Duurzame meubels voor je babykamer

meubels duurzame babykamer

Duurzame meubels voor je babykamer

De basis van je duurzame babykamer is af: vloer, behang en verf. Yes! Tijd om de kamer in te richten.

Hieronder tips waar je op kunt letten bij het uitkiezen van meubels. Én de leukste merken met duurzame meubels voor de babykamer op een rij.

Waar moet ik op letten?

Wil je weten of een bed of commode duurzaam is? Kijk dan naar het materiaalgebruik. Zijn het natuurlijke en veilige materialen?

Check ook waar het gemaakt is. Productie in verre landen is vaak niet fair en het vervoer naar Nederland kost veel energie.

Zijn alle materialen voor meubels voor de babykamer veilig?

Nee helaas. Veel meubels zijn van spaanplaat gemaakt. Daarin zit formaldehydelijm. Formaldehyde is een giftig, kleurloos gas met een prikkelende geur. Het kan irritatie aan je ogen en luchtwegen geven.1 Liever niet in de babykamer dus.

Ga voor hout. Massief houten meubels zijn sterk en makkelijk te repareren. Hout is van zichzelf niet giftig, maar controleer wel de afwerking. Kies voor houten meubels die behandeld zijn met een natuurlijke olie of een natuurlijke verf of vernis. Hier lees je meer over veilige verf voor de babykamer.

Ook handig om te checken: is het hout FSC gecertificeerd? Dat betekent dat er goed gezorgd wordt voor het bos waar het hout vandaan komt. Zodat de kinderen van jouw kinderen ook weer duurzame houten meubels kunnen kopen, snap je 😉

Poeh, ik vind die duurzame meubels best wel duur

Ga dan voor tweedehands. Hergebruik is sowieso al lekker duurzaam én een stuk goedkoper. Maar met meubels is er nog een groot voordeel: ze zijn al ontgast – de schadelijke stoffen zijn al vervlogen. Dus hup, zoek je droommeubels op Marktplaats.

En: je hoeft niet alles tegelijk te kopen. Ik kocht voor mijn kind een complete kinderkamer met bed, kast, bureau en nachtkastje op Marktplaats. Maar huiswerk zal hij voorlopig niet maken aan dat bureau, hij is net 3 jaar oud.

Dus kijk eens kritisch naar wat je echt nodig hebt. De eerste maanden heeft je baby genoeg aan een wieg om te slapen. Zelfs een commode is niet per se nodig.

Zelf opknappen is ook een optie

Zo kun je tweedehands meubels precies verven in de kleur van je dromen. Zoek in de kringloopwinkel of via Marktplaats een mooie set en schilderen maar.

Het hoeft trouwens geen kant-en-klare set te zijn. Misschien heb jij wel zo’n mooie wieg waar je zelf nog als baby in hebt geslapen. En een opgeknapt kastje kan ook dienst doen als commode. Zo sprokkel je alles bij elkaar.

Sharing is caring

Als jij niet zo’n familiewiegje hebt, kun je ook zelf een nieuwe traditie starten. Bijvoorbeeld met een Bednest. Een hele fijne co-sleeper, onmisbaar in de eerste maanden. Inmiddels hebben in die van mij al 4 babyneefjes geslapen. Bijzonder toch?

Een wieg gebruik je maar 6 maanden, er zijn er veel in omloop. Dus vraag eens rond bij vrienden en familie. Een wieg huren is ook een optie. Via Bednest kun je dat heel makkelijk regelen. Nog een voordeel: omdat ze meerdere keren gebruikt worden, zijn ze ontgast.

Ontgast? Goed om te weten als je toch voor nieuw gaat…

Laat die nieuwe meubels dan eerst goed luchten. Zet ze eerst 4 weken in de frisse lucht. In je tuin, op je balkon of in een ongebruikte kamer met de ramen open.2 Zo komen eventueel aanwezige vluchtige stoffen niet in de slaapkamer van je mini terecht.

Enneh welke duurzame merken zijn sowieso ok?

Het goede nieuws: die zijn er genoeg! Er zijn superveel merken met duurzame meubels voor de babykamer die er ook nog eens te gek uitzien. Ik laat je er een paar zien:

meubels duurzame babykamerMoois van Ukkepuk

Ukkepuk kiest voor duurzame materialen, zoals natuurlijk eiken. Daarnaast hebben de meubels veel ronde vormen. Wel zo veilig, als je mini begint te klimmen en klauteren. De witte commode op de foto hierboven is ook van Ukkepuk.

Op de website staat een overzicht van de Ukkepuk verkooppunten en het merk heeft een showroom in Woerden.

Houten kindermeubels van DertigZesOok het Nederlandse DertigZes is fijn

Zij maken mooie commodes, wiegjes en ledikanten. Wij zijn fan van hun te gekke speelhoek. Eindelijk een manier om speelgoed stijlvol op te bergen. Je kind maakt er een garage van. Of een dierentuin. Of een poppenhuis. Of…

De DertigZes-collectie wordt in Nederland gemaakt van Fins vuren multiplex. Dit plaatmateriaal komt uit duurzame bossen en is met een veilige lijm verlijmd. De meubels komen bij je thuis als een plat pakket, dat scheelt weer in het transport. Het hout is onbehandeld, dus je kunt er makkelijk je eigen draai aan geven. Bijvoorbeeld met een blanke olie of watergedragen lak.

Je koopt de duurzame meubels via de DertigZes webshop.

Duurzame meubels voor de kinderkamer Pilat&PilatEn het Friese Pilat&Pilat

Een stijlvolle collectie uit massief eiken, walnoot, iepen of esdoornhout. Pilat&Pilat is een familiebedrijf, opgericht door Gjalt Pilat. Alle meubels krijgen namen van familieleden: Pake, Lutske en Hindrik. In het Friese Twijzel wordt de collectie bedacht. De productie is in Bosnië, naast de bossen waar het hout voor de meubels groeit. Van een familieboomgaard naar Famylje-collectie.

Het bedrijf heeft een showroom in Twijzel. Op de website staat een overzicht van de Pilat&Pilat verkooppunten.

 

meubels duurzame babykamerWow, keuze genoeg dus

Jazeker. Er is nog meer. Voor kasten is het Nederlandse Cartoni Design leuk. Hierboven zie je een kast van hen, gemaakt van karton. En voor meubels die meegroeien moet je bij Lemodi zijn.

Ook aanraders zijn het Amerikaanse Oeuf NYC en het Oostenrijkse Team7. En, en, en…

Oh, ik word er hebberig van. Dat is dan weer niet zo duurzaam. Maar bij deze is bewezen dat je met een keuze voor duurzame meubels in de babykamer geen concessie in stijl hoeft te doen.

Bron:
1. Soorten plaat materiaal door Eco-Logisch
2. Meubels door Een Veilig Nest

Foto credits: 1. 2. en 5. fotografie door Marij Hessel verkoopinformatie van de items in de duurzame babykamer lees je hier 3. DertigZes door www.lauraenjames.com 4. Pilat&Pilat
Ik ben dé duurzame kinderkamer stylist en moeder van 3 kinderen: Evy (2004), Tyn (2007) en Julius (2011). Ik laat je zien hoe leuk duurzaam inrichten is. Kijk maar eens naar merken als Fairf, DertigZes, Fabelab, Trixie-Baby, Oh-Lief, Yumeko, Cre8, Woodchuck en Sprinklr. Trouwens: je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Ik kijk eerst naar wat je al in huis hebt. Met zo min mogelijk middelen maken we een veilige plek waar je kind zich thuis voelt.