Veilige verf voor je babykamer

veilige verf voor je babykamer z

Veilige verf voor je babykamer

Liever niet schilderen als je zwanger bent.

Waar komt dat advies eigenlijk vandaan?

Vroeger was verf een stuk schadelijker dan nu. Maar in veel verfmerken zitten nog steeds stoffen die niet goed zijn voor jou en je baby.

Zelfs als een ander de babykamer voor je schildert, komen er in de weken daarna nog giftige stoffen vrij uit verf tijdens het uitharden.

Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om te verven met natuurlijke veilige verf. Daar kun je theoretisch zelf met je dikke buik mee aan de slag. Handig!

Is verf op waterbasis veilig als je zwanger bent?

Nou, veiliger dan alkyd-verf.

Verf op alkyd-basis bevat terpentine om de verf vloeibaar te maken. Deze stof is irriterend voor de longen, huid, ogen en bij inslikken. Het inademen van terpentinedampen is schadelijk als dat vaak gebeurt.

Verf op waterbasis bevat geen terpentine, maar water als verdunningsmiddel. En water is natuurlijk vriendelijker voor jou. Daarnaast is verf op waterbasis geurarm, sneldrogend, niet vergelend en beter voor het milieu.

Maar dit betekent niet dat alle verf op waterbasis veilig is als je zwanger bent

Veel verfsoorten op waterbasis zijn ook ongezond, bijvoorbeeld als je ze inademt. Zelfs lange tijd na het schilderen nog. Er zitten bijvoorbeeld parabenen in of vluchtige stoffen.

Hoe je een veilige verf voor de babykamer vindt? Nou, met deze checklist:

Checklist veilige verf voor de babykamer

 • Geen parabenen – Check of je verf op waterbasis parabenen bevat. Parabenen worden ingezet als conserveringsmiddel, maar zijn hormoonverstorend.
 • Geen VOS – Kies een VOS-vrije verf. Zonder Vluchtige Organische Stoffen (VOS) dus. Dit zijn synthetische én natuurlijke stoffen die vrijkomen uit dagelijkse producten en materialen. Terpenen bijvoorbeeld, de oplosmiddelen in verf.
 • Wel: verf met natuurlijk pigmenten – Niet-natuurlijke verfkleuren kunnen giftige pigmenten bevatten.
 • Wel: muurverf op basis van kalk of gips – deze stoffen zijn luchtdoorlatend en dat voorkomt vochtproblemen. Latex laat geen lucht door en is qua samenstelling minder milieuvriendelijk.

veilige verf voor je babykamer z

Poeh, heb je niet gewoon een lijstje met veilige verfmerken?

Natuurlijk wel! Er is namelijk genoeg mooie, natuurlijke verf op de markt:

 • Aquamaryn – deze natuurverf is gebaseerd op de authentieke Hollandse lijnolieverf en wordt in Nederland gemaakt. Een volledig assortiment met binnen- en buitenverf, lak en muurverf. Te mengen in alle kleuren.
  lees meer over Aquamaryn op www.aquamaryn.nl
 • Amazona krijtverf – supermatte krijtverf voor muren en hout op minerale basis met natuurlijke pigmenten in 20 kleuren. Ze verkopen ook kalkwas voor hout in 4 kleuren. Ook deze verf en was wordt in Nederland gemaakt.
  lees meer over Amazona krijtverf op www.krijtverf-kalkwas.nl
 • Auro – Duits merk met 100% natuurlijke producten. Breed assortiment voor meubels, vloeren, muren en plafonds. Veel basisverven die je zelf op kleur kunt mengen.
  lees meer over Auro op www.auro.nl
 • Fairf – nieuw Nederlands merk met natuurlijke verf zonder schadelijke stoffen. Daarnaast heeft Fairf ook een sociaal doel: Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting Fairf Charity Projects. De kleuren heten Laurens, Catherina en Fleur.
  lees meer over Fairf op www.fairf.nl
 • Mommy Paint – Verf op waterbasis zonder schadelijke stoffen. 20 kleuren muurverf, grondverf en lak. Alle kleuren hebben dierennamen, zoals IJsvogel, Leeuw of Koala. Je kunt de producten handig online bestellen in de Mommy Paint webshop.
  lees meer over Mommy Paint op www.mommypaint.com

Deze merken verkopen veilige verf. Die kun je met een gerust hart gebruiken voor de babykamer of waar dan ook in huis.

Veel schilderplezier!

 

Foto credits:
Foto 1. verfstalen MOMMY PAINT blokken en regenboog GRIMM’S achtergrondkleur FAIRF
Foto 1. verfstalen MOMMY PAINT blokken, hartjes en huizen GRIMM’S achtergrondkleur FAIRF
Ik ben dé duurzame kinderkamer stylist en moeder van 3 kinderen: Evy (2004), Tyn (2007) en Julius (2011). Ik laat je zien hoe leuk duurzaam inrichten is. Kijk maar eens naar merken als Fairf, DertigZes, Fabelab, Trixie-Baby, Oh-Lief, Yumeko, Cre8, Woodchuck en Sprinklr. Trouwens: je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Ik kijk eerst naar wat je al in huis hebt. Met zo min mogelijk middelen maken we een veilige plek waar je kind zich thuis voelt.