week 27 zwanger

27 weken zwanger

Gewicht – 660-1.000 gram
lengte – 34-37 cm
je baby is zo groot als een bloemkool

27 weken zwanger – je baby

Je baby groeit als bloemkool… eh…. kool. Beval je rond de uitgerekende datum? In die laatste drie maanden wordt ‘ie nog 3 of 4x zo zwaar. Knap toch. Oh en je baby ontwikkelt ook nog z’n eigen dagcrème: vernix caseosa.

Dat is die witte smurrie ja

Die op je baby zit als ‘ie net geboren is. Deze witte laag bestaat uit eiwitten, vetten en water. In je buik beschermt het je baby tegen vruchtwater. Fijn, want hè, hoe zou jouw vel eruit zien na 9 maanden in bad dobberen?

Verder beschermt vernix jouw baby tegen uitdrogen en bacteriën

Maar er is meer: ze vermoeden dat het je baby’s darmen voorbereid op moedermelk. En het helpt je baby om makkelijker naar buiten te glibberen. Magic dus, dat witte spul. Wat ‘t er niet af na de geboorte, het trekt vanzelf in de huid.

27 weken zwanger – over jou

Moe – moeier – moeder

Jij dacht dat die slapeloze nachten pas na de geboorte beginnen? Helaas. Veel zwangere vrouwen slapen slecht. Door de hormonen slaap je lichter, waardoor je je dromen intenser beleeft en beter onthoudt. Die dikke buik helpt ook niet mee. En dat plassen in de nacht…. Aargh!

Moet jij ook zo vaak plassen?

Dat is meestal normaal. Je blaas heeft niet zo veel plek meer. Doet het pijn of moet je wel erg vaak plassen? Laat dan even je urine checken. Misschien heb je een blaasontsteking. Dit kan in je laatste trimester zelfs vervroegd weeën opwekken. Better safe than sorry dus en even met je plas naar de dokter.

To do in week 27

Geboorteplan maken

Een wat? Maar je kunt je bevalling toch niet plannen? Klopt. Het is dan ook geen draaiboek. In je geboorteplan benoem je wat jij belangrijk vindt tijdens de bevalling. Handig voor je verloskundige. En een goede leidraad om met je partner jullie verwachtingen van elkaar te bespreken.

Maak ‘m niet te lang. Wordt het toch een heel boekwerk? Kijk dan eens kritsch naar degene die je begeleidt en de locatie waar je gaat bevallen. Past dat wel bij jou? Een geboorteplan kun je ook met iconen maken. Dit deed ik zelf bij mijn tweede bevalling en dat werkte heel fijn.

Cursus babykamer inrichten les 8: beddengoed

Komt eraan, working on it!

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin