Dit wil je weten over de ruggenprik en bevallen

nadelen ruggenprik bevalling

Dit wil je weten over de ruggenprik en bevallen

Geen pijn tijdens je bevalling. Dat klinkt als een goed idee, toch? Helaas heeft een ruggenprik tijdens je bevalling niet alleen maar voordelen.

Bevallen met of zonder ruggenprik

In België is bevallen met ruggenprik inmiddels de standaard: 70% van de vrouwen kiest daar voor een bevalling met verdoving. Nederland steekt met kop en schouders uit boven de rest van de wereld als het gaat om bevallingen zonder verdoving. Maar ook hier kiezen steeds meer vrouwen voor een ruggenprik.

Logisch toch, waarom zou je onnodig pijn leiden?

Ik snap je vraag. Een ruggenprik bestaat niet voor niets. Soms is er een medische reden om hem toe te dienen. Bijvoorbeeld bij een lange bevalling, waarbij de moeder uitgeput begint te raken en de pijn niet langer kan verdragen.

Maar vaker is het een verzoek van de aanstaande moeder om het bevallen comfortabeler te maken. En in steeds meer landen is het zelfs een standaardprocedure.

Ja, dus? Lijkt mij ook wel wat, zo’n ruggenprik…

Het klinkt heerlijk, een pijnloze bevalling. Maar door standaard te kiezen voor een ruggenprik, ga je voorbij aan het feit dat het ook nadelen heeft.

Nadelen van de ruggenprik

Er zijn enkele nadelen van de ruggenprik zelf:

 • Je zit vast aan een infuus en andere apparatuur, lekker rondlopen zit er dus niet meer in
 • Je bloeddruk kan dalen, daarvan kun je misselijk of duizelig worden
 • 15-20% van de vrouwen die bevallen met een ruggenprik krijgen verhoging of koorts. Omdat dit op een infectie kan duiden krijg jij en/of je baby soms voor de zekerheid antibiotica
 • Vanwege de risico’s houden ze je goed in de gaten: je wordt dus vaker gestoord voor extra controles
 • Er is een kans dat je bevalling stilvalt, je krijgt dan synthetische oxytocine om de weeën te stimuleren
 • Je bevalling duurt gemiddeld een uur langer
 • Het persen duurt gemiddeld een kwartier langer
 • Je hebt een verhoogde kans op een kunstverlossing, dus met behulp van een verlostang of vacuümpomp
 • De apgar-score van de baby is vaak lager dan bij bevallingen zonder ruggenprik

Hoe komt het dat de bevalling dan langer duurt met een ruggenprik?

Uit onderzoek blijkt dat iedere ingreep die je doet tijdens het bevallingsproces, de kans op een volgende medische ingreep vergroot. Dat doet een ruggenprik ook. Het verstoort het natuurlijke proces en vergroot zo de kans op verder medisch ingrijpen.

Zo onderdrukt een ruggenprik bepaalde hormonen tijdens je bevalling en worden je weeën minder sterk. Daardoor gaat je ontsluiting minder snel: gemiddeld duurt dit een uur langer. En daardoor heb je weer 3 keer zoveel kans dat je een infuus met weeënopwekkers krijgt.

In zo’n infuus zit synthetische oxytocine

Jouw eigen oxytocine stimuleert je weeën. Maar helaas ziet je lijf het verschil tussen jouw oxytocine en die uit het infuus. Sterker nog: synthetische oxytocine uit het infuus kan ervoor zorgen dat de borstvoeding slecht op gang komt. En het hechtingsproces tussen jou en je kind beïnvloeden. Liever niet dus.

Een ruggenprik daarnaast ook nadelen voor de persfase

Omdat het natuurlijke proces is verstoord, heb je soms geen persweeën. Die doen bij een natuurlijk bevalling 70% van het werk en jij 30%. Als jij op eigen kracht de baby naar buiten perst zonder persweeën, kost dat veel meer energie. Uitputting ligt op de loer. En dat maakt de kans op een kunstverlossing weer groter: vacuümpomp, tangverlossing of een keizersnede.1

Ai. Heb je nog wat tips als ik ’t zonder ruggenprik wil proberen?

Jazeker. Voor een natuurlijke, vlotte bevalling is één hormoon cruciaal: Oxytocine. Een ruggenprik verstoort de aanmaak van jouw eigen oxytocine. Jammer, want dat kan het verloop van de bevalling beïnvloeden.

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd

Het komt vrij als je ontspannen je bevalling ingaat en it works miracles:

 • Het werkt pijnstillend, angst- en stress-verlagend
 • Het zorgt ervoor dat de weeën op gang komen én dat ze sterk genoeg blijven. Hoe meer oxytocine, hoe sneller de geboorte
 • Helpt jou om in een soort van trance te raken tijdens de bevalling, oxytocine schakelt je ratio tijdelijk uit. Wel zo fijn, bevallen doe je namelijk met je lijf, niet met je hoofd
 • Zorgt voor de hechting tussen jou en je kind
 • Én is onmisbaar voor borstvoeding

Dus: hoera voor de knuffelhormonen

En liever geen ruggenprik. Want als het zonder lukt, dan heeft dat dus diverse voordelen. Een bevalling zonder ruggenprik:

 • Duurt gemiddeld korter
 • Je baby komt minder vaak in een benarde positie door bijvoorbeeld zuurstoftekort
 • Leidt minder vaak tot een kunstverlossing met vacuümpomp, tangverlossing of een keizersnede
 • De borstvoeding gaat vaak makkelijker, omdat de melkproductie beter op gang komt

Meer lezen? In dit artikel lees je 5 tips voor zoveel mogelijk natuurlijke oxytocine.