week 40 zwanger

40 weken zwanger

gewicht – 2800-4000 gram
lengte – 48-52 cm
je baby is zo groot als een pompoen

40 weken zwanger – je baby

Joehoe! Baby! Je bent af! Wat een gekke dag hè? Je uitgerekende datum. 9 maanden lang tel je af en nu is het zover. En gebeurt er… niks. Meestal dan. Maar 1 op de 20 baby’s wordt op de uitgerekende dag geboren.

Jouw baby geeft trouwens het startsein voor de bevalling

Door het hormoon cortisol aan te maken. Dit geeft jouw lijf het teken om de bevalling in gang te zetten.

40 weken zwanger – over jou

Hoe gaat het met jou? Ben je aan het aftellen? Bespreek het met je verloskundige of gyneacoloog. Zij kunnen je ondersteunen, mentaal of lichamelijk. Ook iets liefs voor jezelf kan helpen. Een massage kan soms ook aan huis. Of een lang bad.

Geen bad?

Ik ook niet. Daarom zat ik iedere avond 20 minuten op de douchekruk met m’n onderrug onder de warme straal. Dat ontspande mijn spieren, waardoor ik beter sliep. Die douchekruk leende ik via een thuiszorgwinkel, tegelijk met de klossen en de bedsteun. En bleek ook erg handig na een pittige bevalling, zodat ik de eerste week zittend kon douchen.

Good to know: komt ie al?

Tenzij je keizersnede ingepland staat, weet je niet zeker op welke dag je mini geboren wordt. Die oefenweeën? Die kunnen weken duren. Sorry.

Tekenen dat je bevalling misschien begint:

  • nesteldrang: je staat alsnog ff de babykamer te verven. Of trekt je steeds meer terug uit je sociale leven. Mooi: je bent letterlijk een warm nest aan het voorbereiden voor jou en je baby
  • diarree of misselijkheid: je lijf maakt zich leeg ter voorbereiding op de bevalling
  • het verliezen van je slijmprop: een taai stuk slijm dat je baarmoedermond afsluit tijdens je bevalling. Soms verlies je ‘m al weken voor de bevalling, soms pas als je baby er bijna uitkomt…
  • slijmerig bloed: je kunt slijm met een beetje bloed verliezen als je baarmoedermond aan verweekt en ontsluit. Verlies je veel bloed? Bel je verloskundige of afdeling verloskunde, indien je onder controle bent in het ziekenhuis
  • vruchtwater: druppels of een hele plens. Als je vruchtwater verliest kan het zijn dat je bevalling begonnen is. Trouwens: als je nog geen 37 weken zwanger bent, je baby in stuit ligt of in het vruchtwater heeft gepoept, neem dan meteen contact op met je verloskundige of het ziekenhuis als je vliezen breken.

Alles van dit: geen garantie dat ‘t ook echt begonnen is

Je bevalling begint officieel wanneer je ontsluitingsweeën hebt. Dan komen je weeën om de 4 of 5 minuten, duren een minuut en dit houdt minimaal een uur aan. Dan bel je je verloskundige of het ziekenhuis. Maar dat mag ook als jij denkt dat de bevalling begonnen is of wanneer je onzeker bent en wil overleggen.

Good to know – over inleiden

Weken tel je af tot je uitgerekende datum en dan…. niks! Tenminste, dat kan. En dat is heel normaal:

  • meer dan 1 op de 3 vrouwen bevalt spontaan voor de uitgerekende datum
  • 61,7% bevalt voor of in week 40
  • En ruim 10% bevalt spontaan na week 40

Je ziet het: er staat vaak spontaan in de tekst hierboven. Bevallingen worden namelijk steeds vaker ingeleid. Dat betekent dat de cijfers veranderen en er steeds minder baby’s met 41 of 42 weken geboren worden. Daarom kan het voelen alsof jij de enige bent die overtijd gaat, maar no worries, dat is dus omdat er steeds vaker ingegrepen wordt in het natuurlijke proces.

Wat gebeurt er als ik overtijd ga?

Waarschijnlijk krijg je extra controles. En misschien stelt je verloskundige of gyneacoloog voor om je in te leiden. Als dat zo is, bedenk dan goed wat jij hier zelf van vindt.

Steeds meer ziekenhuizen leiden standaard in bij 40 of 41 weken. Ze kijken dan dus niet hoe het met jou of de baby gaat, maar het is gewoon protocol. Je kunt de BRAINS-methode gebruiken, zodat je genoeg informatie krijgt om zelf een beslissing te nemen.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin