week 15 zwanger

15 weken zwanger

gewicht – 70 gram
lengte – 10,1 cm
je baby is zo groot als een perzik

15 weken zwanger – je baby

hello Peach. Je baby heeft niet alleen het formaat van een perzik, hij voelt ook zo. Over z’n hele vel zitten zachte haartjes: lanugo. Zo blijft je mini lekker warm. Veel spekkies heeft ie namelijk nog niet, dat komt pas in de laatste weken.

Dat haar valt trouwens vanzelf uit. Meestal al in je baarmoeder, soms na de geboorte.

15 weken zwanger – over jou

Over jou en je boobies. Ai, wat kunnen die gevoelig zijn hè. Meestal is het wat minder na het eerste trimester, maar dat kunnen we helaas niet beloven.

Hoe je borsten veranderen? Nou zo:

  • Je melkklieren bereiden zich voor op de borstvoeding.
  • Je borsten worden groter. Gemiddeld ongeveer twee cupmaten tijdens je zwangerschap.
  • Je aderen zijn beter zichtbaar. Dat komt omdat je meer bloed hebt en de bloedtoevoer van je borsten groter is. Dit trekt trouwens weer weg na je zwangerschap of als je stopt met borstvoeding
  • Je tepels worden groter, donkerder en steken meer uit. Handig voor je baby straks.
  • Je kunt melk lekken, dat voelt misschien gek, maar het is ok. Je lijf is vast aan ‘t oefenen. Heb je er vaak last van? Draag dan zoogcompressen.
  • Er kunnen bultjes op je tepels komen. De klieren van Montgomery heten die. Uit deze klieren komt een olieachtige substantie die je tepels soepel houdt.

Oh en nog een fun fact:

De geur uit die klieren lijkt op die van jouw vruchtwater. Hierdoor herkent je baby jou. En weet ie staks waar te zoeken naar melk als ie net geboren is. Bijzonder toch? Liever niet wassen met zeep dus, die bijzondere borsten.

To do in week 15 

Kies je pufclub

Pff… Ja, doe nou maar. Bij je verloskundige vind je vast folders, kun je er één kiezen die je aanspreekt. Of vraag aan vriendinnen waar zij een zwangerschapscursus hebben gedaan.

Ik beloof je: alleen al die foto na afloop, met alle baby’s bij elkaar, maakt het de moeite waard. En het is fijn om vrouwen om je heen te verzamelen die straks in exact dezelfde fase zitten als jij. Kun je last-minute altijd een kruik lenen of tips vragen bij slapeloze nachten. Doen!

Zelf heb ik zwangerschapsyoga gedaan en een cursus Hypnobirthing. Die laatste is in veel gevallen mét je partner en helpt je om vol vertrouwen de geboorte tegemoet te gaan.

 

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin