Tijd voor jezelf als moeder

tijd voor jezelf als moeder ervaring lieve moeders

Tijd voor jezelf als moeder

Probeer je om 13 uur toch maar eens ontbijten, hoor je je baby alweer huilen. Of zit je ein-de-lijk alleen op de wc, komt je peuter je gezelschap houden tijdens het poepen. Tijd voor jezelf als moeder is schaars… Toch?

Ik ben graag alleen

Daar moest ik dus het meeste aan wennen toen ik moeder werd. Dat dat kleine jongetje afhankelijk is van mij. Altijd. Iedere dag én nacht.

tijd voor jezelf als moeder ervaring lieve moedersInmiddels heb ik zelfs twee jongetjes

En heb ik nog minder tijd voor mezelf. Ik kom niet aan sporten toe, heb al jaren geen boek meer gelezen en wil graag m’n vriendinnen vaker zien. Maar ik weet gewoon niet zo goed hoe?

Meer tijd voor jezelf als moeder

Twee jaar geleden ontmoette ik Marjolein. Met haar bedrijf Lieve Moeders deelt ze tips, oefeningen en inspiratie om meer van het moederschap te genieten. Ja, dat wil ik!, dacht ik. Maar daar heb ik nu alleen geen tijd voor.

Gebroken nachten, voor m’n jongens zorgen, werken, mijn man, vriendinnen… Ik weet eigenlijk niet eens echt meer wat ik zelf leuk vind om te doen.

Lekker handig natuurlijk, want zolang ik die tijd niet neem ga ik dat ook niet ontdekken. Heb ik letterlijk nooit tijd voor mezelf. En blijft het gevoel dat ik het niet goed genoeg doe in al die rollen die ik heb.

Nu in deze gekke corona-tijd word ik daar extra mee geconfronteerd. Na 7 weken constant met z’n vieren op elkaars lip, voelt in m’n eentje naar de 1,5 meter supermarkt als een uitje. Daar knap ik van op! Maar het zou toch fijn zijn als ik me structureel meer ontspannen zou voelen als moeder.

Minder strijd, meer gezelligheid

En toen begon Marjolein haar programma 30 dagen mindful met je kind. Blijkt dus dat ik niet de enige moeder ben die het gevoel heeft dat ze zowel qua werk als voor haar kinderen tekort schiet. En die denkt – deze durf ik nooit hardop te zeggen – dat het fijn is om mijn kinderen meer te zien, maar wanneer mag ik dan even uitrusten?

Ok, dacht ik. Dit is mijn cadeau aan mezelf. Ik ga die 30 dagen gewoon doen. Ik kan de omstandigheden niet veranderen, maar wel hoe ik er naar kijk en het ervaar.

tijd voor jezelf als moeder ervaring lieve moedersMijn ervaring met Lieve Moeders

Voor 20 euro ontvang je 30 dagen lang iedere dag een inzicht, praktische tool of oefening in je mailbox. Dat is al oefening 1. Want de eerste dagen dacht ik: Help, wanneer moet ik dat dan doen? Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor?

Maar potverdorie, dat is toch eigenlijk niet normaal. Dat ik denk dat ik op een hele dag geen 5 minuten kan vrij maken om iets te doen wat ik belangrijk vind? En dus ging ik deze week alweer 2 keer in m’n eentje een ronde wandelen met Marjolein in m’n oor. (Ze maakt ook fijne Lieve Moeders podcasts!) En toen m’n jongste een middagdut deed, dacht ik niet: snel, laptop open en werken, maar deed ik eerst een oefening van de cursus.

Alleen dat was al fijn: het voelt alsof ik meer tijd voor mezelf heb

Al zijn het vaak maar een paar minuten. Het zijn namelijk geen lange mails of video’s van een uur: iedere mail bevat een alinea tekst, een korte videoboodschap of audiofragment van maximaal 5 minuten. Maar toch: ik maak de tijd voor mezelf vrij en dat voelt goed.

Ook de oefeningen zijn behapbaar, al lukken ze niet altijd perfect. (Maar dat hoeft dus ook niet hé…) Doordat je elke dag weer een plukje informatie erbij komt, kun je het rustig inoefenen.

Ik ben nu bij dag 8

En het helpt me echt. De facts zijn nog steeds hetzelfde: gezin van 4 leeft, eet, werkt en speelt full-time met z’n allen in huis. Maar het lukt me steeds vaker om te ontspannen in deze situatie.

Door corona leer ik het nu in een snelkookpan, maar ook daarna is het nuttig. Ik denk dat mijn jongens elkaar dan ook nog in de haren zullen vliegen, terwijl ik eindelijk aan m’n lauwe thee wilde beginnen. Maar daarover uit m’n slof schieten wil ik niet meer.

Wil jij ook meer tevreden zijn?

De cursus 30 dagen mindful met je kind is dan een aanrader. Of je kind nu net geboren is of al naar de basisschool gaat: je krijg concrete handvatten om meer te genieten van de tijd met je kinderen.

Voor 20 euro krijg je 30 dagen lang iedere ochtend een mailtje met een inzicht of oefening. Daarnaast krijg je toegang tot de besloten Lieve Moeders Facebook groep, waar je vragen kunt stellen of ervaringen delen. Én je mag meedoen aan de live online groepscoach sessie voor nog meer fijne tips van Marjolein.

Tot slot

Je doet het goed lieve moeder, wees ook maar eens wat liever voor jezelf!

 

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lieve Moeders
Auteur : Laura de Jong

Mama van James (2014) en Luc (2017). Voor James z'n geboorte koos ik al zoveel mogelijk voor duurzaam, nu vind ik dat nog belangrijker. En ik heb ontdekt dat het helemaal niet moeilijk is. Leuker zelfs, smakelijker, mooier. Op poppy to PUMPKIN deel ik de mooiste merken en de tips die ik zelf niet had willen missen. Grow green baby!