Help, mijn kind huilt bij het wegbrengen naar de opvang

help mijn kind huilt bij het wegbrengen naar de opvang

Help, mijn kind huilt bij het wegbrengen naar de opvang

Ook voor jou komt vroeg of laat dat moment. Bij de kinderopvang, de gastouder of opa en oma.

Het moment dat jij gaat en je kind keihard huilt.

Waarom je mini zo hard huilt? Je kind weet niet of je ooit nog terug komt. Tja, dat is ook redelijk dramatisch toch.

Help! Wat doe je dan?

Hieronder lees je 10 tips, want goed afscheid nemen is belangrijk.

Hoe het eigenlijk komt dat je kind gaat huilen? Dit heeft onder andere te maken met eenkennigheid.

Wat is dat, eenkennigheid?

Eerst even wat theorie. Vanaf ongeveer 8 maanden krijgt je baby door dat jij weg gaat en hij alleen achterblijft. Dat is natuurlijk superspannend en dus begint je baby te huilen. Logisch: een klein kind heeft geen tijdsbesef. Of je nu 5 minuten weg bent of 5 dagen: voor zijn gevoel kom je nooit meer terug. Dit is het begin van de eenkennigheidsfase.

Je baby snapt nog niet dat jij soms weg bent, maar ook weer terugkomt

Tot dat je kind dit begrijpt kan hij heel verdrietig zijn als je weggaat. Maar ook daarna nog, als ze het wel begrijpen.

Het is belangrijk dat je het huilen van je kind serieus neemt: je baby is bang en wil getroost worden. Hoe, dat lees je in de tips hieronder.

Hoe lang duurt die eenkennigheidsfase?

Bij het ene kind heel kort en bij de ander totdat een kind ruim drie is. Geen peil op te trekken dus. Let op: door veranderingen kan een kind meer verlatingsangst krijgen. Denk aan het overgaan naar een nieuwe groep op de kinderopvang of veranderingen thuis, zoals de geboorte van een kleine broer of zus.

Maar wat kan ik er aan doen?

Thuis kun, je als je even buiten beeld bent, praten of zingen. Zo weet je mini dat je er toch bent. Ook kiekeboe spelen helpt. Hierdoor snapt hij steeds beter dat je even weg bent, maar ook weer terugkomt.

Maar als je aan het werk moet, dan ben je echt weg. Afscheid nemen is dan een stuk moeilijker. Daarom:

10 tips: Help, mijn kind huilt bij het wegbrengen naar de opvang

1. Rustig wennen

Op de meeste kinderdagverblijven mag je kind een paar keer komen wennen. Als je mini eenkennig is, kan hij daar veel baat bij hebben. Door samen met jou te gaan kijken, wordt het al iets vertrouwder.

Vraag na hoe deze wendagen er bij jouw opvang uit zien. Als je kind erg verdrietig is, vraag dan of je eerst een uur samen mag komen.

2. Talk about it

Of het nu om je inimini-baby of je peuter gaat, voorbereiden is altijd goed. Vertel thuis wat jullie gaan doen, dan komt je kind niet voor verassingen te staan.

Hoe? Nou gewoon zo: ‘Mama gaat werken. Jij gaat spelen op het kinderdagverblijf. Je eet en drinkt samen met de andere kinderen en je doet een dut. En daarna komt mama je weer ophalen.’ Dit helpt ook bij baby’s. Als je dit consequent doet, zal je baby het verhaal herkennen en vertrouwen opbouwen dat het goed komt.

3. Kies een goed moment om je kind weg te brengen

Bij de meeste kinderdagverblijven is de inloop tussen 7.30 uur en 9.00 uur. Wanneer breng jij je kleine weg? Natuurlijk is dit afhankelijk van je werk, maar als je kunt kiezen: experimenteer hier eens mee.

Heel vroeg kan fijn zijn omdat het dan nog rustig is. Maar zo laat mogelijk heeft ook voordelen. Vermijd het spitsmoment, zo tussen 8.15 en 8.45 uur. Het is dan erg druk. Misschien is de favoriete begeleidster van je kind net met een ander gezin bezig. Of zijn er meer kinderen verdrietig, dan versterken ze elkaar.

4. Neem de tijd

Neem rustig afscheid, dan gaat het vaak beter. Lees samen een boek of bouw een toren, zo kan je kind rustig acclimatiseren.

5. Neem iets vertrouwds mee

Als afscheid nemen moeilijk is, kan iets vertrouwds van thuis meenemen helpen. Bijvoorbeeld zijn favoriete knuffel of iets dat naar jou ruikt. Een vertrouwde geur is ook rustgevend voor baby’s die nog niet eenkennig zijn.

Bij oudere kinderen gelden vaak afspraken op de groep. Bijvoorbeeld alleen knuffels tijdens het slapen. Maar als je merkt dat je kind veel steun heeft aan zijn knuffel of speen, bespreek dit dan. Een veilige haven is veel waard voor je kind.

6. Waar heeft je kind behoefte aan?

Vooral oudere kinderen kunnen je heel goed vertellen wat ze fijn vinden. Een knuffel? Zwaaien bij het raam? Of iets anders?

7. Waar neem je afscheid?

Sommige kinderen willen in alle rust afscheid nemen van jou. Dus niet op de groep, maar bijvoorbeeld op de gang. Als jij dit idee hebt, bespreek dit dan met de leidsters. Zij moeten dan ook even de gang op kunnen.

8. Hoe ben jij er als ouder onder?

Misschien vind jij het ook spannend? Of voel je je schuldig omdat je je kind achterlaat? Of heb je nog niet genoeg vertrouwen in de kwaliteiten van de leidster?

Je kind voelt dit feilloos aan. Het kan helpen als je partner jullie kind wegbrengt. Heb je echt geen vertrouwen in het kinderdagverblijf? Regel dan ergens anders opvang.

9. Hoe vaak gaat je kind naar de opvang?

Bij één keer in de week opvang moet je kind steeds opnieuw wennen. Overweeg om een extra dag opvang af te nemen of twee halve dagen in plaats van één hele. Dit moet natuurlijk financieel haalbaar zijn en in combinatie met je werk.

10. En wat als je dan eindelijk vertrekt en je kind huilt toch?

Het is echt waar, vaak is het verdriet alweer voorbij zodra jij buiten staat. Om jezelf gerust te stellen, kun je na een half uur even bellen.

Vraag ook eens wat de leidsters doen om jou kind te troosten. Leiden ze af met speelgoed? Of erkennen en benoemen ze het verdriet? Dit laatste maakt dat je kind zich beter gehoord voelt. Bespreek het als jij liever iets anders wil.

 

Ik ben moeder van Eva (2015) en Tijn (2017). Uit ervaring weet ik dat voor het eerst moeder worden ontzettend spannend is. Je moet zoveel keuzes maken. Daarom deel ik graag mijn kennis met jou, als groene interieuradviseur bij MH Interieurs en pedagoog. Mijn favoriete tip? Ga voor tweedehands. Vraag als je zwanger bent eens wat rond, vaak hoef je bijna niets nieuw te kopen. Als ik shop ben ik trouwens gek op de webshop Greenjump: maandelijks bezorgt de postbode hier een doos vol mooie spullen.