week 33 zwanger

33 weken zwanger

gewicht – 1900-2600 gram
lengte – 43-47 cm
je baby is zo groot als een flespompoen

33 weken zwanger – je baby

Het is al best wel vol in je buik. Oef, en dat voel je ook wel. Die schopjes kun je inmiddels rake trappen noemen. Veel baby’s liggen al in de houding waarin ze geboren worden. Dat is meestal een achterhoofdsligging. Hieronder lees je meer over de positie van je baby in jouw buik.

Loud & clear

Je mini hoort jouw stem steeds duidelijker. Net als muziek en de stem van je partner. Ook andere zintuigen draaien op volle toeren. Omdat de huid van je buik steeds dunner wordt, is er nu verschil tussen licht en donker, dag en nacht. Dat betekent trouwens niet dat je baby straks snapt dat er ‘s nachts geslapen wordt.

33 weken zwanger – over jou

Best vermoeiend, dat gespartel in je buik. Extra vervelend dat veel zwangeren niet lekker slapen. Kussens om je lijf te ondersteunen kunnen helpen om beter te rusten in bed. Heb je al een voedingskussen gekocht? Die worst kun je onder je buik en tussen je benen vouwen. Zo rust je buik en je bekken goed uit.

Slapeloosheid, veel dromen, niet meer lekker liggen…

Daar blijft het helaas niet bij. 26% van de vrouwen krijgt daarnaast rusteloze benen ofwel Restless Leg Syndrome. Je benen jeuken, kriebelen of tintelen en dat gaat pas weg als je beweegt. Nou ja, voor even dan.

Trucjes tegen Restless Leg Syndrome

Je matras onder het voeteneind wat omhoog doen kan helpen. Soms komen die rusteloze benen door ijzertekort, dan is een natuurlijk supplement een goed idee. Massage met magnesiumolie of een voetenbad met magnesiumvlokken verlicht. En de gekste truc: een blok sunlight zeep onder je matras schijnt ook wonderen te doen.

Nog even over hoe je baby ligt te chillen in je buik

Veel baby’s liggen rond week 33 klaar voor de bevalling. Meestal in een achterhoofdsligging. Je baby ligt dan met z’n achterhoofd bij je baarmoedermond en kijkt richting je rug. Dat is voor je mini de makkelijkste manier om door je bekken te draaien tijdens de bevalling. Als je baby naar voren kijkt, heet dat een sterrenkijker. En met het voorhoofd of aangezicht als eerste heet een voorhoofds– en aangezichtsligging.

En als het hoofdje helemaal niet naar beneden ligt?

Dat heet een stuitligging. Bij een volkomen stuitligging komen de voetjes eerst, bij een onvolkomen stuitligging eerst de billen. No worries als dat nu nog het geval is: veel baby’s draaien in de komende weken nog. Rond 30 weken ligt zo’n 25% van de mini’s nog in stuit, rond 36-37 weken is dat nog maar 3-4%.

Oef en wat als die van mij niet vanzelf draait?

Allereerst: ook een baby in stuit kan natuurlijk geboren worden. Bespreek dit met je verloskundige als je dit wil proberen en lees verhalen online.

Daarnaast kun je dingen proberen om je baby alsnog te laten draaien

Bijvoorbeeld met moxa-therapie. Dit is een Chinese acupunctuurmethode, waarbij je punten in je huid verwarmt. Dit verhoogt de kans dat je mini vanzelf omdraait: van 47,7% naar 75,4%. Je kunt ook Spinning Babies oefeningen doen om je baby de ruimte te geven om zelf te draaien.

Kan iemand anders de baby draaien voor mij?

Dat kunnen ze vaak proberen. Dit heet een versie. Eerst kijken ze hoe het met je baby gaat: hoe ligt je baby? Hoeveel vruchtwater is er? Daarna probeert je verloskundige of gyneacoloog je baby vanaf buiten om te draaien. Dat lukt ongeveer in de helft van gevallen.

Good to know: soms blijkt na de geboorte dat een baby niet voor niets in stuit lag. Bijvoorbeeld omdat de navelstreng te kort was om te draaien.

To do in week 33

Pas goed op jezelf

Misschien ben je al met verlof of ga je binnenkort. Dat geeft soms juist extra stress: je to do list was nog nooit zo lang. Pas op jezelf en neem op tijd rust. Kijk wat echt nodig is, zeg op tijd nee en vraag om hulp.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin