week 17 zwanger

17 weken zwanger

gewicht – 140 gram
lengte – 13 cm
je baby is zo groot als een avocado

17 weken zwanger – je baby

Awwhhhh… Je baby heeft nu ook nagels, wimpers en wenkbrauwen. Sweet. Vanaf nu kun je op een echo zien of het een jongen of een meisje is. Als ‘ie een beetje stil wil liggen dan: want ondertussen hopt die avocado nog van boven naar beneden en van links naar rechts.

Het kan zijn dat je jouw baby al voelt

Zeker als het niet je eerste kind is. Bij een eerste zwangerschap voelen vrouwen de baby gemiddeld voor het eerst tussen de 18 en 20 weken. Maar een paar weken eerder of later is ook heel normaal.

En hoe dat voelt?

Zelf vond ik plopjes de meest passende omschrijving. Maar ik hoor ook vlinders, luchtbellen, kriebels en zelfs scheetjes in je buik. Wat jouw baby er ook van maakt, op een dag weet je het zeker: dit is ‘m!

17 weken zwanger – over jou

Wat een gezeik. Moet jij ook zo vaak plassen? Het is heel normaal, maar wel *&%$-irritant. Eerst kwam het vooral door de hormonen. Inmiddels is je baarmoeder de schuldige.

Let op: denk je dat je een blaasontsteking hebt? Neem dan contact op met je verloskundige.

Let’s talk about sex

Het kán zijn dat je meer zin hebt in seks. Ook je vagina is extra doorbloed namelijk. En nu je minder moe & misselijk bent… Go ahead. Je mag gewoon vrijen als je zwanger bent.

Nee, de baby voelt er niets van

Of houdt er in ieder geval geen blijvende schade aan over. Schrik niet als je orgasme pijn doet aan je buik of rug: alle spieren trekken samen en dat kan gevoelig.

Ook kun je wat druppels bloed verliezen. Dit komt omdat je baarmoedermond zo goed doorbloed is en er wat bloedvaatjes kunnen knappen. Ben je bezorgd? Neem dan contact op met je verloskundige.

To do in week 17

Smeren, smeren, smeren

En dan vooral die mooie buik van je. Striae voorkomen lijkt onmogelijk. Je krijgt het of je krijgt het niet. Maar dat smeren is sowieso een mooi dagelijks rustmoment: fijn om iedere dag even bij je baby stil te staan.

Nog een sexy onderwerp:

Obstipatie. Dat je moeilijk naar de wc kunt dus. Tijdens je zwangerschap werken je darmen trager. Zorg goed voor je darmflora. Dan kun je nu makkelijker poepen. En het is ook belangrijk tijdens de bevalling. Wat? Hier lees je waarom een gezonde darmflora belangrijk is als je zwanger bent.

 

Trouwens: het eten van bonen, pruimen, peren en vijgen kan ook helpen. Die geven een extra push.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin