Ingrediënten natuurlijke vitamines voor kinderen: hier kun je op letten

Ingrediënten natuurlijke vitamines voor kinderen biologische vitamine d en k laveen

Ingrediënten natuurlijke vitamines voor kinderen: hier kun je op letten

Op poppytopumpkin.nl vind je de leukste duurzame tips en merken: meestal luchtig, positief en altijd aantrekkelijk. Want natuurlijk en duurzaam leven betekent niet dat je hoeft af te zien.

Maar ook dit serieuze naslagwerk over natuurlijke vitamines hoort hier thuis. Ik doe m’n uiterste best om mijn kinderen gezond op te laten groeien, blijkt er in vitamines voor je pasgeboren baby suiker te zitten. Of conserveringsmiddelen en smaakstoffen. Best gek, want vitamines heb je het liefst zonder rommel toch? En dat kan ook best. Daarom een eenmalig college, met een handige checklist ingrediënten natuurlijke vitamines.

Hieronder leg ik uit waarom je sommige stoffen beter kunt vermijden. Deze ingrediënten komen voor in allerlei vitamines. Pak je favoriete producten erbij en check de ingrediënten. Dan kun je meteen beslissen wat je blijft gebruiken en waarvoor je een alternatief gaat zoeken.

Oh en geen zin om 832 woorden te lezen?

Of heb je gewoon nog niets in huis voor je mini? Spring hier naar het einde van het artikel en lees je welke vitamines je met een gerust hart kunt gebruiken.

Checklist ingrediënten natuurlijke vitamines

Deze ingrediënten geef je liever niet aan je baby (of jezelf…)

 • Propylgallaat (E310)
  Dit is een synthetisch voedingszuur dat bederf tegengaat. Het zorgt dus voor een langere houdbaarheid en zit ook in margarine en kauwgom. Het is niet zeker of gebruik van dit middel veilig is in het eerste levensjaar. Liever niet gebruiken dus.
 • Synthetische vitamines
  De grote merken bij de drogist bevatten bijna altijd synthetische vitamines. Die worden in een laboratorium gemaakt uit petroleum, ofwel aardolie. De structuur ziet eruit als natuurlijke vitamine, maar je lichaam herkent ze niet of nauwelijks en kan ze moeilijker opnemen.
 • Suiker
  Vaak verstopt op de ingrediëntenlijst: glucose, glucosesiroop, syrup, fructose of dextrose. Suikervrij opvoeden is geen must, maar als je je kind iets zoets geeft, kies er dan bewust voor als ze wat ouder zijn. Samen iets bakken of taart eten als er iemand jarig is. Daarbij: er zijn ook suikervrije vitamines voor kinderen. Waarom je je newborn iets met suiker zou voeren is mij een raadsel. Je geeft ‘m ook geen lolly toch?
 • Zoetstoffen
  Zelfde verhaal als hierboven: onder veel verschillende namen op het etiket en net als suiker geen goed idee om dagelijks aan je kind te geven.
 • Kleur-, geur- en smaakstoffen
  Kunstmatig of natuurlijk: een leuke kleur, fijne geur of zoet smaakje is een toevoeging die niet nodig is. Kies liever voor een pure natuurlijke vitamine.
 • Conserveringsmiddelen
  Hulpstoffen die ervoor zorgen dat je vitamine langer houdbaar is. Klinkt fijn, maar is vaak onnodig, want als je dagelijks vitamines geeft is dat flesje leeg voordat het de kans krijgt te bederven.
 • Arachideolie ofwel pindaolie
  Dit ingrediënt is de drager van de vitamine: het zorgt ervoor dat alles goed gemixt blijft. Pinda is stof waar veel mensen allergisch op reageren. Daarom wordt er een zuivere vorm als basis gebruikt en filteren ze de eiwitten die allergische reactie veroorzaken eruit. Het is dus wel een bewerkte olie en niet biolgisch. Of je dit ingrediënt ok vindt, is een persoonlijke overweging.

En nog een klein pleidooi tegen vitamines die eruit zien als snoep

Gums, beertjes of welke snoep lookalike dan ook: het is niet nodig. Door iets dagelijks als vitamines zo zoet te maken, zet je een andere standaard in de smaak van je kind. Zoet is een toegankelijke, verslavende smaak. Zeker als er suiker is toegevoegd, steken andere natuurlijke smaken er flets bij af. En dat dus elke dag, want een vitamine geef je niet eenmalig.

Waarom zitten deze ingrediënten dan in vitamines voor kinderen?

Om ze langer goed te houden (propylgallaat), lekker zoet te maken (suiker) of om een goedkope basis te hebben om de vitamines mee te mengen (arachideolie).

Het is moeilijker om een 100% natuurlijke vitamine te maken die suikervrij is, toch goed blijft en op basis van bioligische ingrediënten. Maar het kan wel!

Ingrediënten natuurlijke vitamines voor kinderenJa, deze ingrediënten mogen wel in natuurlijke vitamines

 • Natuurlijke vitamines
  Gewonnen uit levende dingen, zoals planten. Daardoor worden ze omringt door andere vitamines, mineralen en andere stoffen en kan je lijf het makkelijker opnemen.
 • Een biologische drager
  De vitamines moeten gemengd worden met een stof zodat je ze kunt innemen. Dit kan bijvoorbeeld een biologische olijfolie zijn of een biologische kokosolie.

That’s it, 2 ingrediënten

Of wat meer, als er verschillende natuurlijke vitamines in zitten: drager + vitamine D + vitamine K bijvoorbeeld.

Goed en waar vind ik dan fijne natuurlijke vitamines voor kinderen zonder gekke ingrediënten?

Zelf gebruik ik de producten van Laveen, opgericht door Jo Kho, moeder van twee. Haar oudste had eczeem, en daarom ging ze op zoek naar een vitamine zonder suiker of andere onnodige stoffen. Onvindbaar. En gelukkig voor ons het begin van haar eigen merk Laveen, waar ze samen met een kinderarts, orthomoleculair therapeut en een compleet laboratorium natuurlijke vitamines ontwikkeld.

Voor newborns heeft Laveen een natuurlijke vitamine D & K, daarna een pure vitamine D of een multivitamine voor 3 maanden tot 4 jaar oud. Alledrie op basis van biologische olijfolie en 100% natuurlijk.

Ingrediënten natuurlijke vitamines voor kinderen

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Laveen
Auteur : Laura de Jong

Mama van James (2014) en Luc (2017). Voor James z'n geboorte koos ik al zoveel mogelijk voor duurzaam, nu vind ik dat nog belangrijker. En ik heb ontdekt dat het helemaal niet moeilijk is. Leuker zelfs, smakelijker, mooier. Op poppy to PUMPKIN deel ik de mooiste merken en de tips die ik zelf niet had willen missen. Grow green baby!