week 37 zwanger

37 weken zwanger

gewicht – 2800-4000 gram
lengte – 48-52 cm
je baby is zo groot als een watermeloen

37 weken zwanger – je baby

Ja, je mini is af! Ook wel een gek idee hè? Het kan ieder moment gebeuren, maar het kan ook nog meer dan een maand duren. Tot die tijd groeit ‘ie elke week ongeveer een half pond. Hoera voor babyspekkies!

Omdat je buik inmiddels zo vol zit met baby, voelen veel mama’s hun mini minder extreem bewegen. Het is meer geduw, geschuif en hier en daar een por, omdat je baby helemaal opgevouwen ligt.

37 weken zwanger – over jou

Je baby is er klaar voor. Jij bent er misschien al klaar mee? Niet iedere zwangere zit fulltime op een roze wolk en dat is ok. Je bent een baby aan het bouwen en dat is hard werken. Probeer te bedenken waar jij op dit moment wél blij van wordt. Een lunch met een vriendin? Die middagdut?

Good to know: minder beweging in je buik

Let op: hoewel de schoppen misschien minder hard zijn, is het wel belangrijk dat je je baby regelmatig voelt. Heb je het idee dat je mini minder beweegt? Maak dan tijd om contact te maken met je baby:

  • Neem 2 uur de tijd
  • Lig op je linkerzij. Zo is de doorbloeding van je placenta het best.
  • Tel de bewegingen van je mini. Iedere schop of por telt, behalve een hik.
  • Tel je in 2 uur minder dan 10 bewegingen of twijfel je over de kracht van de beweging? Trek dan aan de bel bij je verloskundige of gyneacoloog.

Want to know: Eerste hulp bij medische beslissingen?

Het kan zijn dat je in je laatste weken voor belangrijke keuzes komt te staan. Extra controles, inleiden of een geplande keizersnede bijvoorbeeld. Het is fijn dat er in Nederland medische begeleiding is. Maar het kan soms nogal overrompelend zijn, de informatie of procedures, terwijl het over jouw lijf en jouw baby gaat.

De BRAINS methode helpt je

Door deze stappen te doorlopen tijdens een gesprek of zelfs tijdens je bevalling krijg je informatie die je begrijpt. En inzicht in de gevolgen van jouw keuzes. Bespreek deze vragen ook met je partner of iemand anders die bij je bevalling aanwezig is., zodat diegene je kan helpen als je bijvoorbeeld midden in een weeënstorm zit.

  • BEREIKEN – Wat willen we bereiken? Of juist voorkomen?
  • RISICO’S – Wat kunnen de gevolgen zijn?
  • ALTERNATIEVEN – Wat zijn de alternatieven? Zijn er andere opties?
  • IK – Wat denk ik zelf? Hoe voel ik me erbij? Wat zou ik het liefst willen?
  • NIETS – Wat zou er gebeuren als we niets doen?
  • STILSTAAN – Ik wil hierbij stilstaan. Tijd nemen, nadenken, overleggen: heb ik nog vragen?

Meer lezen? Op de prachtige Vlaamse blog Le Coeur à marée basse lees je meer informatie over de BRAINS-methode en een handige printable.

To do in week 37

Wat doe je als de baby geboren is?

Praat hier nu vast over met je partner. Er geen goed of fout, zolang jij er maar blij van wordt. Misschien bel jij je beste vriendin al terwijl de placenta nog geboren moet worden. Of was je moeder bij de bevalling. Maar misschien houden jullie het liever nog een dag voor jezelf, dat jullie mini er is. Dat kan en mag allemaal.

Hetzelfde geldt voor social media

De meeste mensen begrijpen dat jullie graag zelf het mooie nieuws aan de wereld willen vertellen. Als je bang bent dat iemand het op Instagram gooit, vraag dan of hij of zij even haar geduld wil bewaren.

Oh en over kraamvisite

Ook daar mag jij zelf de regels bepalen. Misschien vind jij het fantastisch om jouw baby aan zoveel mogelijk mensen te showen. Lekker doen. Maar als jij liever wat meer rust hebt in je kraamtijd, dan is dat ook heel begrijpelijk. Neem de tijd om rustig aan elkaar te wennen. Over een paar maanden is jouw mini ook nog superschattig.

Mijn favoriete tips?

Maximaal 1 bezoek per dag. En in de eerste kraamweek alleen ouders, broers en zussen. Dat was voor mij al meer dan genoeg. Oh en aarzel niet om aan te geven wat jij op dat moment nodig hebt. Een verse smoothie of pan soep van je bezoek is het beste cadeau.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin