week 29 zwanger

29 weken zwanger

gewicht – 1150-1700 gram
lengte – 38-42 cm
je baby is zo groot als een courgette

29 weken zwanger – je baby

Oef. Het lijkt soms wel alsof je baby aan het apekooien is daarbinnen. Dat klopt, alle spieren worden getraind en sterker gemaakt. Best vermoeiend, ook voor jou. Niet alle bewegingen zijn groots: zo knippert je mini nu ook met z’n ogen.

Quite a personality

Je baby ontwikkelt al echt een eigen karakter. Als je al een kind hebt, zul je misschien verschil voelen in hoe ze zich gedragen in de buik. Zo was mijn eerste in de buik al meer op zichzelf. En de tweede kreeg geen genoeg van knuffels en contact. Ook buiten de buik is dat nog zo.

29 weken zwanger – over jou

Ai, hoe gaat het met je cankles? Je weet wel, die plek waar ooit je enkels zaten? Als je vocht vasthoudt, zwellen je handen, benen, voeten en enkels op. Dat is – helaas – normaal tijdens een zwangerschap. Vaak neemt het toe gedurende de dag en in een hete zomer is het vaak erger dan in de winter.

Ja, maar hoe kom ik van die cankles af?

Dat zal niet meevallen, maar zo verminder je de klachten:

  • Begin de dag met een wandeling.
  • Sta en zit niet te lang achter elkaar.
  • Leg je voeten aan het eind van de dag omhoog.
  • Slaap op je linkerzij: het verbetert je bloedcirculatie.

Overleg met je verloskundige als je lijf ineens opzwelt óf het niet afneemt tijdens de nacht. Het kan een teken van zwangerschapsvergiftiging zijn.

Want to know – borstvoeding

Borstvoeding is natuurlijk, maar gaat niet altijd vanzelf. Een goede voorbereiding helpt. Volg bijvoorbeeld een borstvoedingscursus, dat kan online, via je verloskundige of het consultatiebureau.

Kijk ook alvast rond voor een lactatiekundige

Zij helpt je als de borstvoeding niet lekker loopt. Vaak gaat het met een paar kleine aanpassingen al een stuk beter. Misschien kan je verloskundige iemand aanraden of een vriendin die al kinderen heeft.

Lijkt borstvoeding geven je spannend?

Of veel gedoe? Lees hier ervaringen met borstvoeding en tips van andere mama’s.

To do in week 29

Geboortekaartje

Echte post is een mooie manier om je mini aan de wereld te presenteren. Er zijn genoeg websites waar je eenvoudig een design kunt kiezen of zelfs iets kunt maken. Wil je echt wat bijzonders? Vraag dan een designer of illustrator die je te gek vindt om iets voor jou te maken.

En lekker praktisch

Zorg dat je alvast alle adressen verzamelt. Veel bedrijven sturen de enveloppen van tevoren op. Schrijf tijdens je verlof vast de enveloppen. Als je mini er is dan geef je de laatste gegevens door. Binnen enkele dagen krijg je de geboortekaartjes en hop, op de post.

Cursus babykamer inrichten les 10: decoratie

We zijn druk aan het schrijven. Hang je tot die tijd zelf de slingers op?

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin