week 42 zwanger

42 weken zwanger

gewicht – 2800-4000 gram
lengte – 48-52 cm
je baby is zo groot als een pompoen

42 weken zwanger – je baby

Je baby verandert nog steeds iedere week. Waarschijnlijk zijn z’n donsharen nu grotendeels weg en er wordt geen nieuw huidsmeer aangemaakt. Soms hebben baby’s zelfs een droge huid als ze met 42 weken worden geboren.

Veel baby’s zijn met 42 weken mollig. Het was fijn in jouw baarmoeder en ze hebben flink spekkies gekweekt. Ook de haren en nagels groeien door. De nagels kun je na de geboorte vijlen, zodat je mini zichzelf niet krabt.

Hé baby!

Baby’s die voor 40 weken geboren worden slapen de eerste weken vaak heel veel. Jouw baby heeft in je buik al lekker uitgerust en is waarschijnlijk heel alert. Nou relatief dan hé: een pasgeboren baby slaapt gemiddeld zo’n 16 tot 20 uur per dag.

42 weken zwanger – over jou

Misschien ben je moe, heeft je lijft het zwaar én ben je heel nieuwsgierig. Ben je het wachten helemaal zat? Dat is niet gek. Misschien ben je ook wel bezorgd. Omdat je graag thuis wil bevallen of in ieder geval spontaan en dat die kans steeds kleiner wordt voor je gevoel.

Ziekenhuizen kiezen ervoor om steeds vaker en vroeger in te leiden. 41 weken is in sommige ziekenhuizen de standaard. Het kan gebeuren dat je dan al met 39 of 40 weken gevraagd wordt om daar een afspraak voor te maken.

Vind je dat een fijn idee?

Dan plan je die afspraak in. Wil jij liever afwachten, ook tot na 42 weken? Dat is je goed recht. Wil je dit bespreken met je verloskundige of gyneacoloog? Het kan helpen om de BRAINS techniek te gebruiken. Zo krijg je voldoende informatie om jouw eigen beslissing te maken.

Seroniteit

Als je baby ook na 42 weken nog blijft zitten, heet dat seroniteit. Afwachten tot je baby vanzelf komt heeft voordelen:

  • Je geeft je lijf en je baby de kans om zichzelf voor te bereiden op de bevalling.
  • Daardoor zijn tijdens de bevalling vaak minder ingrepen nodig.
  • Een natuurlijke bevalling verloopt meestal vlotter en makkelijker.
  • De meeste vrouwen kijken prettiger terug op hun bevalling als die zo natuurlijk mogelijk verlopen is.
  • En ook niet onbelangrijk: tijdens het inleiden worden synthetische hormonen gebruikt. Dit kan gevolgen hebben voor jouw lijf, de borstvoeding en de hechting met je baby.

In de tekst hierboven staat veel meestal en vaak

Niet iedere vrouw is hetzelfde. En zo ook niet iedere baby en iedere bevalling. Kijk dus goed naar jouw eigen wensen en visie. Vind jij een medische benadering prettig en voel je je veilig in het ziekenhuis? Bespreek dan daar de mogelijkheden voor jouw bevalling.

Vertrouw jij op je lijf en de natuur?

En wil je niets liever dan alsnog thuis bevallen? Of wel in het ziekenhuis, maar niet aan de monitor en liever wel in bad. Bespreek dit dan met je verloskundige. Wanneer je een fijne zwangerschap hebt gehad en je baby het tijdens controles nog goed naar z’n zin heeft, is een thuis- of badbevalling vaak wel mogelijk.

Kom je er niet uit met jouw verloskundige?

Vraag haar of ze iemand anders weet die jou ook na 42 weken kan ondersteunen. Of neem contact op met de Geboortebeweging. Zij zetten zich in voor de rechten van vrouwen in de Nederlandse geboortezorg.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin