Checklist kinderopvang kiezen

Checklist kinderopvang kiezen

Checklist kinderopvang kiezen

Kom je voor het eerst bij een kinderdagverblijf binnen? Dan kijk je vast je ogen uit. Maar waar kun je nou op letten? En wat is handig om te bespreken? Handig: neem onze checklist kinderopvang kiezen mee.

Die is trouwens ook handig om mee te nemen naar je gastouder of zelfs te bespreken met opa en oma. Zo weet je zeker dat je op één lijn zit.

Schrik niet:

Het is een hele waslijst met punten waar jij op kunt letten. Het één zal voor jou belangrijker zijn dan het andere.

Vertrouw op je onderbuikgevoel. Heb jij een goed gevoel bij een kinderopvang? Dat is het belangrijkste. Over de rest valt te praten.

Checklist kinderopvang kiezen

Eten

 • Borstvoeding
  Hoe gaat het kinderdagverblijf om met afgekolfde melk?
  Of mag je langskomen om te voeden als jij dat wil?
 • Flesvoeding
  Sommige kinderdagverblijven hebben flesvoeding in huis. Check of jij hetzelfde merk gebruikt of dat je eigen poedermelk mee kunt nemen.
 • Beginnen met vast voedsel
  Kies jij ervoor om pas na 6 maanden met vast voedsel te beginnen? Bespreek dat dan.
  Wil jij de Rapley-methode toepassen? Kan dit op het kinderdagverblijf ook?
 • Eten
  Wat wil jij dat je kind wel en niet eet? Denk hier over na en overleg of dat mogelijk is:
  Wat krijgt je kind te eten op het kinderdagverblijf?
  Is het biologisch, vegetarisch of veganistisch?
  Hoe gaan ze om met suiker?
  Eten ze brood of een warme maaltijd tussen de middag?
  En als het brood is, wat wordt daar opgesmeerd? Roomboter of margarine?
  En wat zijn verder de beleg-opties? En mag je zelf een alternatief meegeven?
 • Drinken
  Is dit water, thee, melk, diksap of ranja?
  Wil je dat jouw kind ook na 1 jaar nog borstvoeding krijgt? Check of dit kan.
 • Eetgerei
  Dit verschilt nogal per kinderdagverblijf. Bij de één is alles van plastic en drinken kinderen standaard uit tuitbekers. Bij de ander is het een bord van porselein en drinken ze uit glazen.

Spelen

 • Speelgoed
  Waar kan je kind mee spelen?
  Is er voldoende variatie in het soort speelgoed?
  En is het materiaal duurzaam?
 • Buitenspelen
  Is er een lekkere tuin waar buitengespeeld kan worden?
  En wordt er iedere dag buitengespeeld? Ook met slecht weer?
 • Rust
  Als je kind even niet wil spelen, is er dan een bank of een zithoek waar hij zich even kan terug trekken?
 • Samen spelen
  Hoe wordt dit begeleid?
  Wat als er een ruzie is? Krijgen kinderen de kans het zelf op te lossen?
 • Activiteiten
  Worden er activiteiten gedaan met de kinderen?
  Bijvoorbeeld knutselen, dansen of de eenden voeren in het park.

Slapen

 • De ruimte
  Vraag altijd of je even op de slaapkamer mag kijken.
  Hoe is de ventilatie?
  Zijn er ramen die open staan? Goed nieuws als het pand in het bos of een andere schone plek Staat het gebouw naast een drukke weg? Dan zie je liever mechanische ventilatie.
  Goed om te weten: Sinds april 2017 zijn er strengere eisen voor ventilatie, maar nog lang niet iedereen doet dat. Even checken dus.
 • Buiten slapen
  Veel beter nog is buiten slapen. Steeds meer kinderdagverblijven hebben buitenbedjes. Kinderen slapen vaak beter en dieper en het heeft veel gezondheidsvoordelen.
 • Buikslapen, zijslapen en inbakeren
  Iedere kinderopvang heeft een protocol veilig slapen. Deze afspraken zorgen ervoor dat de kans op wiegendood zo klein mogelijk is. Één van die regels is dat een baby op zijn rug moet slapen. Heb jij een buikslaper? Geef dit dan aan. Vaak moet je een speciaal formulier invullen en tekenen. Ditzelfde geldt voor zijslapen en inbakeren.
 • Ergens anders slapen
  Niet iedere baby slaapt goed in een aparte slaapkamer. Zijn er alternatieven? Bijvoorbeeld een ergonomische draagdoek, draagzak of een schommelwieg op de groep?
  Bij sommige kinderdagverbijven is een wieg op de groep of een draagzak standaard mogelijk. Bij anderen ben je afhankelijk van een leidster die hier voor open staat.
 • Laten huilen
  En wat als jouw baby niet wil slapen en begint te huilen? Is het beleid dan laten huilen of wordt er iets anders geprobeerd?

De locatie

 • Hoe ziet het kinderdagverblijf er uit?
  Word jij er na een half uurt gek van alle felle kleuren, overvloed aan speelgoed en overal knutsels? Grote kans dat jouw kind dat ook wordt. Zoek dan naar een opvang met een rustige huiselijke uitstraling.
  Vooral voor baby’s is rust erg belangrijk. Uit verschillende onderzoeken (zoals het BIBO onderzoek) blijkt dat baby’s veel meer stress ervaren op een kinderdagverblijf.
 • Hygiëne
  Je baby gaat alles ontdekken door lekker rond te schuiven op de buik en alles in de mond te stoppen. Wel zo fijn dat het dan schoon is. Op sommige kinderdagverblijven mag je alleen de groep op met hoesjes om de schoenen. Hoe hygiënisch wil jij het hebben?
 • Pedagogische visie
  Wat is de pedagogische visie van een kinderopvang? Er zijn veel verschillende visies zoals montessori of een antroposofische. Je kunt hier online veel over lezen. Tijdens de rondleiding zal het personeel je nog meer uitleggen. Wil je nog meer over weten, vraag dan of je het pedagogische beleidsplan mag lezen.
 • Controle
  Ieder kinderdagverblijf krijgt jaarlijks onverwachts bezoek van de GGD. Zij controleren of er aan alle eisen van de wet kinderopvang voldaan wordt. De resultaten van jouw kinderdagverblijf kun je hier zien.
 • Samenstelling van de groepen
  Hoe is de samenstelling van de groepen? Spelen kinderen van 0 tot 4 jaar door elkaar heen? Dit heet verticaal. Of zijn er verschillende groepen met op iedere groep kinderen met dezelfde leeftijd. Dit heet horizontaal. Het heeft beiden voor- en nadelen. Zo is er bij een horizontale groep vooral voor de kleinste kinderen meer rust. Op een verticale groep kunnen kinderen door het leeftijdsverschil meer leren van elkaar en met elkaar.
 • Oudercommissie
  Is er een oudercommissie? Het is een goed teken als de ouders meedenken en advies geven over het pedagogische beleid, de kosten of andere belangrijke zaken. En misschien vind je dat zelf ook wel leuk?
 • Samenwerking met school
  Werkt de kinderopvang samen met een school? En hoe ziet die samenwerking er uit?
  Als jouw kind straks ook naar die school gaat, dan is zo’n samenwerking erg fijn. De stap om naar school te gaan is dan veel kleiner.
 • Personeel
  Krijg jij een rondleiding van de locatiemanager? Zij kan misschien heel mooi vertellen, maar het zijn de leidsters die straks voor je kind zorgen. Praat met ze en observeer hoe ze omgaan met de kinderen.
 • Updates
  Hoe krijg jij informatie over hoe het gaat met je kind? Op ieder kinderdagverblijf vertel jij ‘s ochtends hoe het gaat en vertellen de leidsters jou aan het eind van de dag hoe het is gegaan. Maar er is soms meer, zoals:
  – een app waarop je gedurende de dag ziet hoe laat je kind gegeten of geslapen heeft.
  – een Facebookpagina waar foto’s op komen.
  – 10 minuten-gesprekken
  – een schriftje met aantekeningen
  Dat kan hartstikke leuk zijn, maar misschien word jij alleen maar zenuwachtig van een app die pushberichten stuurt als je kind een volle luier heeft of een banaan heeft gegeten. Of wil jij helemaal geen foto’s van je kind op een (openbare) Facebookpagina.
 • Praktisch: ruilen of extra dagen
  Hoe flexibel is de kinderopvang?
  Mag je een dag ruilen? Of moet je dan betalen? Of is ruilen of een extra dag überhaupt niet mogelijk omdat de kinderopvang vol zit op bepaalde dagen?
 • Hoeveel weken opvang
  Welke contractvormen zijn er?
  Wil je 52 weken opvang of heb jij aan 40 weken genoeg omdat je bijvoorbeeld in het onderwijs werkt? Is dit contractueel ook mogelijk?

Alles gelezen?

Dan ben je er helemaal klaar voor 😉

Download hier de gratis checklist kinderopvang kiezen. Er is ruimte voor jouw notities, zodat je een opvang kunt vinden die bij je past. Succes!

Foto credits: gele achtergrond KLEUR JOKE VIA FAIRF pegdolls HANDGEVERFD MET FAIRF DOOR STYLIST
Ik ben moeder van Eva (2015) en Tijn (2017). Uit ervaring weet ik dat voor het eerst moeder worden ontzettend spannend is. Je moet zoveel keuzes maken. Daarom deel ik graag mijn kennis met jou, als groene interieuradviseur bij MH Interieurs en pedagoog. Mijn favoriete tip? Ga voor tweedehands. Vraag als je zwanger bent eens wat rond, vaak hoef je bijna niets nieuw te kopen. Als ik shop ben ik trouwens gek op de webshop Greenjump: maandelijks bezorgt de postbode hier een doos vol mooie spullen.