8x duurzame knutselspullen: veilig en van natuurlijke materialen

duurzame knutselspullen

8x duurzame knutselspullen: veilig en van natuurlijke materialen

Ik ben dol op knutselspullen, maar oef wat is er veel te koop: glitters in alle kleuren, vingerverf met een geurtje en een doosje krijtjes voor een euro. Leuk toch?

Helaas zijn niet alle knutselspullen veilig voor kinderen

Zeker niet wanneer er aan gelikt wordt. Investeer dus liever bewust in duurzame knutselspullen, die zijn veilig en je doet er eeuwen mee. En hoera: het ziet er mooi uit, wel zo fijn voor iets wat elke dag uit de kast komt.

Ik deel hieronder onze 8 favorieten, in de volgorde waarin wij de duurzame knutselspullen zijn gaan gebruiken. We begonnen vanaf 1 jaar met de vingerverf.

duurzame knutselspullen: eco vingerverf zonder schadelijke ingrediënten

1. Vingerverf zonder rommel

Yes, lekker kliederen! Maar pas op: de helft van de merken vingerverf bevat schadelijke ingrediënten, waarvan sommige zelfs giftig zijn. Gelukkig zijn er ook veilige opties, zoals SES Eco vingerverf en Oekonorm Nawaro vingerverf. Wij gebruiken deze fijne houten kwasten erbij, maar dat is niet verplicht. Het blijft natuurlijk VINGERverf.

2. Natuurlijke klei

Officieel vanaf 2 jaar, maar wij begonnen al eerder. Lekker in de klei knijpen, slaan, duwen. Helpt de fijne motoriek. Veel klei bevat parabenen of chemische (kleur)stoffen. De Ailefo klei is van 100% natuurlijke biologische ingrediënten. De klei is food grade geproduceerd: dat betekent dat de ingrediënten eetbaar zijn. Ik zou niet als snack aanbieden, maar een stiekem hapje kan geen kwaad.

duurzame knutselspullen natuurlijke krijtjes crayon rocks3. Crayon rocks

De natuurlijke krijtjes van Crayon Rocks zijn officiëel vanaf 3 jaar, maar werden hier onder mijn toezicht al vanaf 2 jaar gebruikt. Ze zijn gemaakt van sojabonen met natuurlijke pigmenten. En de greep helpt de fijne motoriek verder te ontwikkelen. Let op: ze zien eruit als snoepjes! Dus als jouw kind alles in z’n mond stopt, wacht dan nog even. Qua ingrediënten kan het, maar het is wel een kleiner krijtje.

De volgende materialen kun je eigenlijk allemaal gebruiken vanaf 2 jaar. Welke materialen je kiest hangt af van je kind. Hier vonden ze het allemaal leuk, van alle duurzame knutselspullen leren ze weer wat anders!

4. Stoepkrijt

Ja, ook van stoepkrijt bestaat een duurzame variant. Lekker naar buiten! Oekonorm heeft zelfs duurzaam stoepkrijt met glitter. Maar ook in een verpakking met gewoon wit, roze, geel, groen, blauw en bruin.

5. Aquarelverf om nat-in-nat te schilderen

Deze techniek wordt veel op de vrije school toegepast, maar is voor alle kinderen een feest. (Ok, deze mama vindt het ook leuk…) Je gebruikt hiervoor aquarelverf op een nat papier. De kleuren vloeien in elkaar over en zo meng je bijzondere verrassingen: geel met blauw wordt zomaar groen!

Wij gebruiken hiervoor Stockmar aquarelverf. Er zijn prachtige uitgebreide kleurensets verkrijgbaar, maar voor peuters is een set met blauw, geel en rood genoeg. Je mengt de verf zelf met water, hiervoor bestaan mooie glazen potjes in houten houders, maar dit kan ook in goed schoongemaakte jampotjes. Een mooie set houten kwasten maakt het feest compleet. Hier lees je meer informatie over nat-in-nat schilderen en hoe je dat precies doet.

duurzame knutselspullen: stiften hervulbaar met water6. Stiften die eruit gaan met water

Viltstiften bevatten vaak oplosmiddelen, zoals formaldehyde. Ik ben sowieso geen fan van viltstiften, ik vind de kleuren van krijt, verf en potlood veel fijner. Maar voor de Aqua Pen van Oekonorm maak ik een uitzondering. De punt is hier na 3 jaar nog altijd niet ingedrukt. En als de kleur op is, doe je er een dopje water in en kleur je weer verder. Oh, en alle vlekken gaan eruit met een beetje water. Yes!

duurzame knutselspullen: potloden in kleuren Vrije School7. Dikke driekantige potloden

Deze worden hier echt iedere dag gebruikt: De dikke driekantige potloden van Lyra. Ze zijn zacht, geven prachtig kleur af en de driekantige vorm helpt je kleuter om de pengreep te oefenen. Deze dikkere potloden heten Super Ferby en de kleurenselectie is speciaal gemaakt door leraren uit het Waldorf onderwijs, ofwel de Vrije School.

8. Papier

Ik hou niet van speelgoed wat op gaat, maar voor duurzame knutselspullen maak ik graag een uitzondering. Qua papier probeer ik het verbruik wel enigzins binnen de perken te houden. Bijvoorbeeld door:

  • te verven op dozen van pakketjes of kleuren achterop brieven die bij het oud papier gaan
  • aan twee kanten te kleuren of krijten
  • van knutselwerkjes later weer iets anders te maken, zoals inpakpapier, een vlaggenlijn of een kaartje voor oma

Maar wij gebruiken ook nieuw papier hoor. Verder is gekleurd papier ook een feest. Zijdevloeipapier geeft kleur af als het nat wordt. Dat kun je op een papier of ei leggen en weer weghalen als het opgedroofgd is. Vliegerpapier is wat steviger, leuk om dingen te vouwen die je voor het raam hangt. Het licht geeft een prachtig effect. Of natuurlijk om echt een VLIEGER van te maken.

Ik ben heel benieuwd wat jouw favoriete duurzame knutselspullen zijn? Tag je ons op Instagram als je aan de slag gaat? Je vindt ons op @poppytopumpkin.nl.