Duurzame capsule wardrobe kind

duurzame capsule wardrobe kind

Duurzame capsule wardrobe kind

Zelf heb ik al jaren een duurzame capsule wardrobe met 33 kledingstukken. Maar werkt dat ook voor je kind? Hoeveel items heb je dan nodig? En hoe doe je dat met de was?

Een wat?

Een capsule collection of capsule wardrobe. Dat laatste is de officiële Engelse term en ontstaan in de jaren 70. Het staat voor een aantal onmisbare items in je kledingkast, die niet uit de mode gaan en die je ieder seizoen op een andere manier kunt combineren. Een capsule collection komt uit de modewereld en is een statement collectie waarin je de visie van een ontwerper duidelijk terug ziet. Vaak in beperkte oplage verkrijgbaar. Deze kan tijdloos zijn of juist heel trendgevoelig.

De juiste term voor een selectie tijdloze kledingstukken waarmee je zoveel mogelijk combinaties maakt is dus capsule wardrobe.

Klinkt aantrekkelijk

Dat is het ook. Een overzichtelijke kledingkast met zo’n 30 items. En: altijd wat om aan te trekken. Ik heb zelf al 5 jaar een capsule wardrobe en geef er nu een cursus over. In 30 dagen stellen we jouw eigen capsule wardrobe samen.

Kun je voor kinderen ook een capsule wardrobe samenstellen?

Ja dus. Op Pinterest is genoeg inspiratie te vinden. Een capsule wardrobe voor kinderen moet wel aan andere dingen voldoen dan een capsule wardrobe voor volwassenen. Zo speel ik zelden in de modder en hebben onze kids geen zakelijke afspraken. Denk ik.

Hoeveel kledingstukken heb je nodig voor een capsule wardrobe voor je kind?

Gemiddeld gaan de checklists uit van 5 tot 10 volledige outfits. Een outfit is dan bijvoorbeeld een rokje, t-shirt en vest. Of een lange broek met blouse en trui.

Er zijn ook ouders die het redden met 3 of 4 outfits. Dat heeft zeker voordelen: je was kan nooit een enorme berg worden en alles wordt optimaal gebruikt. Zelf heb ik zo’n 6 outfits per kind en van ondergoed 8 tot 10 setjes.

Er is dus niet één formule. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, de factor smeerpoets en hoe vaak je kleding wast moet je zo’n lijst aanpassen. Hier kun je op letten:

 • Als je kind net zindelijk wordt, heb je waarschijnlijk wat meer bottoms nodig.
 • Ken je kind! Altijd rokjes aan? Sla dan in de winter maillots in en niet teveel sokken. Houd je mini niet van kriebeltruien? Sla die dan over, kleding die niet gedragen wordt is het meest onduurzame dat er is. Heeft je kind het altijd heet? Dan is 1 vest wel genoeg, kies dan voor dunne katoenen longsleeves in de winter.
 • Hoe vaak draai jij een volle was kleding? Met een groot gezin misschien wel elke of om de dag. Dan kun je met 5 outfits toe. Maar als je maar eens per week wast, is 8 of 9 outfits wel handig. En in je kraamtijd was je iedere dag, dan is 4 of 5 outfits al heel wat. Tenzij je kindje veel spuugt, dan zijn wat extra tops wel handig.
 • Sommige kinderen spelen zo netjes dat ze dagen achter elkaar dezelfde kleren aankunnen. Nou ja, dat laatste heb ik van horen zeggen.

Checklist capsule wardrobe kind

Neem deze lijst als uitgangspunt en pas ‘m aan aan jouw kind en het seizoen:

 • 5 tot 10 kledingsets:
  • 5 tot 10 bottoms zoals lange broek, spijkerbroek, rokje – een jurk telt als bottom + top.
  • 5 tot 10 tops met korte mouwen
  • 5 tot 10 tops met lange mouwen, zoals vesten, blouses en sweaters
 • 5 tot 10 setjes ondergoed of rompers (in de zomer heb je boven je romper vaak geen shirt meer nodig)
 • 5 tot 10 paar sokken of maillots
 • 3 pyjama’s
 • 1 paar nette schoenen (vanaf dat ze gaan stappen, daarvoor geen schoenen/gympen/laarzen nodig, liever slofjes of wollen sokken)
 • 1 paar gympen
 • 1 paar pantoffels
 • 1 dunner jack

extra voor de zomer

 • 1 paar sandalen
 • 1 zomerhoed of pet
 • zwemkleding, het liefst met UV-filter

extra voor de winter

 • 1 paar regenlaarzen
 • 1 paar winterlaarzen of snowboots (dit kun je beter afwachten, deze winter heb ik ze niet nodig gehad)
 • 1 warme jas
 • 1 set wanten, sjaal en muts

Moet ik ieder seizoen alles nieuw kopen?

