week 28 zwanger

28 weken zwanger

gewicht – 660-1.000 gram
lengte – 34-37 cm
je baby is zo groot als een papaya

28 weken zwanger – je baby

Welkom in het derde trimester. Vanaf nu is de verhouding tussen hoofd en lijf van je baby zoals bij de geboorte. Het gewicht van alle mini’s gaat steeds meer variëren. Zo zijn meisjes gemiddeld iets lichter: nu zo’n 960-1100 gram. Jongens wegen in week 28 gemiddeld 1030 tot 1190 gram.

Hé baby, hé baby, hé!

Je kunt nu echt contact maken met je mini. Wil je dit ook? Ga op bed liggen. Leg je hand op je buik, wrijf zacht of duw een beetje. Zachtjes! Misschien kruipt je baby lekker tegen je aan. Of tegen je partner. Mooi moment om je buik in te smeren met olie of crème. Babymassage 1.0.

28 weken zwanger – over jou

Hoe gaat het met jou? Veel vrouwen vinden het derde trimester pittiger dan het tweede. Niet gek: je buik groeit en die sjouw je dag en nacht met je mee. Ook maakt je lijf relaxine aan, dit maakt je bekken soepeler. Handig, want daar gaat straks je baby doorheen.

Maar het kan ook zorgen voor klachten aan je bekken, stuitje en onderrug. Of zelfs bekkeninstabiliteit. Één op de vier zwangeren heeft hier last van. Neem op tijd rust en trek aan de bel als je veel pijn hebt. Naast rust, kan een fysiotherapeut of osteopaat je klachten verlichten.

To do in week 28 

Je baby & je partner

Ben je getrouwd of als partners geregistreerd? Dan wordt je partner vanzelf de juridische vader van je baby. Het maakt voor de wet niet uit of hij de biologische vader is. Ben je geen partners van elkaar voor de wet? Dan kan je partner jullie baby voor de bevalling erkennen. Erkenning van de ongeboren vrucht heet dat. Dat regel je op het gemeentehuis.

Ook voor twee mama’s

Dit alles geldt sinds 2014 gelukkig ook bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee vrouwen. De overheid noemt je vrouw dan de duomoeder. In het geval van een onbekende donor is er een verklaring nodig. Bij een bekende donor regel je de erkenning voor de geboorte bij de burgerlijke stand. Dan ben je meteen vanaf de geboorte juridisch ouder.

Bij adoptie worden gehuwden en geregistreerde partners beiden juridische ouders van het kind. Dat kunnen ook 2 mannen zijn.

Oja, ben je benieuwd wat je allemaal moet regelen als je baby geboren is? Je leest ‘t op deze handige checklist.

Cursus babykamer inrichten les 9: gordijnen

Daar zijn we mee bezig, deze blog komt binnenkort online.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin