week 30 zwanger

30 weken zwanger

gewicht – 1150-1700 gram
lengte – 38-42 cm
je baby is zo groot als een komkommer

30 weken zwanger – je baby

Ogen, oren, smaak. De zintuigen van je baby werken iedere week beter. Je baby hoort jouw hart kloppen en jouw bloed door je lijf suizen. En hij proeft slokjes van jouw vruchtwater.

Hik….. hik…..

Voel je regelmatige schokjes in je buik? Dan heeft je baby de hik door het drinken. Als z’n maag te vol is, trekt het middenrif in een reflex samen.

Wat je baby daar nog meer doet?

Groeien en sterker worden. Iedere week is goed voor wat exra vet om je mini straks lekker warm te houden. Hij heeft nu ook nog een zacht vachtje: donsharen die langzaam uitvallen. Bij de geboorte zul je misschien nog wat van die haren zien, vaak op de schouders, rug of gezicht.

30 weken zwanger – over jou

Ineens dol op wassen en strijken? Haha, nesteldrang bestaat echt. Een waslijn vol schone babykleertjes is ineens het mooiste dat er is. Goed geregeld door de natuur: zo maak jij jouw nest, ofwel huis, klaar voor de komst van je mini.

Want to know – over sex

Als je zin hebt, mag en kun je gewoon sex hebben. Je partner kan de baby geen pijn doen. Sex maakt zelfs hormonen aan, waar jij en je baby blij van worden. Dus kies een standje dat ook met buik fijn is en do it.

Geen zin? Ook dat is ok en niet raar. Misschien kun je op een andere manier intiem zijn. Of gewoon, Netflixen en knuffelen op de bank. Als jij daar blij van wordt, voelt je baby het ook.

To do in week 30

Mooie foto’s van je buik

Vraag iemand om mooie foto’s van je buik te maken. De beste tijd voor zwangerschapsfotografie is week 32 tot en met 35. Je buik is dan al mooi vol en je hebt meer energie dan in de allerlaatste weken.

Niet zo dol op foto’s? Doe het toch maar. Als je mini er is, is het extra bijzonder om terug te kijken naar de buik waar ‘ie in zat. Vraag een professioneel fotograaf of maak foto’s met je partner. Kies een bijzondere plek, de aanstaande babykamer of jullie favoriete bos bijvoorbeeld.

Cursus babykamer inrichten les 11: groen

Planten in de babykamer? Yes, dat is een goed idee. Planten zuiveren namelijk de lucht en dat is op een babykamer extra belangrijk. Lees hier meer over planten op de babykamer.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin