week 6 zwanger

6 weken zwanger

gewicht – 0,2 gram
lengte – 6 mm
je baby is zo groot als een erwt

6 weken zwanger – je baby

Vorige week nog een rijstkorrel, nu al het formaat van een erwt. Of nou ja, erwtje dan. Maar dat duurt niet lang meer:

Je baby krijgt al wat meer vorm

Kleine bobbels, waar straks armen en benen uit groeien. Het begin van de ogen is zichtbaar en…. aan het einde van week 6 gaat het hartje kloppen. Magic!

6 weken zwanger – over jou

Voel je je al zwanger? Dat verschilt per persoon. Wat je dan moet voelen? Ook dat is verschillend. Misschien doen je borsten pijn of ben je moe en misselijk.

Veel vrouwen moeten vaker plassen

Dat komt door je hormonen: HcG zorgt voor meer bloed in je nieren waardoor ze efficiënter werken. Dat komt goed uit, als je meedoet aan Moeders voor Moeders. Zij verzamelen urine van zwangere vrouwen voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen.

Not so nice – misselijkheid

Oef, ben jij ook zo misselijk. Sorry, dat wordt de komende weken alleen maar erger. Waarom je zo misselijk wordt als je zwanger bent? Dat komt onder andere door de hormonen.

Waarom dat ochtendmisselijkheid heet is mij trouwens een raadsel. Ik was de hele dag misselijk, met een piek rond het avondeten. En jij?

Misschien moet je er niet aan denken, maar eten kan juist helpen tegen de misselijkheid. Gember bijvoorbeeld. En door de hele dag wat te eten.

Ben je extreem misselijk en hou je geen vocht of eten binnen?

Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Het kan zijn dat je HG hebt: hyperemesis gravidarum. Je bent niet de enige: jaarlijks zijn er 2.000 tot 4.000 vrouwen met HG in Nederland. Je leest er meer over op de website van stichting ZEHG.

To do in week 6

Zoek een verloskundige en maak een afspraak

Veel verloskundigen plannen de eerste afspraak in tussen week 8 en 10. Hoe je een verloskundige kiest lees je hier. Ook een handig artikel als je bij de gynaecoloog loopt trouwens.

Meten is weten, toch?

Daarom stelt je verloskundige of gynaecoloog een aantal onderzoeken voor. Bloedonderzoek, echo’s, de NIPT-test.

Helaas is de uitkomst van sommige testen niet 100% zeker: je krijgt bijvoorbeeld te horen dat je baby een verhoogde kans heeft op een open ruggetje. Testen kunnen dus voor onzekerheid zorgen.

Bespreek daarom met je partner voordat je de testen ondergaat:

  • Hoeveel willen jullie weten over de gezondheid van jullie baby
  • Welke testen jullie willen doen
  • Wat jullie doen wanneer een test een verhoogd risico of negatieve uitslag geeft

Pssst… hoe gaat het eigenlijk met jou?

Wat een gekke tijd hè, die eerste weken. Jij bent zwanger, maar het leven gaat gewoon door. Misschien vind je het spannend, door eerdere miskramen of omdat het lang duurde voordat je zwanger was. Het is ook spannend. Je lijf maakt een baby, dat is niet niks.

In Nederland wachten veel vrouwen tot 12 weken met vertellen dat ze zwanger zijn. Maar er is niks mis mee om het alvast te delen met je moeder of beste vriendin. Of met de hele wereld als jij dat wil. Mocht er iets misgaan, dan deel je ook het verdriet.

  • Zwanger en misselijk? Je bent niet alleen. Ongeveer 60-80% van de vrouwen heeft last van misselijkheid tijdens de zwangerschap....

  • Er zijn verschillende oorzaken waarom je misselijk kunt zijn tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld je veranderende hormoonhuishouding, een schommelende bloedsuikerspiegel of een tekort aan vitaminen en mineralen....

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin