week 14 zwanger

14 weken zwanger

gewicht – 43 gram
lengte – 8,7 cm
je baby is zo groot als een citroen

14 weken zwanger – je baby

Welkom in het tweede trimester baby! Die mini is al zo groot als een citroen, wow. Trouwens, over zuur gesproken: jouw baby kan nu al zoet, zuur en bitter onderscheiden.

Hoe? Nou, wat jij eet beïnvloedt de smaak van jouw vruchtwater. Wat jij eet tijdens je zwangerschap heeft zelfs invloed op de smaak van je baby later. Dus vergeet je groenten niet 😉 Bon appétit bébé.

In Nederland wegen meisjes gemiddeld 3290 gram bij de geboorte

Jongens iets meer: 3410 gram. Of jouw mini groot of klein wordt, is nu nog niet te zeggen: Tot nu toe groeien alle baby’s ongeveer even snel. Maar vanaf week 14 groeit iedere foetus op zijn eigen tempo. Logisch: wie is er nou gemiddeld?

14 weken zwanger – over jou

Groei jij ook? Gemiddeld kom je tijdens een zwangerschap 12 tot 15 kilo aan. Waarom? Nou tel maar even mee:

  • je baby: 3400 gram
  • placenta en vliezen: 650 gram
  • vruchtwater: 750 gram
  • baarmoeder: 1000 gram
  • borsten: 800 gram
  • bloed: 1000 gram
  • extra vet: 3400 gram
  • extra vocht: 1500 gram

Maar ook hier geldt: wie is er gemiddeld? Als je dun bent kun je meer aankomen, omdat je lijf wat meer reserves opslaat. Maar er zijn ook dunne dames die zelfs na 9 maanden amper een buik hebben.

Want to know – nu veel bewegen is straks makkelijker bevallen

Heb jij ook een zittend beroep? Move it! Teveel zitten verandert je lijf en maakt het geboortekanaal kleiner en strakker. Niet handig, als daar straks een baby van een paar kilo doorheen moet

Wat ik had willen weten…

Ik vond het niet altijd makkelijk, zo’n groot, groeiend lijf. Om dat te verstoppen droeg ik trainingsbroeken en grote truien van mijn man. Fout. Zo voelde ik me nog groter en ongemakkelijker.

Later in mijn zwangerschap ontdekte ik dat aansluitende, vrouwelijke kleding lekker zit én lekker voelt. Ik droeg positiekleding, maar ook gewone stretchjurken en tops. Gewoon één of twee maten groter dan normaal.

Wel goed om te weten: de kleding rekt uit, dus je kunt het waarschijnlijk na je zwangerschap niet meer aan.

To do in week 14

Eat the rainbow

Ehm nee en dan hebben we het niet over Skittles, sorry. Eet zoveel mogelijk kleuren groente en fruit. Dan krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Sowieso gaat het tijdens je zwangerschap vaak over wat je niet mag eten. Wij hebben het liever over wat je allemaal wel mag eten als je zwanger bent. Bon appétit.

Wil je een doula?

Een wat? Doula? Een doula is een vrouw die je helpt tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna. Niet op medisch gebied, als dat al nodig is. Maar ze begeleidt je fysiek, emotioneel en mentaal.

Er zijn 100 goede redenen om een doula in te schakelen. Zelf deed ik het bij mijn tweede bevalling en mede dankzij mijn doula beviel mijn tweede bevalling veel beter dan de eerste. Benieuwd? Lees verder op doula.nl. Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin