week 8 zwanger

8 weken zwanger

gewicht – 1 gram
lengte – 1,6 cm
je baby is zo groot als een framboos

8 weken zwanger – je baby

Boemboem, boemboem… Het hart van je baby klopt zo’n 60x per minuut. De maag produceert al maagsappen en de lever maakt bloedcellen aan. Oh en even tellen: ja hoor, 10 vingers en 10 tenen zijn er ook al.

Deze week begint het skelet te groeien

Eerst het kraakbeen en later in je zwangerschap ook bot. En heel bijzonder: de vorm van het gezicht ontstaat. Kuiltjes als ogen en zelfs al het begin van piepkleine neusvleugels.

Ja, die mini groeit als een malle

En daarom is het zo belangrijk om goed voor jezelf en je baby te zorgen: je baby is heel kwetsbaar. No alchohol, no drugs, no smoking. Ok?

8 weken zwanger – over jou

Je snapt nu misschien waarom je straks MOE-der wordt. Vermoeiend he, zo’n baby bouwen. Je baarmoeder groeit, je hartslag versnelt en je lijf maakt meer bloed aan.

Het is dus niet gek als je je ogen niet open kunt houden, maar wel vervelend. Helaas kun je er niet veel tegen doen. Dus: wees lief voor jezelf en neem rust waar dat kan.

En hoe moet dat dan op m’n werk?

Ja, dat is lastig. Als je extreem moe en misselijk bent, kan dat een reden zijn om het alvast te vertellen. Of misschien moet je het wel vertellen, omdat je bijvoorbeeld werk doet wat gevaarlijk kan zijn voor je mini.

Wil of kun je het nog niet vertellen? Wij delen tips om zwanger je werkdag door te komen, zonder met je hoofd op je bureau in slaap te vallen. Slaap lekker.

To do in week 8

Naar de verloskundige

Misschien ga je deze week al naar je verloskundige. De meesten plannen de eerste afspraak tussen week 8 en 10. Tijdens je eerste afspraak is er een hoop te bespreken: hoe het met jou gaat, erfelijke ziektes in jullie familie en lichamelijke onderzoeken.

Trouwens: jij mag natuurlijk ook de vragen stellen die je hebt

En als je al weet dat je wensen hebt met betrekking tot je bevalling, vraag daar dan naar. Zo kun je kijken of de verloskundigenpraktijk bij jou past.

Wist je dat je tepels donkerder kleuren tijdens je zwangerschap?

Je baby ziet als ‘ie net geboren is alleen contrast. Dus een donkere tepel is dan makkelijker zoeken. Bullseye!

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin