week 34 zwanger

34 weken zwanger

gewicht – 1900-2600 gram
lengte – 43-47 cm
je baby is zo groot als een flespompoen

34 weken zwanger – je baby

Je baby is er bijna klaar voor: de longen zijn bijna rijp en de nieren werken. En: de nagels groeien nu tot de top van z’n vingers. Als je een jongetje krijgt dalen de testikels nu in van zijn buik naar zijn balzak.

34 weken zwanger – over jou

Misschien ben je al met verlof. Of ga je deze week. De laatste loodjes wegen het zwaarst: dat geldt zeker voor veel zwangere vrouwen. Slaap je slecht? Heb je last van kwalen? Het is heel normaal, maar wel pittig.

Neem je rust

Zin en tijd om een dutje te doen overdag? Voel je niet schuldig. Als je nog doorwerkt, pas dan je schema aan en misschien ook je werkzaamheden.

Heb je harde buiken?

Dat is deels normaal. Je baarmoeder oefent voor de bevalling. Soms is het een reactie op het getrappel van je mini. Maar vaak krijg je harde buiken als je fysiek teveel doet of te druk bent.

Hoe je het verschil weet tussen een harde buik of een wee?

Weeën komen met regelmaat en gaan niet weg als je ontspant, rust of een douche neemt. Harde buiken hebben geen regelmaat. Soms heb je er een paar achter elkaar, maar er kan ook dagen of weken tussen zitten.

To do in week 34

Regel een kraampakket

Of misschien heb je die al gekregen van je zorgverzekering? Dit pakket heb je nodig als je thuis bevalt. Ook als je in het ziekenhuis wil bevallen haal je het in huis. Er zitten ook items in die je bij je thuiskomst weer kunt gebruiken.

Regel klossen

Rond week 36 zet je je bed op klossen. Nou ja, liever jij niet. Maar je partner, vader en andere hulproepen. Of op bierkratjes, dat kan ook. Het is verplicht voor de kraamverzorgende, zodat ze je goed kan ondersteunen in je kraamweek. De hoogte moet 80 centimeter zijn, van de grond tot aan de bovenkant van het matras.

Je kunt klossen kopen, maar je kunt bedklossen ook gratis huren. Het maximum aantal is afhankelijk van je verzekering, 6 of maximaal 12 stuks. Is je bed al behoorlijk hoog of is het lastig op klossen te zetten? Overleg dan even, niet iedere kraamverzorgende is even streng.

Oh en psst…

Je kunt gratis of tegen een kleine vergoeding ook een douchekruk en bedsteun huren. Als je bevalling pittig was, kun je dan zittend douchen. En de bedsteun maakt het makkelijker om in bed te eten als je aan bed gebonden bent. Beide heb ik heel veel gebruikt, echt de moeite waard voor je kraamweek.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin