Wat is duurzaam? En hoe weet ik of iets duurzaam is?

Wat is duurzaam? En hoe weet ik of iets duurzaam is?

Wat is duurzaam? En hoe weet ik of iets duurzaam is?

Oef, dit is een hele moeilijke vraag. Want of iets duurzaam is, is vaak niet meteen duidelijk. En de meest duurzame keuze hangt ook af van wat jij belangrijk vindt.

Wat is duurzaam?

Duurzaamheid staat voor respect voor mens en de wereld. Bij producten betekent dit dat de makers onder goede arbeidsomstandigheden werken. En dat iets gemaakt wordt van milieu- en diervriendelijke materialen en de aarde zo min mogelijk belast.

Een romper van biologisch katoen is dus goed qua materiaal, maar dat zegt nog niets over degene die het gemaakt heeft. En een babyshampoo zonder parabenen is fijn. Maar als er nog steeds ingrediënten gebaseerd op aardolie inzitten, noem ik het niet duurzaam. Het gaat dus om het totaalplaatje.

Hoe weet ik of iets duurzaam is?

Hieronder lees je wat vragen die je kunt stellen. Sommige dingen lees je in het waslabel of op de verpakking. De website van een merk geeft vaak meer informatie. Als die informatie nergens staat, is dat vaak geen duurzaam teken 😉 En als je nog meer wil weten, kun je een merk bellen, mailen of benaderen via social media. Zo laat je meteen zien dat je duurzaamheid belangrijk

Vragenlijst: Hoe weet ik of iets duurzaam is?

  • Waar is het gemaakt?
  • Krijgen de mensen een leefbaar loon?
  • Hoe komt het product van de fabriek naar het verkooppunt?
  • Waar is het van gemaakt?
  • Bij huidverzorging: zijn deze ingrediënten natuurlijk? En biologisch?
  • Welke keurmerken draagt het product en wat betekenen die keurmerken?

Oef wat een gedoe

Ja, dat klopt. Het is geen zwart-wit besluit of iets duurzaam is. En ik snap dat niet iedereen de zin en tijd heeft om dat uit te zoeken.

En dat is meteen ook de reden dat ik poppy to PUMPKIN ben begonnen. Ik vind het leuk om deze dingen uit te zoeken. Zodat je erop kunt vertrouwen: als je een merk hier ziet, dan is het ok. Hier vind je een overzicht van duurzame  baby- en kindermerken.

Wat is duurzaam? En hoe weet ik of iets duurzaam is?Ik kan over dit onderwerp een boek schrijven, maar gelukkig heeft Marieke Eyskoot dat al gedaan. Haar boek Dit is een Goede Gids geeft ruim 300 pagina’s tips voor een duurzame lifestyle. Daarin staat onder andere ook meer informatie over wat duurzaamheid is en over keurmerken. Ik mocht per hoofdstuk, van kleding tot verzorging, duurzame kindertips geven. Deze merken zijn allemaal gecheckt, dus misschien een fijn startpunt van je duurzame zoektocht.

Wanneer mag iets de term duurzaam dragen?

Dat is helaas geen beschermd begrip.  Dat mag dus iedereen. Dat gebeurt helaas ook weleens onterecht. Er is ook niet 1 stempel of keurmerk waarmee je weet dat je altijd goed zit. Dat verschilt per productgroep en veel keurmerken gaan alleen over of iets natuurlijk is (materiaal) of dat het eerlijk gemaakt is (arbeid).

Aan de andere kant zijn sommige merken weer te bescheiden. 100% duurzaam is namelijk niemand. En dus hangen de keuzes die je maakt ook af van wat jij belangrijk vindt. Misschien wil jij zo lokaal mogelijk consumeren, vind jij diervriendelijkheid het allerbelangrijkst of liever alleen natuurlijke materialen gebruiken.

En hoe maak ik nu de meest duurzame keuze?

Dat is een hele goede vraag. Vaak denken mensen aan duurzaam consumeren, maar nog belangrijker is het om duurzaam te leven. Dat betekent dat voordat je iets nieuws koopt je eerst nadenkt of je het wel echt nodig hebt en eerst probeert om het bijvoorbeeld te lenen of tweedehands te kopen. Minder nieuwe spullen consumeren is namelijk het allerduurzaamst. In dit artikel lees je meer over betaalbaar duurzaam leven.

Als je er bewust voor kiest om iets nieuws te kiezen, denk dan altijd aan de materiaal én de arbeidskant. Dus waar is het van gemaakt en door wie. Je kunt om te beginnen inspiratie opdoen in onze online gids met duurzame  baby- en kindermerken of het boek Dit is een Goede Gids. Zo ontdek je vanzelf duurzame keuzes die bij jou passen.

Het vraagt in het begin wat extra tijd, omdat je je gewoontes gaat aanpassen. Maar als je eenmaal je favoriete merken of tweedehands adressen hebt gevonden is het heerlijk. En je zult zien dat je moeite beloond wordt. Gemaakt met liefde van goede materialen, dat verschil merk je.

 

 

Dit artikel bevat affiliate links. Jij betaalt niets extra, maar als je een product koopt via deze link ontvang ik daarvan een klein percentage. Dat kan ik weer gebruiken om meer onderzoek te doen en leuke artikelen te schrijven voor jou.

 
Auteur : Laura de Jong

Mama van James (2014) en Luc (2017). Voor James z'n geboorte koos ik al zoveel mogelijk voor duurzaam, nu vind ik dat nog belangrijker. En ik heb ontdekt dat het helemaal niet moeilijk is. Leuker zelfs, smakelijker, mooier. Op poppy to PUMPKIN deel ik de mooiste merken en de tips die ik zelf niet had willen missen. Grow green baby!