Help mijn baby blijft drinken en huilen

help mijn baby blijft drinken en huilen tips om clusteren te overleven

Help mijn baby blijft drinken en huilen

7 tips om clusteren te overleven.

Oef, die foto’s van voedende mama’s zijn vaak zo romantisch. Ontspannen mama met een sereen drinkende newborn aan de borst.

Nou is de waarheid soms anders

Er zijn momenten/uren/dagen/weken dat je baby niet van je zijde wil wijken. Of meer specifiek: niet van je borsten. De enige plek waar ‘ie zich lekker voelt is bovenop jou. Punt.

Is dat wel normaal?

Ja. Clusteren heet dat. Jouw baby kan nog geen klok kijken en wacht daarom niet braaf 3 uur tot de volgende voeding. Het is geen teken dat je niet genoeg melk hebt of dat je melk niet genoeg vult.

Die mini kan gewoon geen genoeg van je krijgen

Dat heeft verschillende redenen:

  • Jouw melk bevat rustgevende hormonen. Als jouw baby daar een paar uur onbeperkt van mag genieten, slaapt ‘ie daarna vaak langer aan een stuk. Dit kunnen we trouwens niet beloven, maar het kan wel.
  • Je baby drinkt tijdelijk vaker om je melkproductie te verhogen. Regeldagen heet dat. Die komen gemiddeld voor rond de leeftijd van tien dagen, drie weken, drie maanden en zes maanden. Maar hé: welk kind is er nou gemiddeld, dus pin ons er niet op vast.
  • Als je weer gaat werken of een dag weg bent geweest is de kans groot dat je mini wil clusteren. Ook al heeft ‘ie overdag melk uit de fles gedronken, hij wil gewoon even bijknuffelen.

Ok, maar ik vind het best pittig, als ik uren vastzit onder m’n baby

Klopt, dat is het ook. Weet alleen dat het volkomen normaal is en dat bijna alle baby’s dit doen. Je doet dus niks fout. Je kunt ook niks oplossen. Dus…

Geef je over

En probeer er een fijne tijd van te maken voor je baby, maar vooral ook voor jezelf.

help mijn baby blijft drinken en huilen tips om clusteren te overleven7 tips om clusteren te overleven

  • Heb een mandje of tas paraat met daarin wat essentials. Als je baby dan eindelijk bovenop jou in slaap valt, hoef jij in ieder geval niet van je plek.
  • Wat je nodig hebt? Denk aan een Dopper gevuld met water, snacks, de afstandbediening van de tv, je mobiele telefoon, iets om te lezen en een hydrofiel.
  • Te moe om tv te kijken of te lezen? Je kunt ook samen in bed gaan liggen. Dan rust je meteen uit.
  • Wil je eigenlijk nog schoonmaken of eten koken? Dat komt later wel. Of niet. Schoonmaken is overrated en eten kun je bestellen. Of zorg dat je af en toe wat extra’s kookt en invriest, voor dit soort momenten.
  • Heb je nog meer kinderen? Leg wat klaar voor als het clusteren begint. Je kunt samen een boekje lezen. Aarzel niet om de iPad of tv in te zetten als dat werkt. Maak het iedereen gemakkelijk.
  • Stop in die mand of tas ook snacks voor de kinderen. Een monkey platter met verschillende hartige en zoete snacks houdt ze ook wel even bezig. Denk aan komkommer, paprika, dadels, rozijnen en kaas.
  • Aarzel niet om hulp te vragen. Een maaltijd koken, de andere kinderen even mee naar buiten of het huis stofzuigen. Als je niet alles zelf hoeft te doen, kun jij ook je rust nemen tijdens het clusteren.

En onthoud: dit gaat voorbij

Echt. Het is niet altijd makkelijk, maar ook het clusteren wordt minder. En dan zit je ineens ‘s avonds weer alleen op de bank, zonder baby. Het kan even duren, maar het komt. Take care!

Foto credits: FOTO 1. drinkfles DOPPER hydrofiel met bananen TRIXIE BABY okergele hydrofiel swaddle FABELAB chocolade LOVECHOCK magazine KIIND achtergrondkleur MOMMY PAINT
FOTO 2. drinkfles DOPPER roze hydrofielen POPOLINI IOBIO chocolade LOVECHOCK magazine WOTH achtergrondkleur MOMMY PAINT