Heeft je baby eczeem of rode vlekjes? Dit kun je doen

baby eczeem of rode vlekjes? Dit kun je doen

Heeft je baby eczeem of rode vlekjes? Dit kun je doen

Heeft je baby rode vlekjes, huidschilfers, bultjes of blaasjes? Misschien heeft je baby eczeem. Je mini is niet de enige: 1 op de 5 baby’s en peuters heeft hier last van. Wist je dat de kans op eczeem groter is, als jij of je partner hier als kind ook last van had?

Maar kun je eczeem eigenlijk voorkomen? En hoe zorg je baby er zo min mogelijk last van heeft?

Gelijk naar de oplossing voor eczeem? Klik hier. We vertellen je daar waar je op kunt letten qua huidverzorging, kleding en voeding.

Wat is eczeem?

Eczeem is een ontsteking van de huid. Het is niet besmettelijk, maar wel vervelend, want het veroorzaakt bijna altijd jeuk. Er zijn verschillende soorten eczeem. Die termen klinken ingewikkeld, daarom leggen we de meest voorkomende soorten uit:

  • Heb jij of je partner als kind eczeem gehad? Dan is de kans groot dat je baby atopisch eczeem heeft, de aanleg hiervan is genetisch bepaald. Deze vorm van eczeem noemen ze ook wel dauwworm of constitutioneel eczeem. De huid staat open, waardoor de huid veel water verliest. Dit maakt de babyhuid droog. En omdat de huid open staat, kunnen stoffen makkelijker de huid in en irriteren. Denk aan huisstofmijt, zeep of kleding van een bepaald materiaal. Daar reageert het afweersysteem van je lichaam op, met als gevolg een ontstoken huid.Atopisch eczeem begint bij de allerkleinsten meestal op de wangen. Bij baby’s zie je blaasjes, korstjes en een felrode huid in het gezicht, op de romp en ledematen. En bij peuters rode vlekjes en bultjes, blaasjes en roodheid in de elleboogplooien, knieholtes, polsen en enkels. Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem bij baby’s en peuters.
  • Er is ook seborrhoïsch eczeem, ook dit komt van binnenuit. Deze variant komt vooral voor op de hoofdhuid voor. Bij baby’s noem je dit berg.
  • Soms ontstaat het door prikkels van buitenaf. Contacteczeem heet dat. De huid reageert dan op bepaalde stoffen. Denk aan een nikkelallergie of een allergische reactie op parfum en conserveringsmiddelen.

Help, mijn baby heeft eczeem! Wat moet ik doen?

Allereerst: laat de huisarts ernaar kijken. Die stelt vast of het inderdaad om eczeem gaat en of verder onderzoek nodig is.

Helaas kun je eczeem niet voorkomen, je hebt er aanleg voor of niet. Gelukkig groeien veel kinderen er overheen. Je kunt wel proberen de prikkels voor de babyhuid te verminderen en daarmee de jeuk. Hoe?

Met stip op 1: niet te vaak in bad

Het klinkt misschien raar, maar water droogt de huid van je baby nog verder uit. Één of maximaal twee keer in de week in bad of onder de douche, dat is echt meer dan genoeg.

Smeer je je baby erg vaak in en heb je het gevoel dat je een enorme laag opbouwt? Dan is een keer extra in bad soms wel handig. Check dan eerst even waarmee je smeert – hieronder lees je meer over minerale olie. Smeren met een ander product zonder minerale olie kan ook helpen.

Ook te heet of te koud water droogt de huid verder uit en zorgt voor extra jeuk.

Gebruik geen gewone zeep, shampoo of huidverzorging

Vaak zit hier Sodium Lauryl Sulfate ofwel SLS/SLES in. Hierdoor schuimt ‘t, maar het ontrekt nog meer vocht aan de babyhuid. Let even extra op de shampoo, daar zit heel vaak SLS in.

Er zijn ook producten die goed werken en zelfs schuimen zonder het agressieve SLS. In de shampoo van Oh-lief zit bijvoorbeeld een natuurlijk schuimend ingrediënt.

Ook parfum kun je beter vermijden. Check dus even de verpakking van jouw product.

Let ook op met minerale olie

Minerale olie is gemaakt van aardolie. Op de verpakking staat petrolatum, petroleum, parafinum (liquidum), vaseline of mineral oil. Dit zit ook vaak in de crèmes die je van de huisarts krijgt. Minerale olie legt een laagje op je huid en voelt meteen zacht. Dat klinkt heel fijn: bij eczeem staat te huid teveel open en zo smeer je dat weer dicht, toch? Ja, het helpt om vocht in de huid te houden.

Maar helaas bevat minerale olie geen verzorgende bestanddelen. Dus onder die crème verlangt de babyhuid nog steeds naar verzorging en voeding. Dat zachte gevoel is dus van de minerale olie, niet van de huid. Daarnaast werkt minerale olie verslavend: je moet blijven smeren om dat zachte gevoel te houden, terwijl het probleem niet wordt opgelost.

 baby eczeem of rode vlekjes? Dit kun je doenKies voor natuurlijke babyverzorging

Verzorging zonder SLS, parfum en minerale olie? Dat bestaat! In plaats van een zeep kun je bijvoorbeeld de Aqueous Cream van Oh-lief gebruiken. 100% natuurlijk en biologisch. Hierin zit kokosolie, sesamolie en olijfolie. Deze oliën beschermen de huid tegen uitdrogen in het water. Oh en heel belangrijk: wrijf je mini niet droog met een ruwe handdoel, maar dep liever met een zachte hydrofiele doek.

Smeren doe je met Baby Wax, hierin zitten slechts 4 ingrediënten: olijfolie, druivenpit olie, bijenwas en lavendelolie. De Baby Wax legt een ademend beschermlaagje op de huid. Het helpt om de huid zacht en vet te houden, maar in tegenstelling tot minerale olie verzorgt het de huid wel. En het laat de huid ademen. Je kunt deze wax dus gerust meerdere keren per dag aanbrengen op de eczeem plekjes, zonder dat je zo’n dikke plaklaag krijgt.

Als zwemmen lastig of pijnlijk is, kun je ook van tevoren smeren. De wax zal de huid beschermen tegen het water.

 baby eczeem of rode vlekjes? Dit kun je doenPsst… : Oh-lief heeft ook miniaturen. Kun je eerst testen of je het fijn vindt voor je baby. Heb je acuut iets nodig? Etos verkoopt de producten van Oh-lief ook, handig!

Gebruik parfumvrij wasmiddel

Kies voor kleding van natuurlijke materialen. Vooral katoen en zijde zijn prettig voor de eczeemhuid, synthetisch niet. Ook wol is geen aanrader: de grovere vezels irriteren de eczeemhuid. Mocht je kind veel krabben, dan kun je proberen handschoentjes aan te doen en/of de huid te bedekken. Kies dan ook voor items van pure katoen of zijde, dus bijvoorbeeld geen wollen stikmutsje of wolzijde romper. Gebruik een natuurlijk wasmiddel zonder parfum. En dat geldt ook voor je wasverzachter.

Hou je huis stof- en haarvrij

Liever geen huisdieren dus. En verwijder stofnesten uit je huis. Ja, ook die lieve knuffeldieren uit de babykamer. Lucht goed overdag: zet de ramen open.

In de zomer

Buitenlucht en zonlicht doet vaak goed. Maar een te hoge temperatuur, of dat nu binnen of buiten is, is niet fijn. Zweten of broeien verergert de jeuk. Een lauwe douche –zonder zeep natuurlijk- kan dan fijn zijn.

In de winter

Zorg voor een vochtige omgevingslucht. Let extra op als de verwarming hoog staat, daar wordt de lucht heel droog van. Er zijn speciale luchtbevochtigers, maar een bakje water op de verwarming helpt ook. Hou de slaapkamer koel, dat slaapt lekkerder en geeft minder jeuk.

Vermijd stress

Dit klinkt misschien als een tip voor volwassenen, maar helaas vlamt eczeem vaak ook als je mini tandjes krijgt, ziek is of rond z’n verjaardag. Die momenten kun je niet voorkomen, maar met voldoende rust en werken aan een constante weerstand kun je je baby of peuter wel ondersteunen.

Oja, en over voeding

Eten en eczeem worden vaak aan elkaar gekoppeld. Dat komt omdat eczeem vaak ontstaat tussen de 3 en 6 maanden, wanneer je baby ook z’n eerste hapje eet. Dan lijkt het alsof het daardoor komt, maar dat is vaak niet zo. Als je kind van top tot teen onder de uitslag zit, kan het bijvoorbeeld een koemelkallergie zijn. Overleg dit dan met de huisarts.

Het kan wel helpen om de weerstand van de darmen van je kind te verbeteren, bijvoorbeeld met probiotica. Vraag hiervoor advies aan een deskundige. Goed om te weten: kinderen die 6 maanden of langer borstvoeding krijgen, hebben minder vaak en minder ernstig eczeem.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Iloveorganics.nl

Tags:
,