Zo maak je een moodboard voor je babykamer

Zo maak je een moodboard voor je babykamer

Herkenbaar? Enthousiast begin je te pinnen. Een eenhoorn, die vintage wieg en dat gave behang…

In een mum van tijd heb je een Pinterest-board vol met verschillende stijlen en kleuren. Allemaal prachtig, maar het past voor geen meter bij elkaar. Hoe maak je uit al die afbeeldingen een keuze voor je eigen babykamer?

Ho stop, ff terug naar de basis:

Wat betekent dat eigenlijk – een moodboard maken?

De letterlijke vertaling van mood is stemming. Een moodboard is een visualisatie van een concept, idee, gedachte of gevoel.

Het hoeft dus nog niet over dat ene leuke bed of die onmisbare lamp te gaan. Het gaat om het gevoel of de sfeer die je wil. De meubels en accessoires zijn de details die later komen.

Een moodboard voor je babykamer maak je zo

Stap 1. Kies een aantal woorden die passen bij je wensen
Bijvoorbeeld zacht, rustig, warm, stoer, krachtig, speels, eigenwijs…

Stap 2. Zoek beelden zoeken die bij de woorden passen
Dit kan online of in tijdschriften. Selecteer bij voorkeur drie beelden. Heb je uiteindelijk één absolutie favoriet: ook prima. Tip: Kies geen interieurbeelden, dit kan je beperken omdat je eindresultaat dan al vast ligt. Zoek liever naar beelden uit de natuur, modetijdschriften, posters, tekeningen, etc. Laat je inspireren door kleuren en vormen.

Stap 3. Kies kleuren in de afbeelding die je aanspreken
Dit is het begin van jouw eigen kleurenkaart. Kies 4 tot 6 kleuren. Niet alle kleuren hoeven terug te komen. En het mogen juist ook detailkleuren uit de afbeelding zijn. Werk zoveel mogelijk met echte stalen. Bij Mommy Paint kun je verfstalen opvragen of loop een bouwmarkt binnen.

Stap 4. Maak nu een shortlist met materialen
Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen: hout, wol, katoen, etc. Dat is prettig voor je baby. Je hoeft geen concessies te doen in stijl of kleur: hout kun je verven. En ook wol en katoen zijn in allerlei kleuren en stijlen verkrijgbaar. Zoek  beelden waar de materialen goed zichtbaar op zijn.

Stap 5. Yes: zoek, knip, plak, klaar is je moodboard
Na deze goede voorbereiding kun je nu interieurbeelden selecteren. Dit kun je online of offline doen. Plak je beelden bijvoorbeeld in Powerpoint. Ga je liever echt knippen en plakken, gebruik dan een groot stuk karton.

De kleuren en materialen komen terug in de sfeerbeelden. Tip: laat niet meerdere keren hetzelfde product terugkomen. Dus niet 4 keer een wieg, maar liever een stoel, bed en gordijnen. Zoek naar 4 tot 6 beelden.

Stap 6. Even checken
En als je je moodboard af hebt, hoe voelt het? Voel je je thuis bij de sfeer? Word je er blij van? Dan kun je verder, want dit past bij jou. Heb je een mwa gevoel, ga dan nog even door. Loop je vast? Laat het dan een paar dagen liggen en kijk er dan weer eens naar.

Stap 7. Aan de slag
Als de sfeer en kleuren definitief zijn kun je aan de slag. Maak een lijst met wat je nodig hebt; verf, behang, meubels en accessoires.

Veel plezier en maak er een fijne plek van.

Ik ben dé duurzame kinderkamer stylist en moeder van 3 kinderen: Evy (2004), Tyn (2007) en Julius (2011). Ik laat je zien hoe leuk duurzaam inrichten is. Kijk maar eens naar merken als Fairf, DertigZes, Fabelab, Trixie-Baby, Oh-Lief, Yumeko, Cre8, Woodchuck en Sprinklr. Trouwens: je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Ik kijk eerst naar wat je al in huis hebt. Met zo min mogelijk middelen maken we een veilige plek waar je kind zich thuis voelt.