week 25 zwanger

25 weken zwanger

gewicht – 660-1.000 gram
lengte – 34-37 cm
je baby is zo groot als een cantaloupe meloen

25 weken zwanger – je baby

Die kleine mini oefent erop los in je buik. Trappelen, stompen én de hik. Allemaal oefeningen om z’n spieren te trainen.

25 weken zwanger – over jou

Je baby weegt nu maximaal een kilo. En je baarmoeder heeft inmiddels het formaat van een voetbal. En jij?

Gemiddeld kom je tijdens een zwangerschap 12 tot 15 kilo aan. Say what? Je baby weegt gemiddeld zo’n 3,4 kg. Waar de rest vandaan komt? Nou tel maar even mee:

  • je baby: 3400 gram
  • placenta en vliezen: 650 gram
  • vruchtwater: 750 gram
  • baarmoeder: 1000 gram
  • borsten: 800 gram
  • bloed: 1000 gram
  • extra vet: 3400 gram
  • extra vocht: 1500 gram

Maar ook hier geldt: niemand is gemiddeld. Als je dun bent kun je meer aankomen, omdat je lijf wat meer reserves opslaat. Maar er zijn ook dunne dames die zelfs na 9 maanden amper een buik hebben.

Good to know – over een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk? Dat is iets om in de gaten te houden. Dat doet je verloskundige of gyneacoloog voor jou. Je kunt een hoge bloeddruk namelijk niet zelf voelen.

Aan de hoge kant? Let dan op je eten: vermijd drop en soep, jus en sauzen uit pak. Dat kan schelen. Ook rust en veel water drinken is goed voor je.

Het kan zijn dat je hoofdpijn krijgt of sterretjes ziet. Trek dan aan de bel. Dit kan een voorteken zijn van zwangerschapsvergiftiging.

To do in week 25

Cursus babykamer inrichten les 6: slapen

Pssst… Wist je je baby de eerste maanden vaak helemaal niet op z’n eigen kamer wil slapen? Maar liever naast of op jou. Je kunt er dus ook voor kiezen om die babykamer even te laten voor wat het is en gewoon een mooie wieg of co-sleeper neer te zetten. Klaar!

Speciaal voor jou

Met een co-sleeper kun je veilig samenslapen. Hier lees je meer over de co-sleeper van Bednest + een exclusieve kortingscode.

Om over na te denken: waar wil jij bevallen?

Thuis of in het ziekenhuis? Of misschien in een speciaal geboortehotel? Belangrijk is dat jij je fijn voelt bij je keuze. Zodat je met vertrouwen de bevalling in kunt gaan.

Zeker bij je eerste kan het lastig zijn om te bedenken wat jij wil. Bespreek je wensen met je partner en verloskundige of gyneacoloog. Ook een doula kan je helpen om je gedachten op een rij te zetten.

Wil je graag borstvoeding geven?

Het is handig om dit alvast met je leidinggevende te bespreken. Tot je baby 9 maanden is mag je kolven onder werktijd. Je mag hier een kwart van je werktijd voor gebruiken. Gedoe? Nee hoor, ook als je op de gekste plekken kolft is het te doen.

Trouwens… Als je vlakbij de opvang werkt, kun je ook op en neer gaan om live te voeden. Of bijvoorbeeld een uur eerder weggaan, zodat je die voeding gewoon zelf kunt geven.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin