week 31 zwanger

31 weken zwanger

gewicht – 1150-1700 gram
lengte – 38-42 cm
je baby is zo groot als een ananas

31 weken zwanger – je baby

Au, voor een ananas kan je mini best hard trappen. Het is krap in je buik, dus af en toe zie je een voet of schouder uitsteken. Sommige baby’s liggen er al helemaal klaar voor: met hun hoofd naar beneden. Anderen draaien nog op het allerlaatste moment.

Nog even lekker blijven zitten

Je baby ziet er af uit, maar het is fijn als ‘ie nog even lekker in je buik blijft. Met een geboorte bij 31 weken is je baby nog erg kwetsbaar. Het is nog moeilijk om warm te blijven, daarom gaan ze eerst in de couveuse. Ook zijn ze gevoelig voor infecties.

31 weken zwanger – over jou

Is jouw energie ver te zoeken? Dat is niet gek. Je lijf is een mens aan het bouwen. En je hoofd denkt na over dingen waar je eerder nog nooit over na hebt gedacht. Wees lief voor jezelf. Eet gezond en gevarieerd en zorg voor genoeg slaap. Want die mini groeit nog steeds als een malle, dus je kunt de energie goed gebruiken.

Want to know – praktische zaken

Als de baby er straks is, moet je een aantal praktische zaken regelen na de geboorte. Denk aan je verzekering, een bankrekening en de geboortekaartjes. Bereid dat vast voor. Of leg een lijstje klaar voor je partner, zodat jij er in je kraamtijd niet meer aan hoeft te denken.

 

To do in week 31

Je verlof voorbereiden

De tijd vliegt. Begin vast met het maken van je overdacht, zodat je over een paar weken gerust met verlof kunt. Handig: noteer in een Worddocument of schrift alvast losse taken waarvan je denkt oja, niet vergeten over te dragen. Een handige leidraad bij het maken van je officiële overdracht.

Werk je als zelfstandige?

Omdat je je eigen baas bent is het gevaar dat je je verlof niet goed afbakent. Voor sommige mama’s is dat een bewuste keuze, maar de meesten laten hun laptop in de kraamtijd liever dicht. Regel het goed voor jezelf!

Oh en wist je dat je als zelfstandige ook recht hebt op een betaald verlof? Dat heet ZEZ: zwanger en zelfstandige. Je kunt zelf een ZEZ aanvragen vanaf week 24 tot uiterlijk 2 weken voor je uitgerekende datum.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin