YouTube Kids is er nu ook in Nederland

YouTube Kids is er nu ook in Nederland

En dat is goed nieuws. Want dat betekent dat jij eindelijk -deels- controle hebt over de video’s die jouw kind op YouTube kijkt. Wel zo veilig. Toch?

Wat is YouTube Kids?

YouTube Kids is een app van YouTube. Je kunt hiermee als ouder zelf bepalen welke video’s je kind wel of niet te zien krijgt. Ook kun je per kind instellen hoe lang ze naar YouTube mogen kijken.

De app was al langer in andere landen beschikbaar. Maar sinds vandaag, dinsdag 5 februari 2019, eindelijk ook in Nederland. Je kunt de app gratis downloaden via Google Play en Apple Store. De app werkt op je smartphone of tablet (iOS 7 of hoger, Android 4.1 of hoger) of op je tv, met behulp van Chromecast, Apple TV, gameconsoles, je Smart TV of Android TV

Maar let op!

youtube kids nederland tipsYouTube heeft een voorselectie gemaakt. Daar zitten leuke video’s bij, maar ook een hoop rommel. Ik heb mijn oudste jongen aangemeld en aangegeven dat hij 4 jaar oud is. In de categorie Aanbevolen komt eerst Peppa Pig en als tweede 12 Cute drawing tricks for kids. Tot zover: best ok.

De derde video is een Fortnite Dance Challenge, dan een Duitse Mr. Bean cartoon en een Thaise cartoon over twee rupsen. Ok, ik zag geen gevloek of gekke spidermannen met auto-ongelukken. Maar het zijn zeker niet de video’s die ik zelf aan zou zetten voor een kind van 4 of 1.

Ook met YouTube Kids kan je kind blijven scrollen

youtube kids nederland rare resultatenWel in een enigzins beschermde omgeving. Maar de selectie is niet aangepast op de Nederlandse markt of op wat echt goede of fijne video’s zijn voor kleine kinderen.

Dat komt omdat de video’s van YouTube Kids geselecteerd zijn op basis van een algoritme zonder controle door echte mensen. Dus zolang wij kleuters die slechte cartoons laten bingewatchen, blijven die rare video’s maar bovenaan komen.

Thaise rupsen, Russische cartoons, een Spaanse Sponge Bob. Daar installeer ik geen speciale kinder app voor, toch? En de Sinterklaasliedjes, die wil ik ook pas in november weer horen.

Zo werkt YouTube Kids

 • Standaard werkt de app met een aantal categoriën: aanbevolen, shows, leren, ontdekken en muziek. De video’s in deze categoriën zijn door YouTube gekozen. Ik vind dat er nog veel rommel tussen staat en laat mijn kinderen hier niet doorheen scrollen.
 • youtube kids nederland video blokkerenAls jij deze categoriën wel prima vind, maar alleen dat ene Sinterklaaslied niet meer kunt aanhoren: je kunt individuele video’s blokkeren. Klik dan op de 3 puntjes rechtsonder de video en klik op video blokkeren.
 • Via het slotje rechtsonder in beeld kom je bij de instellingen voor ouders. Ook goed voor je rekenvaardigheid, om hier in te kunnen moet je iedere keer een som oplossen 😉
 • Let op: hou je Google-account wachtwoord bij de hand. Je hebt het echt 100x nodig. Ook goed: want dat betekent dat je kind ook niet zomaar dingen kan aanpassen. Je kunt een verificatie voor volwassenen instellen, maar daarmee omzeil je alleen de rekensommen, niet je Google password.
 • Hier kun je de timer voor je kind instellen: over 15 minuten is de schermtijd afgelopen jongens!
 • Bij de instellingen kun je kinderen toevoegen en andere instellingen aanpassen.
 • De belangrijkste instellingen zijn per kind in te stellen. Dus klik op de naam van je kind en log in met je Google-account.

En dan nu de belangrijkste instellingen in YouTube Kids. Of eigenlijk moet ik zeggen:

Zo zou ik YouTube Kids gebruiken:

 • Zoeken toestaan
  Mag jouw kind zelf zoeken? Dan kun je dit aan laten staan. De zoekfunctie is beveiligd. Ik heb woorden als sex, kus en slaan getest, die doen het niet. Peppa, Sam en dinosaurus doen het wel en de zoekresultaten daarvan zijn ook ok.
 • Zoeken met microfoon
  Geef YouTube Kids toegang tot je microfoon, dan kan je kind ook dingen roepen. Bij onze kleinste van anderhalf werkt dit nog niet naar behoren, zijn roep om AUTO wordt begrepen als DARTEL.
 • Alleen goedgekeurde content
  Dit is mijn favoriete functie in de app en ik wil alle ouders aanraden om dit meteen aan te zetten. Hiermee maak jij een voorselectie van video’s en kanalen. Je kind kan niet meer zelf zoeken, maar wel zelf kiezen uit de video’s die jij kiest. De keuze is dan ook meteen een stuk kleiner, wat alleen maar fijn is voor kleine kinderen.

Zo zoek je fijne goedgekeurde content

youtube kids nederland tips belangrijke instellingen

 • Als je de goedgekeurde content functie aanzet, kun je kiezen voor goedgekeurde content beheren.
 • Je komt dan in de oorspronkelijke app, waar je kunt zoeken naar de favoriete video’s van jouw kind die ook jouw goedkeuring kunnen wegdragen.
 • Klik op de + om een video toe te voegen.
 • Via Voorbeeld zie je welke filmpjes er allemaal al in staan. 10 video’s is al heel wat, je kunt altijd weer wisselen.
 • Klik op klaar als je genoeg video’s verzameld hebt.

Ik heb twee kanalen aangemaakt

Een voor de jongste, met kinderliedjes. En één voor de oudste, met filmpjes die niet op Netflix staan, maar hij wel heel leuk vindt. Deze video’s hebben wij goedgekeurd (steeds via zoeken met vergrootglas en op de + klikken):

 • De rustige Nederlandstalige kinderliedjes van Poppy Zingt
 • Een paar liedjes van Juf Roos, de jongste gaat altijd stralen als hij haar ziet.
 • Wheels on the Bus  en Row Row Row your Boat van the Mother Goose Club, duidelijk gezongen Engelstalige kinderliedjes.
 • Een paar afleveringen van Zandkasteel
 • Een paar afleveringen van Tractor Tom
 • Een paar afleveringen van Brandweerman Sam

Reclame in de YouTube kids app

De liedjes en Zandkasteel zijn allemaal zonder reclame, wanneer we ze via YouTube bekijken. In Tractor Tom en Brandweerman Sam zitten normaal gesproken op YouTube wel reclames. Via de app heb ik nog geen reclames gezien.

Gregory Dray, hoofd Kids/Family YouTube in Europa zegt hierover: ‘We doen maximaal één spotje per kwartier, dus veel minder dan commerciële tv.’ Ook zijn de regels strenger: ‘We staan we geen reclame voor eten en drinken of ongeschikte games toe. We verkopen bijvoorbeeld geen geautomatiseerde pre-rolls, zoals op het reguliere YouTube. Ook kunnen bedrijven reclames niet gericht targeten op een zeer specifiek deel, zoals vijfjarige meisjes of jongens tussen de acht tot tien jaar oud.’

Voordelen YouTube Kids

 • Je kind heeft geen eigen Google-account nodig om te app te gebruiken. Je logt in met jouw account en kunt dan voor ieder kind apart een icoon aanmaken met naam en leeftijd.
 • Per kind kun je eigen instellingen invoeren, zoals maximale schermtijd en of ze wel of niet zelf mogen zoeken naar nieuwe video’s.
 • Je kind kan in de app geen video’s uploaden of commentaar geven op video’s.
 • Als je er tijd in investeert kun je zelf een selectie maken van video’s waar je kind uit kan kiezen. Je kind kan dan niet zelf naar andere video’s door swipen.

Nadelen YouTube Kids

 • De app is gratis, maar ondersteunt wel advertenties. Je hebt dus nog steeds geen controle over de advertenties die je kind te zien krijgt. Als je een advertentie-vrije omgeving wil, neem dan een YouTube Premium abonnement. Dat kan vanaf €11,99 per maand.
 • Het kost even tijd om de instellingen te kiezen en video’s te vinden die jij aan je kind wil laten zien. Ik vind de standaard selectie op basis van het algoritme niet kwalitatief genoeg.

Hoera voor YouTube kids?

Ja, het is fijn dat je als ouder kunt bepalen welke video’s je kind te zien krijgt. Maar het is goed om je te realiseren dat de standaard selectie van YouTube niet handmatig gecureerd is en nog steeds een hoop rommel bevat. Dus: zet de functie goedgekeurde content aan en cureer zelf. En daarna: veel kijkplezier!
Auteur : Laura de Jong

Mama van James (2014) en Luc (2017). Voor James z'n geboorte koos ik al zoveel mogelijk voor duurzaam, nu vind ik dat nog belangrijker. En ik heb ontdekt dat het helemaal niet moeilijk is. Leuker zelfs, smakelijker, mooier. Op poppy to PUMPKIN deel ik de mooiste merken en de tips die ik zelf niet had willen missen. Grow green baby!