week 35 zwanger

35 weken zwanger

gewicht – 1900-2600 gram
lengte – 43-47 cm
je baby is zo groot als een kokosnoot

35 weken zwanger – je baby

Je baby is zo goed als af, maar het is fijn als ie nog even blijft zitten. De longen werken misschien nog niet helemaal op eigen kracht en het is moeilijk voor je mini om op temperatuur te blijven.

Je mini verliest langzaam z’n donsvacht. De haartjes komen in het vruchtwater terecht. Je baby drinkt dit vruchtwater, inclusief donshaar. Dat prikkelt z’n darmen, zo komen die alvast op gang.

Schrik niet van die eerste poepluier straks

Het is zwart of heel donkergroen en is superplakkerig. Dat is normaal en het heet meconium. Meestal poept je baby binnen 24 uur na de bevalling. Langzaam gaat de ontlasting over naar een andere kleur. Drinkt je baby aan de borst? Dan is de kleur geel tot bruin, en de substantie mosterdachtig. Bij flesvoeding is de ontlasting vaak wat dikker. De kleur varieert van geel, lichtbruin tot groenig.

35 weken zwanger – over jou  

Heb je het benauwd?

Ook dat is niet gek. In het eerste en tweede trimester komt benauwdheid vooral door je hormonen. Omdat je baby niet zelf kan ademen, adem jij voor twee. Dus die hormonen vragen je om extra diep adem te halen.

Nu, in het laatste trimester, hebben je longen gewoon minder plek. Je baarmoeder bereikt nu z’n hoogste punt. Je baby duwt tegen je organen aan en dat maakt je nog meer kortademig. Dit kan trouwens ook weer minder worden, meestal tussen week 30 en 38. Je baby is dan ingedaald, waardoor je longen weer wat meer lucht krijgen.

Hatsjoe!

Schrik trouwens niet als je soms wat plas verliest als je niets of lacht. Ook dat is een gevolg van je grotere baarmoeder. En door de hormonen verslapt de sluitspier van je plasbuis.

Na je bevalling sterkt je bekkenbodem weer aan. Het is goed om ze te trainen met speciale oefeningen. Als je klachten houdt of krijgt na de bevalling, neem dan vooral contact op met een bekkenbodemfysio. Zij kan je helpen.

To do in week 35

Perineum massage

Wat? Nou, het perineum is het stukje huid tussen je vagina en je anus. Door dat vanaf deze week dagelijks te masseren, maak je deze huid soepeler. Dit maakt de kans op inscheuren kleiner – zo’n 10% als je voor het eerst bevalt.

Gebruik een speciale olie, zoals perineummassage olie van Weleda. Dit kun je gewoon bij de drogist kopen. Als je er zelf niet goed meer bij kunt, vraag dan je partner.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin