Waarom wasbare luiers zo gek nog niet zijn

voordelen wasbare luiers

Waarom wasbare luiers zo gek nog niet zijn

Het scheelt bijvoorbeeld een hoop geld

Wist je dat een Pamper zo 25 tot 30 cent per stuk kost? Je hebt er zo’n 5.000 nodig, totdat je mini zindelijk is. Hop, minimaal € 1.250,- in de prullenbak.

Niet zo best voor je portomonnee dus, dat poepmonster

En ook niet voor het milieu: die 5.000 luiers zijn goed voor zo’n 800 kg luierafval. Ook dat kost vaak weer geld, als jij in jouw gemeente bijvoorbeeld betaalt per vuilniszak of container huisafval.

Maar dat kan ook anders. Met een wasbare luier.

Yikes. Is dat niet super-ouderwets?

Nope. Het omdoen van een wasbare luier gaat net zo snel als bij een wegwerpluier. Dat gaat met klittenband of drukkers. Daar heb je geen veiligheidsspelden meer bij nodig.

Je bent wel wat extra tijd kwijt aan het wassen, ophangen en klaarleggen voor gebruik. Met 24 wasbare luiers was je om de 2-3 dagen. Je was dus ongeveer 2 à 3 keer per week vaker.

Good to know: door het mooie uiterlijk van de luiers vinden ouders dit vaak het vrolijkste huishoudelijk klusje om te doen.

Koekoek, ik was al genoeg met een baby in huis

Fair point. Maar hé, je hoeft ook nooit meer in de stromende regen naar de supermarkt omdat je Pampers op zijn. Of die enorme voordeelpakken mee te sjouwen met je wekelijkse boodschappen.

En de poep, komt die in mijn wasmachine?

No worries. Poep vang je op in een (wegwerp)inlegvel dat je weggooit. Het komt dus niet in de wasmachine.

De vieze luiers hoef je niet meer aan te raken wanneer je gaat wassen. Na gebruik gooi je de luier in een luieremmer met wasnet, het wasnet gaat in z’n geheel in de wasmachine.

Ok, dat klinkt al beter. Heeft dat wasbaar luieren ook nog voordelen boven wegwerpluiers?

Jazeker, een heleboel.

Dit zijn 4 belangrijke redenen om wasbare luiers te gebruiken

 1. Het is goedkoper
  Gemiddeld bespaar je met wasbare luiers €480 bij je eerste kind. Afhankelijk van het merk en type kan deze besparing zelfs oplopen tot €1.000 of meer. De kosten voor het wassen zijn hierin al meegerekend.
  Bij een tweede is dit nog meer, omdat je geen nieuwe luiers hoeft te kopen. En je kunt je luiers vaak tweedehands nog goed verkopen, dus ook dat scheelt weer geld.
 2. Het is zachter voor babybillen
  Heb jij eczeem of allergiën in de familie? Dit kan een reden zijn om over te stappen.
  De meeste wasbare luiers zijn gemaakt van natuurlijke materialen en vrij van chemische stoffen. Dit maakt ze zacht voor de billen. Dit vermindert de kans op uitslag en allergische reacties.
 3. Je kind is eerder zindelijk
  Met wasbare luiers kunnen kinderen tot wel een jaar eerder zindelijk worden. Dit komt omdat kinderen het sneller voelen wanneer hun luier nat is. Zo zijn ze zich eerder bewust van de connectie tussen het plassen en het nat worden van de luier.
 4. Je hebt veel minder afval
  Met wasbare luiers bespaar je jaarlijks 260 kg luierafval. Aan 24 wasbare luiers (in plaats van 5.500 wegwerpluiers) heb je genoeg voor een hele luierperiode.

Hmm…. ik weet het niet hoor. Wat vinden andere ouders?

5 gemeenten hielden een proef met wasbare luiers. Per gemeente mochten 40 tot 100 gezinnen 3 maanden lang wasbare luiers proberen.

Het resultaat? 60 tot 99% van de ouders blijft wasbare luiers gebruiken nadat de test afgelopen is. Bekijk eens de ervaringen van andere ouders:

Probeer het eens

Wasbare luiers kopen doe je zo.

Foto credits: blauwe wasbare luier BUTTONS VIA NAPPY’S.NL witte wegwerpluier NATY blauwe achtergrond KLEUR CLAIRE VIA FAIRFAuteur : Sjouke Liem

Moeder van 2 jongens: Liam (2012) en Yaro (2015). Mijn missie? Aankomende ouders eerlijk informeren over wasbare luiers op
mijn website WasbareluierWereld
. Zo kun je zelf een bewste keuze maken. Alle beetjes helpen trouwens: al vervang je per dag maar 1 wegwerp voor een wasbare. Naast de wasbare luiers kiezen we thuis ook voor andere groene merken, zoals verzorging van Weleda en Oh Lief of kinderkleding van Maxomorra en Duns Sweden.