week 32 zwanger

32 weken zwanger

gewicht – 1150-1700 gram
lengte – 38-42 cm
je baby is zo groot als een honeydew meloen

32 weken zwanger – je baby

Die kleine meloen is aan z’n eindsprint begonnen. Tot de uitgerekende datum verdubbelt ‘ie nog in gewicht. Dat is vooral vet en zorgt ervoor dat je mini straks lekker warm blijft. Dat betekent trouwens niet dat jij ook twee keer zoveel vet moet eten: vooral de mineralen en vitaminen zijn belangrijke bouwstoffen.

32 weken zwanger – over jou

Ben je kortademig? Niet gek, want die baby neemt langzaam je hele buik over. Ja tuurlijk joh, lekker tegen je longen aanduwen. Dat jij het benauwd hebt zegt trouwens niet over je baby. Die krijgt genoeg zuurstof via de placenta.

Must read – pijnbestrijding

Overweeg je pijnbestrijding te gebruiken tijdens de bevalling? Iedere vorm heeft voor- en nadelen. Goed om te weten: medische pijnbestrijding zoals een ruggenprik kan alleen in het ziekenhuis.

Als je bevallen spannend vindt, kijk dan wat je kunt doen om die spanning te verminderen. Spanning versterkt namelijk de pijn die je voelt tijdens je bevalling: adrenaline remt de oxytocine. Oxytocine heet ook wel het knuffelhormoon en daarvan wil je zoveel mogelijk tijdens je bevalling. Een cursus hypnobirthing kan je helpen.

Ieh ik lek!

Komt er vocht uit je borsten? No worries, dat is heel normaal. Het is geen gewone melk, maar colostrum. Een vette, gelige voormelk. Hele bijzondere melk, want hij zit extra vol met proteïne, vitamine A en antistoffen. Dat geeft je baby straks alles wat ie nodig heeft als ie geboren is.

Voor nu: gebruik een zoogcompres, zodat je kleding niet nat wordt. Er bestaan ook wasbare zoogcompressen. Die zijn extra zacht en kun je ook na je bevalling gebruiken. Trouwens: komt er nog niets? Ook dat is heel normaal. En het zegt ook niets over de hoeveelheid melk die je lijf aan gaat maken na de bevalling.

  • Alles over gezonde voeding tijdens je zwangerschap – met handige checklist voor alle essentiële voedingsstoffen Gefeliciteerd! Je bent zwanger en wil goed voor jouw lichaam zorgen. Je hoort weleens: ‘Nu......

  • Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het komt vrij als je ontspannen je bevalling ingaat en it works miracles....

  • Geen pijn tijdens je bevalling. Dat klinkt als een goed idee, toch? Helaas heeft een ruggenprik tijdens je bevalling niet alleen maar voordelen. Bevallen met of zonder ruggenprik In België......

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin