week 12 zwanger

12 weken zwanger

gewicht – 14 gram
lengte – 5,4 cm
je baby is zo groot als een pruim

12 weken zwanger – je baby

Bizar: de organen van je baby zijn on the move. Omdat je mini nog zo klein was, was er bijvoorbeeld geen plek voor de ingewanden in de buik. Die groeiden dus eerst in de navelstreng. Nu is de babybuik groot genoeg, dus schuiven ze een stuk op.

Het hart klopt supersnel: meer dan 160 keer per minuut. Bij ons is dat in rust zo’n 60 tot 100 keer. Oh en nog een fun fact: je baby kan al op z’n duim zuigen en gapen. Sweet.

12 weken zwanger – over jou

Misschien hoor je het hartje al bij de verloskundige. Bijzonder hè.

Niet iedereen wordt door een verloskundige begeleid. Misschien loop jij nu al bij een gynaecoloog of wordt je later doorverwezen. Controles in het ziekenhuis zijn vaak heel anders: meer medisch en minder persoonlijk.

Weet je al dat je in het ziekenhuis gaat bevallen, maar mis je de persoonlijke begeleiding? Bespreek dit. Soms kun je een deel van de controles bij een verloskundige doen. Best of both worlds.

Not so nice – dizzy, draaierig, duizelig

Oef, weer zo’n side effect. Ben jij ook makkelijk duizelig of val je zelfs flauw? Dat is niet gek. Er gaat extra bloed naar je baby, dat gaat ten koste van het bloed in jouw hersenen.

Ook heb je als zwangere makkelijk een lage bloedsuikerspiegel. Wat je eraan kunt doen? Op tijd rusten, regelmatig eten en rustig opstaan.

To do in week 12

Shoppen – positiekleding

Bij de een duurt het 6 weken, bij de ander 6 maanden, maar er komt een moment waarop je favoriete spijkerbroek niet meer past. Tijd voor wat comfortabels dus.

Vraag eerst even rond: misschien hebben je vriendinnen nog wat liggen? Ook op Markplaats is er een enorm aanbod aan positiekleding. Deze kleding draag je maar zo kort, die kan nog prima een ronde mee!

Liever wat nieuws? Kijk eens bij het Zweedse BoobTja, what’s in a name. Zij maken positiekleding van biologisch katoen en de duurzame stof Lycocell.

nieuwsbrief 40 weken tips die je niet wil missen
instagram
facebook
zwangerskalender
over poppy to pumpkin