Veilig behang voor je babykamer

veilig behang voor je babykamer

Veilig behang voor je babykamer

Behang. Dat is gewoon papier met een printje toch?

Nope.Veel behang is niet veilig voor de babykamer

Volgens Veilig Nest is natuurlijke verf een betere keuze dan behang voor een veilige babykamer. Sommige soorten behang hebben gevolgen voor de luchtkwaliteit in huis.

Zo lijkt afwasbaar vinylbehang handig, maar dit bevat PVC en weekmakers. Liever niet dus, in de babykamer.

Maar wat dan?

Veilig Nest raadt papierbehang aan, bijvoorbeeld rauhfaserbehang. Dit behang bestaat uit 2 lagen papier met daartussen houtvezels. Het heeft geen impact op de binnenluchtkwaliteit en je kunt het overschilderen.

Maar heel eerlijk: het effect is ook truttig. Denk aan spachtelputz.

No way wat mij betreft. Als ik voor behang ga, wil ik ook een leuk printje! Dus ik ging op onderzoek uit.

En ik leerde van alles

Ik dacht bijvoorbeeld dat behang meestal van papier was. Als in: 100% houtvezel. Niet dus.

Veel rollen in de winkel hebben een FSC-keurmerk. Dat betekent dat er hout in het behang zit dat uit een goed beheerd bos komt, volgens normen voor milieu, sociale omstandigheden en economie.

Maar: dat FSC-keurmerk betekent niet dat er alleen maar hout in zit. Er kunnen nog steeds andere, schadelijke stoffen in zitten. En: het keurmerk zegt niks over de gebruikte inkt of andere ingrediënten.

Joehoe, bestaat leuk & veilig behang?

Nou, goed nieuws: het bestaat! Alleen moet je wel een beetje zoeken en doorvragen.

En dat heb ik voor je gedaan.

veilig behang voor je babykamerAan de mensen van Studio Ditte bijvoorbeeld

Marieke van Studio Ditte heeft van alles voor me uitgezocht én uitgelegd:

 • Het behang van Studio Ditte bevat FSC-gecertificeerde pulp.
 • De rest van het papier bestaat uit een polyestervezel. Deze stoffen samen maken het behang sterk en van goede kwaliteit.
 • Deze combinatie voldoet aan de Oeko-Tex® Standard 100 norm. Dat betekent dat er geen stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het behang is dus net als vinylbehang met water afneembaar, maar dan wél vrij van formaldehyde en andere vluchtige stoffen.
 • De inkt waarmee geprint wordt is CO2-vrij geproduceerd. En: de inkt is food approved en mag direct contact met voedsel hebben.
 • Leuke weetjes: het productiepand wordt verwarmd met de restwarmte van de behangproductie. En het papierafval gaat terug gaat naar de fabriek waar zij hun papier kopen. Dit is een gesloten cirkel.

Toen ik las over polyester was ik eerst huiverig: ik gebruik het liefst alleen natuurlijke materialen in babykamers. Maar het is op een veilige manier verwerkt, zonder schadelijke stoffen.

Het Studio Ditte behang is goedgekeurd. Maar ik ontdekte nog meer.

Zoals veilig behang van ontwerper Janneke Ursem

Zij ontwerpt haar eigen behang en bedrukt dit vervolgens met de hand:

 • Janneke Ursem vertelt me dat het inderdaad lastig is om behang te maken van 100% houtvezel of gerecycled papier. Het scheurt ook eerder tijdens het behangen. Weer wat geleerd.
 • Ze gebruikt daarom net als Studio Ditte een combinatie is van papier en polyester. Janneke zoekt nog naar een natuurlijk alternatief, waarbij de kwaliteit van haar behang niet achteruit gaat.
 • Janneke Ursem zeefdrukt met inkt op waterbasis. Sinds kort gebruikt ze natuurlijke verf van het merk Auro. Deze is op waterbasis én met een plantaardig bindmiddel.
 • En wat ik te gek vind aan het werk van Janneke Ursem: ze maakt het behang pas als iemand het bestelt. En ze produceert het zelf met de hand. Er is dus geen onnodige voorraad en je weet voor 100% zeker wie het gemaakt heeft.

En ook het behang van Majvillan uit Zweden is duurzaam

En Carolina van Majvillan gaf geduldig antwoord op mijn vragen:

 • De basis van hun behang is een cellulose mix. De exacte samenstelling is geheim, maar de hoofdgrondstof is hout.
 • Er worden zo min mogelijk schadelijke stoffen gebruikt tijdens het productieproces. Maar een bepaalde chemische bewerking is wel nodig om bijvoorbeeld schimmel te voorkomen.
 • Het Majvillan behang wordt in de Duro fabriek in Gävle, Zweden gemaakt. Deze fabriek bestaal al sinds 1930 en is gespecialiseerd in milieuvriendelijk behang. Alle verf en de afwerkingen zijn op waterbasis en volledig vrij van oplosmiddelen en PVC.

Keuze gemaakt? Gebruik dan ook veilige behanglijm

En dat is niet van die kante-en-klare of extra sterke lijm. Deze bevatten vaak toevoegingen die de behanglijm minder veilig maken.

Kies gewoon zo’n pakje behanglijm wat je zelf moet aanmaken. Acryl behanglijm heet dat. Dit bevat geen schadelijke stoffen.

Ben je klaar met plakken? Laat de kamer dan goed ventileren.

Kortom

 • Vermijd standaard afwasbaar vinylbehang in verband met PVC en weekmakers.
 • Een FSC-keurmerk betekent niet dat het behang helemaal duurzaam is. Het betekent dat er hout inzit dat uit duurzaam beheerde bossen komt, maar hoeveel precies is onduidelijk.
 • 100% natuurlijk en duurzaam behang bestaat nog niet. Er zijn stoffen als polyester of chemische bewerkingen nodig om goed behang te maken.
 • Opties voor een zo duurzaam mogelijk behang zijn rauhfaserbehang, Studio Ditte, Janneke Ursem en Majvillan.
 • Maak je eigen behanglijm met een pakje acryl behanglijm om te behangen.

En: tadaaa! Geniet van je mooie muur mét print.

Foto credits:
Foto 1. behang met dieren STUDIO DITTE behang met driehoeken en bloemen plus konijn MAJVILLAN behang met waterlelies en wolken JANNEKE URSEM verfstalen MOMMY PAINT gele schoenen JETPAQ gele achtergrond FAIRF
Foto 2. behang STUDIO DITTE houten blokken GRIMM’S roze achtergrond FAIRF
Ik ben dé duurzame kinderkamer stylist en moeder van 3 kinderen: Evy (2004), Tyn (2007) en Julius (2011). Ik laat je zien hoe leuk duurzaam inrichten is. Kijk maar eens naar merken als Fairf, DertigZes, Fabelab, Trixie-Baby, Oh-Lief, Yumeko, Cre8, Woodchuck en Sprinklr. Trouwens: je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Ik kijk eerst naar wat je al in huis hebt. Met zo min mogelijk middelen maken we een veilige plek waar je kind zich thuis voelt.