Prentenboek voor Kerst

Prentenboek voor Kerst

Kerst. Dat gaat toch over veel eten en nog meer cadeautjes? Of toch niet? Wat is nou echt belangrijk tijdens Kerst? Samen zijn met degene waar je van houdt! Een prentenboek helpt om samen fijne herinneringen te maken en de kerstgedachte te vieren. Daarom zetten wij de leukste Kerst voorleesboeken voor peuters en kleuters op een rij.

Prentenboek Kerst peuters

prentenboek kerst peuters kabouter tijmKabouter Thijm en de Kerstboom
Kabouter Thijm droomt van een mooi versierde kerstboom. Zijn vriendjes roodborst, konijn en muis komen hem helpen. Ze brengen allemaal wat mee: een rozebottel, een zachte wollen draad, stro dat van goud lijkt….Een mooi verhaal op rijm over het samen optuigen van de kerstboom.
1-3 jaar, €7,95, auteur: Admar Kwant, uitgever: Christofoor

prentenboek kerst peuters fonkelende sterrenFonkelende Sterren
Eigenlijk moet kleine beer naar bed maar de sterren stralen zo mooi! Bij het omslaan van elke bladzijde komen er sterren bij, tot er zo veel zijn dat je ervan in slaap valt. Boekje met echte lampjes en helemaal op rijm. Niet speciaal voor Kerst, wel passend bij de winter.
€13,99, Usborne Publishers

Voorleesboek Kerst kleuters

voorleesboek kerst kleuters notenkrakerDe Notenkraker
Het balletverhaal De Notenkraker speelt zich af op kerstavond. Op iedere bladzijde luister je een stukje muziek van Tsjaikovski. Het favoriete kerstverhaal van mijn kinderen, het is bijzonder hoe ze zich inleven in de stemming van de muziek. Officieel vanaf 4 jaar, maar bij ons wordt vanaf 1 jaar al enthousiast meegeluisterd.
Vanaf 4 jaar, €19,95, auteur: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Jessica Courtney-Tickle, uitgever: Christofoor
voorleesboek kerst kleuters het boompje in het bosHet boompje in het bos
Een dennenboompje is te klein en te krom om in de kersttijd te worden uitgekozen als kerstboom. Het boompje blijft alleen achter in het bos, maar dan gebeurt er iets… Prentenboek over het vieren van onze verschillen en het belang van vriendschap. Het nodigt uit om na te denken over de ware betekenis van Kerstmis
4-6 jaar, €15,99, auteur: Yuval Zommer, uitgever: Christofoor

voorleesboek kerst kleuters mannetje takMannetje Tak
Van de auteurs van de Gruffalo. Mannetje Tak woont in een holle boom. Op een dag wordt hij opgepakt door een hond. Hij komt in de problemen en gaat alle seizoenen door. Hij verzeilt in het nest van een zwaan, spoelt aan op het strand, doet onder meer dienst als zwaard en als arm van een sneeuwman. Wanneer hij in een haard belandt als aanmaakhout, is hij in gevaar. Gelukkig is daar de kerstman…
4-6 jaar, €14,99, auteur: Julia Donaldson, uitgever: Gottmer

voorleesboek kerst kleuters tomte en de vosTomte en de Vos

Het verhaal van Astrid Lindgren met sfeervolle illustraties van Eva Eriksson: fonkelende sterren en besneeuwde bossen. Huiskabouter Tomte waakt over de boerderij en redt de kippen van het hongerige vosje. Tomte biedt hem wel zijn bordje pap aan, die de kinderen van de boerenhoeve elke avond voor hem klaarzetten.
4-6 jaar, €14,95, auteur: Astrid Lindgren, H. Wiberg, illustrator: Eva Eriksson, uitgever: Christofoor

voorleesboek kerst kleuters het boompjeHet Boompje
Het kleine boompje is niet gelukkig, want het heeft geen zachte groene blaadjes, maar harde, stekelige naaldjes. En hij wil graag net zo mooi zijn als de andere bomen. Met Kerstmis gaat ten slotte zijn wens in vervulling, maar anders dan hij had gedacht… Gebaseerde op een gedicht van Friedrich Rückert (1788-1866).
4-7 jaar, €14,50, auteur: Koopmans, uitgever: Christofoor

voorleesboek kerst kleuters pettson viert kerstmisPettson viert Kerstmis
Een Zweedse klassieker en een must als je gek op Zweden bent. De dag voor kerstavond hebben Pettson en Findus het erg druk. Ze moeten nog boodschappen doen, poetsen, lekker koken en een kerstboom hakken. Wanneer ze buiten met de slee dennentakken halen, struikelt Pettson en hij verstuikt zijn voet… Wat nu? Er is heel veel te zien in de illustraties: overal gebeuren gekke dingen.
4-6 jaar, €14,99, auteur: Sven Nordqvist, uitgever: Davidsfonds

Voorleesboek Kerst kleuters de 12 dagen met kerstmisDe Twaalf Dagen met Kerstmis
Een prachtig boek met patronen van graficus William Morris en Charles Voysey. De ritmische tekst kun je zowel spreken als zingen. De tekst is uit het Engels vertaald door zanger, componist en tekstdichter Jan Rot. Een fijn kerstcadeau voor ieder die van kunst, ritme en design houdt.
vanaf 4 jaar, €18,-, auteur: William Morris Liz Catchpole, uitgever: Christofoor

Kerstboek voor grotere kinderen

Kerstboek voor grotere kinderen de vos en de sterDe Vos en de Ster
Niet speciaal voor Kerst, maar wel passend in de wintermaanden. De Vos en de Ster is het verhaal van de vriendschap tussen een eenzame vos en de ster die hem verlicht op zijn pad door het grote donkere bos. Een originele fabel over nood en verlies, verteld door prachtige illustraties en tekst. Heel mooi vertaald door Jan Rot.
Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar, €19,50, auteur: Coralie Bickford-Smith, uitgever: Christofoor

kerstboek voor grotere kinderen middenin de winternachtMiddenin de Winternacht
Kerstverhalen, liedjes en recepten van onder andere Annie M.G. Schmidt, Paul Biegel, Rian Visser en Miek Dorrestein. De verhalen gaan over drie thema’s: De kerstboom, Rond de geboorte van het kerstkind en In de kersttijd.
Voorleesboek voor kinderen vanaf 4 jaar; zelf lezen vanaf 9 jaar, €20,50, auteur: I. Verschuren, uitgever: Christofoor

Christelijke kinderboek Kerst

In deze boeken speelt het traditionele kerstverhaal de hoofdrol.

Christelijke kinderboek Kerst mijn eerste bijbelMijn Eerste Bijbel
Een eerste kennismaking met verhalen uit de Bijbel, ook geschikt als je je kinderen niet Christelijk opvoedt. Het vertelt waarom we Kerst vieren, met verhalen over Bethlehem, de herders en de drie wijze mannen. Om zelf te lezen vanaf 9 jaar, maar kan al vanaf peuterleeftijd voorgelezen worden: de illustraties maken het ook geschikt voor kleine kinderen,
9-12 jaar, €9,99, auteur: Diverse auteurs, uitgever: Parragon

Christelijke kinderboek Kerst de ezel en de osDe ezel en de os
Het kerstverhaal vertelt vanuit de ezel. Op een nacht komen Jozef en Maria en wordt het kindje Jezus geboren. De ezel en de os houden met hun adem het kindje warm en jagen de insecten weg. Met grote, sfeervolle aquarellen, daarom ook heel geschikt om in de klas voor te lezen.
4-7 jaar, €14,95, auteur: L. Koopmans G. Spang, uitgever: de Vier Windstreken

Christelijke kinderboek Kerst kerstmis dick brunaKerstmis door Dick Bruna
Het kerstverhaal op eenvoudige wijze verteld in de stijl van de verhalen van Nijntje. Voor de allerkleinsten is er Mijn eerste Kerstmis, een kartonboek met doorkijkvensters. En zelfs een houten kerststal in de stijl van Dick Bruna om het kerstverhaal na te spelen.
2-6 jaar, €12,50, auteur: Dick Bruna, uitgever: Mercis Publishing B.V.

Christelijke kinderboek Kerst kerstmis in de stalKerstmis in de stal
Het originele kerstverhaal vertelt door Astrid Lindgren met eigentijdse illustraties. Een moeder vertelt het kerstverhaal aan haar kind dat op haar schoot zit, waarbij het kind het voor zich ziet alsof het in hun eigen stal en boerderij is gebeurd.
4-7 jaar, €14,95, auteur: Astrid Lindgren, uitgever: Christofoor

Christelijke kinderboek Kerst Maria's kleine ezelMaria’s kleine ezel
Het kerstverhaal vertelt vanuit het ezeltje van Maria, met vriendelijke tekeningen van illustrator Hélène Muller.
5-8 jaar, €14,95, auteur: Gunhild Sehlin J. Verheijen, uitgever: Christofoor

Prentenboek-voor-Kerst-kerstfeest-in-het-grote-bosPrentenboek Advent

Samen aftellen naar het Kerstfeest? Dat kan met deze boeken. Iedere dag een verhaal.

Prentenboek Advent kerstfeest in het grote bosKerstfeest in het Grote Bos
In Scandinavië heeft elk huishouden zijn eigen tomte: een humeurige kabouter, die waakt over huis, akkers en dieren. In het boek is iedereen druk bezig met de voorbereidingen voor het kerstfeest. De enige die nog ontbreekt is tomte. Nina en Flip gaan op weg om hem te zoeken. Maar er trekt een sneeuwstorm over het Grote Bos en de konijnen verdwalen… 
4 – 8 jaar , €19,50, auteur: Ulf Stark, uitgever: Christofoor

Prentenboek Advent Een ster over de grensEen Ster over de Grens
Verhalen voor Advent, Kerstmis en Driekoningen. De 60 verhalen zijn ingedeeld in vijf hoofdstukken: Advent – Bij de geboorte van het kind- De kerstnacht door de eeuwen heen – Kerstmis in de wereld & Driekoningentijd.
Vanaf 5 jaar, maar ook veel verhalen voor kinderen om zelf te lezen van 8 tot 12 jaar, €23,50, auteur: I. Verschuren L. Schuuring, uitgever: Christofoor

Rituelen rondom Kerst

Rituelen rondom Kerst het hele jaar feestenHet hele Jaar Feesten
Na al die verhalen over Kerst, wil je vast ook inspiratie over hoe je dit kunt vieren met je gezin. Dit boek geeft praktische hulp voor ouders die echt iets goeds willen met hun gezinsleven, de jaarfeesten willen vieren én het druk hebben in hun werkleven. Het nodigt uit om samen naar buiten te gaan, samen het eten voor te bereiden, verhalen te vertellen en veel te zingen.
Voor ouders, €19,95, auteur: Lisa Wade Daan Rot, uitgever: Christofoor

Tweedehands kerstverhalen

Ik vroeg op Instagram naar jullie tips. Daar kwamen een aantal boeken voorbij die helaas niet meer verkrijgbaar zijn. Ogen en oren open dus, misschien vind je ze bij de Kringloop of op Marktplaats:

  • Joram de Knorrige Herder door Paddie Devon
  • Geen Stille Nacht door Nicholas Allan