week 4 zwanger

4 weken zwanger

gewicht – 0 gram
lengte – 1 mm
je baby is zo groot als een sesamzaadje

4 weken zwanger – je baby

Van maan- naar sesamzaadje. Het lijkt een minimaal verschil, maar oh wat is je mini hard aan het groeien. Je baby is nu een embyo en bestaat uit 3 lagen. De buitenste laag groeit in 9 maanden uit tot de huid, haar, ogen en het zenuwstelsel. Uit de middelste laag onstaan de botten en spieren maar ook het hart, de nieren en geslachtsorganen. En de kern groeit uit tot onder andere de lever en longen. 

4 weken zwanger – over jou

Ook in jouw buik verandert al van alles. Naast de embryo is er een groep cellen die uitgroeit tot de placenta. En een groep cellen vormt de vliezen. Good to know: een slijmprop sluit je baarmoeder af.

Een slijmprop klinkt yikes, maar is juist hartstikke handig

Het beschermt je baarmoeder en je baby voor infectiegevaar. En: mocht er nog een eicel vrijkomen, dat gebeurt soms, dan wordt die niet bevrucht. Anders ben je ineens zwanger van twee, maar dan met een maand of meer verschil.

To do in week 4

Een zwangerschapstest

Één van de spannendste dingen in je leven. Sowieso. Maar helemaal als je al lang wacht om moeder te worden of eerder miskramen had. Fingers crossed voor jou, ik duim met je mee.

Je kunt testen vanaf de dag dat je eigenlijk ongesteld zou worden. Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid hCG in je bloed. Die hoeveelheid verdubbelt elke twee à drie dagen. Dus als je nu negatief test, kan dat een paar dagen later anders zijn. Vanaf het begin van week 5 is de uitslag echt betrouwbaar.

Elke test van de drogist of supermarkt is trouwens prima. Bang dat je de buurvrouw tegenkomt? Je kunt ook alvast een zwangerschapstest online bestellen.

Eerder testen?

Dat kan. Er zijn extra gevoelige exemplaren, daarmee kun je 4 tot 6 dagen voor je menstruatie testen. Maar een kleine waarschuwing is op zijn plaats. Veel zwangerschappen eindigen in een vroege miskraam. Al voor je ongesteld bent dus. Normaal zou je dit niet weten, maar met zo’n vroege test dus wel. Dit kan je onzeker en verdrietig maken.

 

Dit artikel bevat affiliate links
nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin