week 5 zwanger

5 weken zwanger

gewicht – 0,1 gram
lengte – 2 mm
je baby is zo groot als een rijstkorrel

5 weken zwanger – je baby

Piep, piepklein, die mini van jou. Maar hij zit niet stil. Deze week wordt de basis van het hartje en de bloedsomloop gelegd. Bijzonder toch? Ook de hersenen en het ruggenmerg worden gevormd. Jouw mini ziet er nu uit als een kikkervis. Ja, met staart. Maar no worries, die staart verdwijnt in week 11.

5 weken zwanger – over jou

Geen alcohol en geen sigaretten. Maar ook geen zachte rauwmelkse kazen, met het opschrift au lait cru. Geen rauw vlees en geen gerookte kant-en-klare vis.

Nee, nee, nee

Wat je niet mag hoor je vaak genoeg. Hier lees je wat je allemaal wél mag eten en drinken tijdens je zwangerschap.

To do in week 5

Foliumzuur slikken. Toch?

Foliumzuur of een multivitamine wordt vaak standaard aangeraden. Het helpt bij het sluiten van het lichaam van je baby en kan een open ruggetje of hazenlip voorkomen.

Ga voor folaat, de actieve vorm van foliumzuur

Folaat is de actieve variant van foliumzuur. Deze wordt makkelijker opgenomen en verwerkt door je lijf dan een synthetische stof.

De natuurlijke variant koop je helaas niet standaard bij je drogist om de hoek. Weten of je de goede te pakken hebt? Kijk op de verpakking naar de ingrediëntenlijst: folaat, folate, 5-methylfolaat, 5-MTHF en metfolin zijn goed. Als er gewoon foliumzuur staat zonder uitleg, is het de synthetische variant. Gebruik die liever niet.

Trouwens: gewone merken bevatten vaak ook onnodige hulpstoffen, zoals suiker en smaakstoffen. Ook zijn de vitamines en mineralen van mindere en/of synthetische kwaliteit. Goedkoop is bij multivitamines zeker duurkoop, je lijf kan ze niet goed opnemen.

Oef wat ingewikkeld

Nou dat valt wel mee hoor. Er zijn twee opties en het liefst combineer je ze:

 

Dit artikel bevat affiliate links
nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin