Zo zet je je ouderschapsverlof slim in

zo zet je je ouderschapsverlof slim in

Zo zet je je ouderschapsverlof slim in

Naast zwangerschapsverlof en kraamverlof heb je ook recht op ouderschapsverlof. Heb je vast weleens van gehoord. Maar wat houdt het precies in? En nog belangrijker: hoe maak je er slim gebruik van?

Ouderschapsverlof, say what?!

 • Iedere ouder met kinderen jonger dan 8 jaar heeft recht op ouderschapsverlof.
 • Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling. En een hele fijne, want je mag tijdelijk minder werken, zodat je meer bij je kind(eren) kunt zijn. Je behoudt je contracturen, dus na je verlof mag je weer je oorspronkelijke uren werken.
 • Heb je meer dan één kind onder de 8? Voor elk kind heb je eenmaal recht op ouderschapsverlof.

Hoe werkt dat ouderschapsverlof nu precies?

De duur van je ouderschapsverlof is afhankelijk van hoeveel uur je wekelijks werkt. Je hebt recht op 26 x je wekelijkse arbeidsduur.

Bijvoorbeeld: Werk je 32 uur per week, dan heb je recht op 26 x 32 = 832 uur.

En je inkomen?

Helaas, het is onbetaald verlof.

De uren die je opneemt als ouderschapsverlof krijg je niet betaald. Tijdens je verlofdagen bouw je ook geen nieuwe vakantiedagen op. Maar misschien heb je een gulle werkgever, met een CAO waarin staat dat je toch gedeeltelijk betaald wordt. Check daarom altijd je CAO. Dit kan bijvoorbeeld op de site van FNV

Wel of geen gebruik maken van je ouderschapsverlof, hoe beslis je dat?

Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof. Ja ook voor de vader. Maak daarom samen afspraken:

 • Willen we gebruik maken van ouderschapsverlof?
 • Wie wil er gebruik maken van ouderschapsverlof? Één ouder of beiden?

Keuze gemaakt en benieuwd naar het financiële plaatje? Kijk dan eens naar de Zorgwerkberekenaar van het Nibud. Voer eerst je oorspronkelijke werkuren in om jullie huidige situatie bekijken. Vervolgens schuif je bij jezelf en je partner met de uren om te zien wat de consequenties zijn.

En als ik ouderschapsverlof wil, mag ik die uren dan lukraak inzetten? Of allemaal tegelijk?

Nee helaas. De wettelijke regeling is dat je je ouderschapsverlof opneemt voor de duur van één jaar en voor maximaal de helft van je arbeidsuren. In het voorbeeld van 32 uur, werk je dus één jaar lang 16 uur per week. In je CAO kan staan dat je de uren anders mag verdelen. 

Staat er niks over in je CAO of arbeidsvoorwaarden?

Ga dan in gesprek met je werkgever. In de praktijk blijken andere verdelingen vaak bespreekbaar en dus mogelijk.

Er zijn nog een aantal spelregels:

 • Je moet het ouderschapsverlof minimaal 2 maanden van te voren schriftelijk aanvragen. Wees heel specifiek en benoem wat de ingangsdatum is, hoeveel uur je wilt opnemen, op welke dag(en) en wanneer het eindigt.
 • Je kunt je verlof splitsen, maar dat mag in maximaal 6 delen en elk deel moet minimaal 1 maand duren.
 • Eenmaal doorgegeven en akkoord bevonden ouderschapsverlof ligt vast. Je kunt het afbreken, maar je geplande verlofuren komen dan te vervallen. Er zijn twee uitzonderingen:
  • Je mag je ouderschapsverlof onderbreken en later hervatten als je met zwangerschapsverlof gaat. Het is verstandig om met je werkgever afspraken hierover te maken.
  • Bij onvoorziene omstandigheden. Dit is natuurlijk een breed begrip, maar denk aan inkomensverlies, omdat je partner zijn of haar baan kwijt is. Of omdat er eerder plek is bij de kinderopvang. Bespreek dan met je werkgever hoe jullie ermee omgaan.

Scenario’s voor ouderschapsverlof

Je weet nu waar je recht op hebt én wat de spelregels zijn. Het plannen kan beginnen. Hieronder schetsen wij een paar mogelijkheden. Let op: bespreek je wensen altijd met je werkgever.

 • Je gaat het eerste jaar één dag minder werken. In het voorbeeld van 32 uur, ga je 24 uur werken en neem je 8 uur ofwel 1 dag ouderschapsverlof op per week. Je houdt dan uren over om op een later moment op te nemen.
 • Je neemt aansluitend aan je zwangerschapsverlof volledig ouderschapsverlof op voor een half jaar. Je blijft dan dus een half jaar langer thuis.
 • Wil je een mooie reis maken voordat je kinderen leerplichtig zijn? Misschien kun je je ouderschapsverlof hiervoor gebruiken. Je werkgever moet dan wel akkoord gaan met 100% opname van je verlofuren gedurende de periode van je reis. Je kunt het ook combineren met het opnemen van vakantiedagen. Zo heb je op reis nog een stukje inkomen.

Meer lezen? Dat kan hier:

CNV over ouderschapsverlof
Wetten over ouderschapsverlof
Rijksoverheid over ouderschapsverlof

Foto credits: houten huisjes GRIMM’S pegdolls GEMAAKT DOOR STYLIST blauwe achtergrond FAIRFAuteur : Ilona Vink

Moeder van Lisa (2015). Het combineren van werk en je gezin kan best lastig zijn. Als loopbaanadviseur én moeder zie ik hoeveel vrouwen hiermee worstelen. Dat moet meer aandacht krijgen vind ik. Daarom bedacht ik
mijn blog Moeders in de Maatschappij
. Hier deel ik ervaringen en tips, van mezelf en andere moeders. Qua duurzame merken ben ik fan van de verzorging van Naïf. Mijn lunch verpak ik in Boc’n Roll. En mijn vriend en ik zijn gek op de spijkerbroeken van Kings of Indigo.