Veilig babytextiel: weet jij waar die hydrofiel mee geverfd is?

veilig babytextiel natuurlijk geverfd BORO*MINI

Veilig babytextiel: weet jij waar die hydrofiel mee geverfd is?

Textiel voor je baby: kies jij ook het liefst voor natuurlijke stoffen? 100% katoen bijvoorbeeld. Wel zo fijn toch?

Maar weet jij hoe die felblauwe hydrofiel of stoere zwarte romper geverfd is? Dit gebeurt namelijk bijna altijd met synthetische verfstoffen. En is dat wel zo veilig, voor de gevoelige babyhuid?

Hieronder lees je waar je op kunt letten. En dat er gelukkig ook merken zijn die veilig verven, het Amsterdamse BORO*MINI bijvoorbeeld. Eerst meer over hoe het niet moet:

Verf in de textielindustrie

De textielindustrie is een grote belasting voor het milieu en de mensen die onze kleding maken. Wist je dat het verven van stof het meest vervuilende onderdeel van de industrie is? Elk jaar worden tonnen synthetische kleurstof gebruikt, sommige daarvan zijn giftig of zelfs kankerverwekkend. Er zijn zware metalen om de kleuren te fixeren. En hoe donkerder de kleur, hoe meer verf je nodig hebt.[1] Zo testte het Duitse Öko test 25 zwarte bh’s: 8 kregen een onvoldoende. En 6 bh’s bevatten kankerverwekkende stoffen. [2]Hmm, dat maakt die zwarte romper ineens een stuk minder stoer hè?

Misschien ken je de afbeeldingen wel van rivieren gekleurd in dé kleur van dat seizoen. Jaarlijks loost de textielindustrie zo’n 50.000 ton verf. Een grote natuurramp, die al jaren duurt. Want die toxische stoffen belanden in de natuur en in het drinkwater. Niet gek dus dat Greenpeace actie voert en grote bedrijven vraagt om te stoppen met het gebruik van gif.[3]

Ook niet goed voor jou en je baby

Je snapt: als het schadelijk is voor het milieu, is het ook niet gezond voor ons. Textiel draag je op je huid, je slaapt eronder of droogt je ermee af. Goedkope kleurstoffen laten makkelijk los door wrijving met je huid. Yikes, niet gezond, want je huid is je grootste orgaan en absorbeert deze schadelijke stoffen.

Voor je mini is het helemaal ongezond. De babyhuid is namelijk veel poreuzer en gevoeliger dan de volwassen huid. En stel je voor wat er gebeurt als je baby het in z’n mond stopt en er op sabbelt. Geen goed idee.

veilig babytextiel natuurlijk geverfd BORO*MINIHoe koop je veilig babytextiel zonder schadelijke stoffen?

Heel eerlijk? Dat is nog niet zo makkelijk. Het overgrote deel van de rompers, hydrofielen en dekens wordt synthetisch geverfd. Op het etiket staat precies van welk materiaal je romper gemaakt is en waar, maar je ziet daar nooit informatie over de gebruikte verf.

Hier kun je op letten als je wat nieuws koopt:

 • Vermijd donkere stoffen
  Gemiddeld geldt hoe lichter de stof, hoe minder verf en zware metalen er nodig zijn. Helaas is het kopen van alleen maar beige en witte items geen garantie. Lichte stoffen kunnen gebleekt zijn, waar ze soms heftige stoffen voor gebruiken.
 • GOTS-keurmerk
  Één van de strengste keurmerken op het gebied van milieuvriendelijke materialen. Alleen voor textiel dat vooral bestaat uit biologische natuurlijke stoffen zoals katoen, wol, zijde, vlas of hennep. Per stofgroep staat uitgebreid beschreven welke bewerkingen wel of niet zijn toegestaan.
 • Oeko-Tex
  Heeft eisen op het gebied van zware metalen, schadelijke kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen. In items met dit keurmerk zitten geen stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Let op: ze testen alleen het eindproduct. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld eerder in het proces dus wel zware metalen zijn gebruikt, maar dat is dan nu niet meer aanwezig. Dit keurmerk is voor natuurlijke én synthetische stoffen.
 • Europees Ecolabel
  Dit label heeft eisen op het gebied van watervervuiling, giftige hulpstoffen en chemicaliën. Sommige ingrediënten zijn verboden of er zit een maximum aan. Ook synthetische stoffen als nylon en polyester kunnen het Europees Ecolabel krijgen, mits een deel van de stof gerecycled is.[4]

veilig babytextiel natuurlijk geverfd BORO*MINIBORO*MINI verft met natuurlijke ingrediënten

Goed om te weten: het kan wél anders. Zo gebruikt BORO*MINI alleen maar natuurlijke ingrediënten om hun hydrofielen, dekentjes en bijtringen. Veilig voor de babyhuid en daar kan je baby met een gerust hart op sabbelen.

Zo gebruiken ze indigo, uit de bladeren van de indigoplant

Net na het verven geeft dit de stof een geelgroene kleur. Door zuurstof verandert het in een prachtig blauw. Wanneer ze indigo mengen met galappel, ontstaat Teal Green. Galappel en ijzer maakt Sunny Grey. En de roze tint wordt gemaakt met meekrap. Tot 1863 was dit een populaire natuurlijke kleurstof uit Zeeland, maar doordat synthetisch rode verf veel goedkoper was werd het bijna niet meer gebruikt. Gelukkig herontdekt BORO*MINI de kracht van de meekrap wortel.

Ook de hulpstoffen zijn natuurlijk

Denk aan fructose, kalk en een natuurlijk hechtmiddel. Per kleurrecept zijn de ingrediënten op één hand te tellen en allemaal sabbelproof. Daarnaast is er het BORO*ATELIER, daar kunnen ook andere merken textiel natuurlijk laten kleuren. In het atelier werken langdurig werkzoekenden en statushouders. Zij leren daar naaien, zeefdrukken en plantaardig textiel verven. Het doel is om ze te begeleiden naar betaald werk. Ook sociaal gezien een goed verhaal dus!

veilig babytextiel natuurlijk geverfd BORO*MINIMet eigen ogen zien? Of een sabbelproof kraamcadeau kopen?

BORO*MINI wil graag zoveel mogelijk baby’s omringen met veilig babytextiel. Daarom hebben ze speciaal voor jou een kortingscode:

BORO*MINI kortingscode: Poppy to Pumpkin

Hiermee krijg je 15% korting op de hele collectie. De code is geldig tot en met 31 december 2019. Bekijk hier veilig babytextiel.

 

Dit artikel is een samenwerking met BORO*MINI

 

[1] Boek: Dit is een goede gids door Marieke Eyskoot – pagina 54

[2] 25 zwarte bh’s in de test door Öko Test

[3] Detox campagne door Greenpeace

[4] Overzicht kledingkeurmerken MilieuCentraal