week 38 zwanger

38 weken zwanger

gewicht – 2800-4000 gram
lengte – 48-52 cm
je baby is zo groot als een watermeloen

38 weken zwanger – je baby

Wist je dat je baby in je baarmoeder al hard aan ‘t oefenen is? Hij ademt vruchtwater in en uit. En zuigt op z’n duim om het drinken vast te oefenen. Lekker bezig baby!

Iedere dag groeit je mini nog zo’n 20 tot 30 gram

Deze babyspekkies houden je baby straks op temperatuur buiten je baarmoeder. Het zijn ook meteen z’n voedselreserves. De eerste dagen drinken baby’s namelijk vaak nog geen grote hoeveelheden borstvoeding.

Je mini is aan ‘t wennen aan z’n nieuwe omgeving en jouw melk moet nog op gang komen. Dat is ok. Wist je trouwens dat de maaginhoud van een newborn 5 tot 10 ml is? Klein hè. Op dag 3 past er al 25 tot 30 ml in z’n maagje per voeding.

Good to know: afvallen is normaal

Bijna alle baby’s verliezen na de bevalling eerst gewicht voordat ze verder groeien. Tot 10% is heel normaal. Soms gaat het sneller, maar meestal  is je mini aan het einde van de tweede week weer terug op z’n geboortegewicht.

38 weken zwanger – over jou

Au, au, au. Je rug, je bekken, je buik. Je bent niet de enige aanstaande mama die opstaat als een oma en waggelt als een eend. Dit komt omdat je buik steeds zwaarder wordt en je houding verandert. Zwangerschapshormonen maken je gewrichten steeds losser. Let op je houding en doe rustig aan.

Heb je veel last?

Kijk of je terecht kunt bij een fysiotherapeut. Ja, het zijn de laatste loodjes. Maar het kan ook zo nog 4 weken duren voor je mini komt. En als je lijf lekkerder voelt voor de bevalling, herstel je daarna ook sneller. Vaak kan een fysio je met wat tips en/of massage al een stuk verlichting bieden. Moeite waard toch?

Oh en over dat opstaan

Doe dat please met beleid. Shuffle jezelf naar de rand van het bed. Span je bekkenbodem en onderbuik aan en zet je knieën gebogen neer. Maak een blok van je schouders, heupen en knieen en draai op je zij. Adem uit. Kom tot zit: laat je onderbenen van je bed zakken en duw jezelf met je elleboog omhoog. En dan kun je rustig gaan staan.

Dit klinkt misschien overdreven, maar normaal gebruik je je rechte buikspieren bij het opstaan. Dat is nu geen goed idee. Dus…take it easy please.

Want to know – over keizersnedes

Ga jij bevallen met behulp van een keizersnede? Vraag dan naar de mogelijkheden voor een gentle sectio. Een wat? Een vrouwvriendelijke ofwel natuurlijke keizersnede. Dat is een fijnere start voor jou en jouw mini.

Wil jij het liefste thuis bevallen?

Ook dan is het slim om dit artikel over gentle sectio te lezen. Gewoon voor de zekerheid. Schrijver Manon weet er alles van: ook zij ging voor een natuurlijke bevalling, maar die eindigde in een spoedkeizersnede.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin