week 39 zwanger

39 weken zwanger

gewicht – 2800-4000 gram
lengte – 48-52 cm
je baby is zo groot als een pompoen

39 weken zwanger – je baby

Gemiddeld heb je ongeveer een liter vruchtwater. Maar van lekker zwemmen is geen sprake meer voor je mini. Je buik zit helemaal vol. Wist je dat je vruchtwater elke twee uur ververst wordt?

39 weken zwanger – over jou

Voor veel vrouwen is dit een gekke tijd. Je baby kan ieder moment geboren worden, maar het kan ook nog 3 weken duren. Probeer niet te gaan wachten, maar doe dingen die jij nu fijn vindt om te doen. Voor de één is dat lekker lunchen buiten de deur of nog even naar de kapper, de ander wisselt dutjes en Netflix op de bank af. Of allemaal. Of helemaal niks. Wat jij wil.

Hoogzwanger en al moeder?

Dan kunnen die laatste weken extra pittig zijn. Je probeert je op te laden voor je bevalling en de kraamweken, maar rent ook nog achter je kind aan. Aarzel niet om hulp te vragen. Een vriendin die jouw oudste uitlaat in de speeltuin of misschien een dag extra naar de opvang?

Voel je niet schuldig als je tijd maakt voor jezelf

Als jij daarna weer opgeladen bent en wel puf hebt om samen een boek te lezen of een ronde te waggelen is dat voor iedereen fijn.

Weet jij al waar je wil bevallen?

In sommige gevallen is het duidelijk dat je in het ziekenhuis gaat bevallen, bijvoorbeeld als je wordt ingeleid of in verband met medische complicaties. In de andere gevallen mag je zelf kiezen.

Good to know: je hoeft dit nu nog niet zeker te weten

Misschien zit jij straks midden in je weeën en denk je: ik blijf lekker thuis. Of wil je toch liever naar het ziekenhuis, terwijl je thuis je bad hebt klaarstaan. Dat kan en mag. Bevallen gaat het best op de plek waar jij je op je gemakt voelt.

Splash – over gebroken vliezen

In de film begint een bevalling vaak met een stortvloed vruchtwater. In real life begint maar 10% van de bevallingen zo. Meestal breken je vliezen tijdens de bevalling pas.

Of je verloskundige of gyneacoloog breekt de vliezen

Dat gebeurt best vaak en dat is eigenlijk niet nodig. Het is zelfs zo als dit gebeurt voordat je 3 cm ontsluiting hebt, het kan zorgen voor onnodige ingrepen, zoals weeënopwekkers of een keizersnede.

Willen ze je vliezen breken om je bevalling te versnellen?

Bedenk dan eerst of jij dat wel wil. Iedere vrouw bevalt op haar eigen manier, niemand volgt exact het draaiboek van een gemiddelde bevalling. Het breken van de vliezen kan je bevalling versnellen, maar niet altijd op een prettige manier. Bijvoorbeeld: je ontsluit sneller, maar met hele heftige weeën snel na elkaar. Misschien had je achteraf dan liever wat meer geduld gehad, zodat je wat meer rust had tijdens de weeën.

Wat te doen als je bevalling stilvalt?

Als je merkt dat je bevalling stagneert, kun je een aantal dingen proberen. Uit onderzoek blijkt de volgende dingen kunnen helpen:

  • mentale steun, dus lieve woorden van je partner of verloskundige/gyneacoloog
  • in bad gaan
  • het wisselen van houding
  • afleiding, zoals even wat eten of drinken
  • tepelstimulatie
  • naar de wc gaan

Als je verloskundige of gyneacoloog wil ingrijpen, maar jij daar geen goed gevoel bij hebt, kijk dan nog even terug naar de BRAINS-methode in week 37. Deze vragen helpen je om je situatie te begrijpen, zodat je een beslissing kunt nemen waar jij achter staat.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin