Kiind – écht een goed tijdschrift over opvoeden

kiind echt een goed tijdschrift over opvoeden

Kiind – écht een goed tijdschrift over opvoeden

Huttenbouwen is ook opvoeden. Dat is de tagline van Kiind.

En dat zegt meteen alles. Want opvoeden gaat niet over etiquettes of je kind op de vingers tikken. Het gaat over ruimte geven, spelen en ontwikkelen.

De Kiind website ken ik al een tijd

Ik kom er vaak terecht in mijn zoektocht naar informatie. Iets anders dan de dingen die ik op het consultatiebureau hoor of bij het Voedingscentrum lees.

En in 2016 kwam daar Kiind magazine bij

Het is het enige tijdschrift waar ik een abonnement op heb. En dat zegt wat, want ik ben echt een magazine-verslinder. Maar de rest leen ik bij de bieb op lees ik op de iPad. Na het minimaliseren van m’n boekenkast mocht alleen Kiind blijven. Want ja, ik bewaar ze ook nog eens allemaal.

Ieder nummer van Kiind heeft een thema

Denk aan druk, hippie of licht. Dit thema wordt toegepast op recepten en zelfmakers, maar ook op de columns en achtergrondartikelen. Het thema van het laatste nummer is vuur. Om je een indruk te geven van de inhoud:

9 dingen die ik leerde uit de laatste editie van Kiind magazine met het thema Vuur

 1. Onder boosheid zit altijd iets anders. Ben je als mama snel laaiend? Goede zelfzorg is nummer één. Zit je slecht in je vel? Dan ben je de slechtste versie van jezelf.
 2. Ieder kind heeft een vonkje in zich. Als je gelooft in de talenten van je kind en de ruimte geeft aan die talenten, groeit je kind het hardst. En met plezier.
 3. Ook als de zon schijnt kun je je kind dragen in een draagdoek. Draag allebei luchtige kleding en vooral niet teveel. Hou de zon uit het gezicht en kies voor fijne stoffen als zijde, katoen, linnen, hennep en bamboe. Trouwens: als het echt heet is, blijf dan lekker samen in de schaduw of binnen. En gebruik je draagdoek als hangmat voor je baby.
 4. Flower power. Over de kracht van bloemen, planten en gezond verstand. Zo helpt salie bij je menstruatie. Maar kun je het beter niet gebruiken tijdens je zwangerschap en als je borstvoeding geeft.
 5. Omgaan met je boze kind. Als je kind maar blij is. Toch? Maar wat voor conclusie moet je trekken als je kind vaak boos is? Doe jij dan iets verkeerd? Bozekinderexperts Eva Bronsveld, Stuart Shanker en Mireille Struiik helpen je uit de brand.
 6. Zelf zomerse ijsjes maken. Watermeloen-blauwe bes-vlierbloesem bijvoorbeeld. Of zelfs regenboogijs met blauwe bes, aardbei, sinaasappel, ananas en kiwi.
 7. Seks. Wat was dat ook alweer? Hoe je in vredesnaam het vuur aanhoudt in je relatie als je kleine kinderen hebt. Want wie zegt nog altijd twee keer per week tekeer te gaan bluft. Maak ruimte voor liefde. Seks is er misschien niet altijd, maar liefhebben kun je in alle omstandigheden.
 8. Houd het vuur van je kinderen brandend. Kinderen en passie horen bij elkaar. Geef ruimte voor ontdekkingen, bijvoorbeeld met open end speelgoed. Dat is speelgoed dat meerdere rollen kan spelen afhankelijk van de fantasie van je kind. Denk aan knutselmateriaal: lege dozen, toiletrollen, papier in alle kleuren van de regenboog. ;
 9. Mama, later trouw ik met jou! Waarom liefde bij kleuters alle kanten opgaat.

Kiind leest lekker weg en je leert er ook nog van. Inhoudelijke kennis, waar je echt wat aan hebt. Maar wel toegankelijk.

Meer lezen?

 • Kijk eens op de Kiind website.
 • In de Kiind webshop kun je losse nummers van het magazine bestellen.
 • En hier sluit je een Kiind abonnement af. Dat kost 39 euro per jaar voor 4 edities.
 • Met de kortingscode BVL25861 krijg je € 2,50 korting.

En het magazine smaakt naar meer

Daarom heb ik voor mijn vakantie heb ik het boek Opvoeders en Huttenbouwers gekocht: “Opvoeden is een bloedserieuze zaak geworden. Wil je er ook nog een beetje lol aan beleven? Slurp dan zo snel mogelijk alle informatie uit Opvoeders & Huttenbouwers op en wees een nog vrolijkere ouder. Het boek bevat het beste en meer van het eigenzinnige online magazine Kiind.” Leuk!

 

 

Dit artikel bevat affiliate links