De beste zonnebrandcrème voor je baby

De beste zonnebrandcrème voor je baby

De beste zonnebrandcrème voor je baby

Heerlijk de zon schijnt! Maar voor je mini is de zon al snel te fel.

In dit artikel lees je alles over de beste zonnebrandcrème voor je baby of je kind. Hoe ga je verstandig met de zon om? En is veel smeren met zonnebrandcrème eigenlijk wel nodig? Het is een hele lap tekst geworden, maar zo heb je alles wat je moet weten bij elkaar.

Oh en geen zin om 1.714 woorden te lezen?

Hier zie je een overzicht van de beste zonnebrandcrèmes voor je baby. Kopen & smeren maar!

We beginnen met stap 1: wen langzaam aan de zon

Wat doen bijna alle Nederlanders? De hele winter zitten we binnen. Dan wordt het ineens +20 graden en zitten we massaal de hele dag op het strand of aan de waterkant. Tja, dan schrikt je huid zich een ongeluk. En die tere babyhuid al helemaal.

Ga liever iedere dag lekker naar buiten. Dan went de huid langzaam aan de zon. En je stimuleert meteen de aanmaak van vitamine D.

Stap 2: vermijd de volle zon

 • Hou je baby zoveel mogelijk in de schaduw. Het advies van KWF is zelfs: houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.1
 • Niet alle parasols beschermt tegen UV straling, koop hiervoor een speciale parasol met UV-bescherming. Die zijn o.a. verkrijgbaar bij IKEA.
 • Blijf op warme dagen tussen 12:00 en 15:00 binnen.

Stap 3: kies de juiste kleding

Kleding beschermt de huid van je baby tegen de zon. Maar let op: de bescherming is afhankelijk van het materiaal, de weving én de kleur.

Gebruik je bijvoorbeeld van een wit t-shirt?

Nope, niet goed genoeg. Bij een test met 28 witte stoffen, beschermen 19 daarvan minder goed dan een zonnebrandcrème met SPF 15.2 Ai, dat is dus veel te weinig voor een hele dag spelen op het strand.

beschermt kleding tegen de zon upf van katoen en polyester

Hierboven zie je een indicatie van de UPF-bescherming die katoen en polyester in verschillende kleuren geven.3 Wees voorzichtig en denk niet ‘Oh, dat navy katoenen shirt zal wel genoeg beschermen’. Dit zijn gemiddelden en jouw specifieke shirt is niet getest.

Speciale zonwerende kleding is dus geen overbodige luxe

Die is namelijk speciaal gemaakt én getest, dus dan weet je zeker dat het werkt.

Er is tegenwoordig genoeg leuks te koop. Zoals de kleding van Popupshop en Beach & Bandits. UV-kleding is prima verkrijgbaar, Beach & Bandits is bijvoorbeeld verkrijgbaar via bol.com. De outfits bieden een UPF bescherming van 50+. Dat betekent dat ze 97,5% van de schadelijke straling tegenhouden.

Voor de mini’s zijn er pakjes met lange armen en benen, zodat ze bijna helemaal bedekt zijn. En nee, dat is niet warm. Juist omdat de huid bedekt is, is het comfortabel voor je baby. Ze kunnen er lekker in spelen en na het zwemmen droogt de stof snel weer op.

Oh en vergeet je de pet of zonnehoed niet?

Zo voorkom je dat de hoofdhuid verbrandt en blijft het gezicht vanzelf in de schaduw. Mijn tip: altijd een hoofddeksel met touwtjes. Want ik ken geen enkele baby die z’n hoed vanzelf laat zitten.

Stap 4: Kies de beste zonnebrandcrème voor je baby of kind

En nu is het tijd om te smeren. Niet alleen in de zon trouwens. UV-straling is óók aanwezig in de schaduw. En zelfs op een bewolkte dag kun je verbranden. Als je huid verbrandt, beschadigt de zon je huidcellen.

Waar moet je op letten?

 • Kies voor een zonnebrand die beschermt tegen UVA en UVB. UVA dringt diep in je huid door en tast daar de cellen aan. UVB zorgt voor verbranding. De ene straling is niet erger dan de ander: Beide soorten straling kunnen huidkanker veroorzaken. Dus kies voor een zonnebrand die tegen allebei beschermd. Dat kun je zien aan het rondje met UVA erin, wat op de verpakking staat.
 • Kies voor een hoge factor: dit is het SPF + cijfer dat op de verpakking staat. KWF raadt minimaal SPF 30 aan. Factor 30 beschermt voor 96,6% en factor 50 voor 98% tegen UVA en UVB. Het verschil is dus minimaal. 100% bescherming bestaat niet.

Oh en de kinderhuid is extra kwetsbaar, omdat hij groeit

De celdeling gaat zo snel, dat zijn huid geen tijd heeft om te herstellen. De beschadigingen zitten diep in de huid. Hoe meer van dit soort littekens, hoe groter de kans dat je kind later melanoom krijgt, een ernstige vorm van huidkanker.4

En die kans is niet klein: 1 op de 6 Nederlanders krijgt in zijn leven huidkanker. Smeren dus.

Waarmee? Ja, dat is een goede vraag

Liever niet met de standaard drogisterijmerken met een chemisch UV-filter. De crème trekt in je huid en absorbeert daar de UV-straling. De chemische stoffen kunnen in je bloed terecht komen. En sommige chemische filters reageren in combinatie met de zon. Ze vormen vrije radicalen. Die agressieve deeltjes kunnen schade aan je huid veroorzaken.

Die chemische filters kun je dus beter vermijden

Hoe? Check de ingrediëntenlijst. Zie je namen zoals oxybenzone of benzophenone 3, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone? Weg ermee.

Met name oxybenzone staat op de zwarte lijst.5 Je huid neemt die stof makkelijk op en gedraagt zich daar als het hormoon oestrogeen. In een onderzoek in 2008 bleek in 96,8% van 2.500 urine monsters oxybenzone te vinden. De stof is ook teruggevonden in moedermelk.

Ok, geen chemisch filter dus. Maar wat moet ik dan smeren?

Kies voor een zonnebrandcrème met een fysisch filter. Op de ingrediëntenlijst staat dan titaniumoxide of zinkoxide.

Het grote verschil is dat een natuurlijke filter een laagje op je huid legt en het licht weerkaatst. Zo komen er geen schadelijke stoffen in je lichaam terecht. Ook fijn: ze veroorzaken zelden een allergische reactie.6 Lekker veilig.

Maar waarom gebruikt niet iedereen een veilige zonnebrandcrème met een fysische filter?

 • Punt 1: de meeste mensen kennen het verschil tussen een chemische en een fysische filter niet. Jij nu wel, dus doe er je voordeel mee.
 • Punt 2: veel zonnebrandcrèmes met een fysisch filter laten een witte waas op je huid achter. En dat vinden veel mensen niet mooi. Er zijn gelukkig steeds meer veilige zonnebrandcrèmes met fysisch filter zonder witte waas. Dus.

Er zijn nog een paar dingen die je beter kunt vermijden:

 • Nanodeeltjes: dit maakt een fysische zonnebrand makkelijker smeerbaar ofwel minder witte waas. Maar we weten nog niet precies wat het effect is van deze hele kleine deeltjes. Er is een vermoeden dat ze in je bloedbaan komen en dat dit schadelijk is. Net als wanneer je baby ‘t van z’n handen likt.
 • Sprays: het risico is dat je de zonnebrandcrème te dun aanbrengt. Dan heeft ‘ie een lagere beschermingsfactor. En: het inhaleren van de spay kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.7
 • Aluminium: een schadelijke stof die ook veel in deodorants zit, maar niet nodig is voor een goede zonnebrandcrème. Op de verpakking staat bijvoorbeeld Alumina.

De beste zonnebrandcrème voor je babySamenvatting: ‘De beste zonnebrandcrème voor je baby’-checklist

 • Wen langzaam aan de zon
 • Vermijd de volle zon
 • Gebruik de juiste kleding, op het strand is dat bijvoorbeeld een UV-pak + hoedje
 • Kies een zonnebrandcrème:
  • die beschermt tegen UVA en UVB
  •  met minimaal factor SPF30
  • zonder chemische filter, dus vermijd oxybenzone, benzophenone 3, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone
  • met een fysisch filter, zoals titaniumoxide of zinkoxide
  • zonder nanodeeltjes en aluminium
  • geen spray

Pfoe. Maar welke zonnebrandcrèmes kun je dan wél veilig gebruiken?

Ha, dat zijn er gelukkig een heleboel. Hier komen ze:

Overzicht beste zonnebrandcrème voor je baby

Veelgebruikte merken van natuurlijke zonnebrandcrèmes zijn (in willekeurige volgorde) Naïf, Oh Lief, Attitude, Badger, Pure Nuff Stuff, Colourwell en Ohm. Deze voldoen allemaal aan de checklist hierboven.

Een aantal van deze crèmes heb ik zelf getest:

Naïf

Zoals alle producten van Naïf: ruikt superlekker. Voorheen smeerde deze uit met een witte waas, maar sinds deze lente (2020) is de formule verbeterd en laat geen witte waas achter op de huid. Verkrijgbaar in factor 50, factor 30 en een speciale voor je gezicht.

