Hoeveel uur ga je werken na je zwangerschap? Dat bepaal je zo

Je bent zwanger. Je telt af naar je zwangerschapsverlof en de komst van je baby. Maar denk alvast ook wat verder vooruit. Hoeveel uur wil je werken na je zwangerschap?

Hoeveel uur ga je werken na je zwangerschap? Dat bepaal je zo

Je bent zwanger. Je telt af naar je zwangerschapsverlof en de komst van je baby. Maar denk alvast ook wat verder vooruit. Hoeveel uur wil je werken na je zwangerschap?

Maar dat is een hele abstracte vraag

Zeker als je zwanger bent van de eerste. Want hoe weet je wat straks goed voelt en past bij jouw gezin? Hieronder een aantal tips die je helpen een besluit te nemen.

Bijsturen mag

Adem in, adem uit. Je keuze is niet voor altijd. Van te voren bedenk je van alles, maar pas in de praktijk ervaar je ook echt of het werkt. Soms is bijsturen nodig en dit mag. Zie je keuze niet als definitief. Dit maakt het kiezen iets makkelijker en minder zwaar.

Zo zijn er carrièretijgers die na de bevalling helemaal niet meer willen werken. Maar ook moeders die het juist fijn vinden om even buiten de deur te zijn. Soms kom je er later pas achter wat bij jou past.

Denk in eerste instantie niet aan de rekeningen

Jaja, je rekeningen betalen is belangrijk. Maar laat je keuze niet alleen afhangen van je financiën.

Maak allereerst de keuze op basis van je gevoel. En bespreek je wensen met je partner.

Deze vragen helpen:

  • Hoe ziet jullie ideale weekindeling eruit?
  • Wie heeft behoefte om meer of minder te werken?
  • Hoe zie jij de rol van je partner, vind je het fijn als hij of zij ook één of meerdere dagen thuis is?
  • Wat wil je voor je kind? Wil je gebruik maken van kinderopvang? Vanaf welke leeftijd?

Kijk daarna pas naar hoe dit financieel uitpakt

Vervolgens ga je op zoek naar oplossingen, zodat het financieel wel gaat passen. Bijvoorbeeld door abonnementen op te zeggen, de 2e auto eruit te doen of over te gaan op een goedkopere auto. Of helemaal zonder auto, ja dat is mogelijk, zelfs als je een kind hebt.

Vind je het moeilijk om een inschatting te maken?

Het Nibud heeft een handige rekentool ontwikkelt, de WerkZorgBerekenaar. Met deze tool krijg je goed zicht op de financiële gevolgen van je keuzes.

Kom je tot de conclusie dat jullie wensen financieel niet haalbaar zijn? Kijk dan waar je consessies kunt doen. Bijvoorbeeld om 1x in de twee weken 1 dag meer te werken, in plaats van elke week. Met de rekentool van het Nibud kun je weer zien hoe dit uitpakt.

Ouderschapsverlof

Weet je nog niet zeker of je minder wil werken? Laat je contract op je werk dan niet meteen omzetten naar minder uur, maar neem ouderschapsverlof op. Hiermee behoud je het recht om later weer je oorspronkelijke uren te gaan werken. En dus ook je oude inkomen te ontvangen.

Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof

Niet alleen de moeder dus. Je kunt er voor kiezen om allebei gebruik te maken van dit verlof. Wil je weten op hoeveel ouderschapsverlof je recht hebt? Kijk dan op de site van de overheid.

Hoe dat precies werkt?

Nou zo: Vraag ouderschapsverlof op tijd aan, minimaal 2 maanden van de voren. Zo heeft je werkgever de tijd om vervanging te regelen. Is de ingangsdatum afhankelijk van je bevaldatum en dus het einde van je zwangerschapsverlof? Benoem dit naar je werkgever. Dan houden ze rekening met deze flexibele ingangsdatum.

Je werkgever mag je aanvraag voor ouderschapsverlof in principe niet weigeren

Behalve als jouw verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. Beroept je werkgever zich hierop, bespreek dan samen wat wél kan.

En als zzp’er?

Dan heb je helaas geen recht op ouderschapsverlof.

Maar je bent vaak wel flexibeler als het gaat om het indelen van je werk. Dit klinkt handig, maar vergeet niet om beslissingen te nemen over je werk na je zwangerschapsverlof.

Zo klinkt thuiswerken mét je baby ideaal

Maar geloof ons: dit is in de praktijk lastig. Je bent minder gefocust en er zijn altijd onverwachte situaties. Slaat je baby ineens de middagslaap over of heeft last van het ik-wil-de-hele-dag-bij-je-op-schoot-zitten-syndroom.

Doorloop als zzp’er dus dezelfde stappen en beantwoord bovenstaande vragen samen met je partner.

Work it baby!

Foto credits: houten huisjes GRIMMS houten pegdolls ZELF GEVERFD gele achtergrond KLEUR JOKE VIA FAIRF
Auteur : Ilona Vink

Moeder van Lisa (2015). Het combineren van werk en je gezin kan best lastig zijn. Als loopbaanadviseur én moeder zie ik hoeveel vrouwen hiermee worstelen. Dat moet meer aandacht krijgen vind ik. Daarom bedacht ik
mijn blog Moeders in de Maatschappij
. Hier deel ik ervaringen en tips, van mezelf en andere moeders. Qua duurzame merken ben ik fan van de verzorging van Naïf. Mijn lunch verpak ik in Boc’n Roll. En mijn vriend en ik zijn gek op de spijkerbroeken van Kings of Indigo.