Nee joh, gekkie! Zoek eerst de kleding uit en bewaar de kledingstukken die nog passen. Daarna maak je een lijst:

 • Wat heeft je kind echt nodig? Dit is jouw wishlist. Let hierbij op praktische aspecten, zoals gympen met klittenband.
 • Wat vind hij/zij leuk om te dragen en wat niet? Dit is de wishlist van je kind. Misschien wil jouw kind graag die ene prinsessenjurk? Als je mini daar echt heel blij van wordt, is dat het overwegen waard: dit kledingstuk wordt zeker veel gedragen. Nog een voorbeeld: als je kind steevast jurkjes of maillots weigert, dan hoef je die dus niet te kopen.
 • Zijn er nog speciale gelegenheden de komende maanden? Wil je iets speciaals voor de feestdagen? Of gaat je kind voor het eerst naar school en heeft hij/zij praktische kleding nodig, die ze zelf aan en uit kunnen doen? Pas daar je lijst op aan.

Zo je lijst is klaar. Nu kun je gaan shoppen, toch?

Waar moet je op letten als je nieuwe kleding voor capsule wardrobe koopt?

Let op de volgende punten als je nieuwe kleding voor je zoon of dochter koopt. Zo werkt je toe naar een succesvolle capsule wardrobe.

 • Investeer in neutrale basics, die passen overal bij.
 • Kies voor een vast kleurenpalet, zodat alle items onderling te combineren zijn. Dit is heel persoonlijk: misschien kies jij voor zwart/wit/jeans of juist warme aardetinten.
 • Kies niet teveel items met prints, die zijn juist lastiger te combineren. Trek je hier trouwens niets van aan als jij dol bent op prints en durft te combineren: stipjes met ruiten kunnen ook heel leuk zijn.
 • Het mag best op de groei, een shirt draag je eerst als jurk of een legging kun je omslaan. Vesten staan ook stoer als ze wat groter zijn. Schoenen koop je wel in de goede maat.
 • Koop zoveel mogelijk tweedehands of nieuwe kleding van een duurzaam merk. Dus kleding die gemaakt is van duurzame materialen, zoals biologisch katoen wn n  die op een eerlijke manier gemaakt is.
 • Koop geen items die veel aandacht nodig hebben, zoals kleding die met de hand gewassen moet worden. Deze moet je apart wassen en daardoor duurt het langer voordat ze weer in de kast liggen. Uitzondering is voor mij kleding van wol: we hebben veel Jetpaq, Disana, Joha en Dilling in de kast, vooral voor rompers, hemden en pyjama’s. Zolang er geen vlek in zit hoeft dit niet gewassen te worden: even luchten is genoeg. En wassen doe ik in de machine op wolwasprogramma, dat is veiliger dan mijn eigen gewring en temperatuurschommelingen van het water.

Poeh, klinkt ingewikkeld. En ziet mijn kind er dan niet altijd hetzelfde uit?

Nee hoor. Ik doe het even voor. Hieronder zie je 8 items uit de duurzame kinderkleding webshop Milck: en daarmee kun je dus meer dan 30 combinaties maken.

duurzame capsule wardrobe kind

Alle items zijn duurzaam geproduceerd en van natuurlijke materialen:

30 combinaties met 8 kledingstukken? Hoe dan?

Dat kan echt hoor! Er zijn zelfs nog meer combinaties mogelijk, dus je kind kan een maand lang iedere dag iets anders aan.

Oefen het eens met items die je al in de kast hebt: kies 3 bottoms, 3 shirts en 2 truien of vesten en combineer er op los. Als je leuke combi’s vindt, maak dan een foto en bewaar ze in een speciaal mapje op je telefoon. Dat scheelt outfit stress, deze tip werkt ook erg fijn voor je eigen garderobe.

capsule-wardrobe-kind-8-kledingstukken-30-combinaties

Joh, tijdens het lezen van dit stuk is mijn kind alweer een maat gegroeid

Ja, een capsule wardrobe voor een kind is helaas minder tijdloos dan voor een volwassene. Maar probeer het eens. Haal alles uit de kast. Kijk wat je kind nodig heeft en koop alleen items bij die je handig kunt combineren. Als je er nu wat tijd in investeert word je er vanzelf handig in. En dan bespaart het je tijd en geld.

Dit artikel is een samenwerking met Milck
Auteur : Laura de Jong

Mama van James (2014) en Luc (2017). Voor James z'n geboorte koos ik al zoveel mogelijk voor duurzaam, nu vind ik dat nog belangrijker. En ik heb ontdekt dat het helemaal niet moeilijk is. Leuker zelfs, smakelijker, mooier. Op poppy to PUMPKIN deel ik de mooiste merken en de tips die ik zelf niet had willen missen. Grow green baby!