Beschermt tegen: UVA en UVB
Waterbestendig:
 ja (let op: opnieuw insmeren is altijd aan te raden na zwemmen, zweten of afdrogen)
Op dieren getest:
nee
Vegan:
nee, door de bijenwas
Inhoud:
100 ml
Prijs: € 21,95 voor factor 50, € 19,95 voor factor 30
Te koop bij: bol.com, Naïf zelf en ook verkrijgbaar bij Etos, handig!

Oh Lief

Je doet eeuwen met een tube. Hij smeert lekker, ruikt neutraal en laat geen witte of blauwe waas achter. Lees hier meer over mijn ervaring met de zonnebrandcrème van Oh Lief.

mijn ervaring met oh lief zonnebrandcrème natuurlijk veilig beste voor je babyBeschermt tegen: UVA en UVB
Waterbestendig:
 ja (let op: opnieuw insmeren is altijd aan te raden na zwemmen, zweten of afdrogen)
Op dieren getest:
nee
Vegan:
nee, door de bijenwas
Inhoud:
100 ml
Prijs: € 24, 95
Te koop bij: bij de webshop van  I Love Organics en ook deze is verkrijgbaar bij Etos.

Attitude Mineral Sunscreen Vanilla Blossom

De zonnebrandcrème van Attitude ruikt naar de zomer. Hij is vegan en redelijk betaalbaar. De verpakking is recent veranderd: in plaats van deze vrolijke schildpad staat er nu een zon op. En er is ook een zonnebrandcrème zonder parfum, fijn voor de allerkleinsten.

Beschermt tegen: UVA en UVB
Waterbestendig:
nee
Op dieren getest:
nee
Vegan:
ja
Inhoud:
75 of 150 ml
Prijs: € 19,99 voor 75 ml of € 29,99 voor 150 ml
Te koop bij: Greenjump: natuurlijke zonnebrandcrème Attitude 75 ml en natuurlijke zonnebrandcrème Attitude 150 ml. Duurzame webshop Greenjump verkoopt ook de zonnebrandcrème van Attitude zonder parfum.

Badger Baby Sunscreen Chamomile & Calendula

Slechts 6 ingrediënten bevat de zonnebrandcrème van Badger. Dat is goed nieuws, in deze huidverzorging is geen plaats voor onnodige stoffen. De crème is dik en ruikt kruidig. Ondanks de dikte smeert de crème prima uit en laat geen waas achter.

Beschermt tegen: UVA en UVB
Waterbestendig:
ja tot 40 minuten (let op: opnieuw insmeren is altijd aan te raden na zwemmen, zweten of afdrogen)
Op dieren getest:
nee
Vegan:
nee door de bijenwas
Inhoud:
87 ml
Prijs: € 22,50
Te koop bij: natuurlijke huidverzorging webshop Big Green Smile verkoopt Badger zonnebrandcrème voor baby’s. Ook webshop Natural Heroes verkoopt Badger zonnebrandcrème.

Stap 5: Smeer je baby in met zonnebrandcrème

Nou hè, hè. Eindelijk is het tijd om te gaan smeren. Succes daarmee, want een spartelend glibberig kind + tropische temperaturen is geen lekkere combi. Daarom een paar laatste tips:

 • Ik smeer m’n mini altijd thuis in, voordat ik ‘m aankleed. Dat gaat makkelijker dan op het strand.
 • Na 2 uur moet er weer gesmeerd, maar dan heeft ie vaak al zo lekker gespeeld dat hij minder tegenstribbelt.
 • Herhaal het smeren iedere 2 uur, of vaker na zweten, zwemmen, afdrogen of het sporten.
 • Hoeveel? Het KWF adviseert 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt:
  • 1 voor gezicht en hals
  • 2 voor armen en schouders
  • 2 voor borst, buik en rug
  • 2 voor benen en voeten

Fijne zomer!

 

Psst…veel tips gelden ook voor wintersport natuurlijk. Al kun je dan de UV-pakjes overslaan 😉

 

Bronnen:
 1. Tips voor smeren, kleren en weren
 2. Clothing as protection from ultraviolet radiation: which fabric is most effective?
 3. Handbook of natural fibers
 4. KWF wijst deze zwarte zaterdag op de gevaren van zonverbranding bij kinderen
 5. Wat doet oxybenzone in zonnebrandcrèmes?
 6. Wat is nu een goede zonnebrandcrème?
 7. EWG Sunscreen guide 2017

 

Dit artikel bevat affiliate links