Dit wil je weten over keizersnedes

gentle sectio

Dit wil je weten over keizersnedes

Ja, ook als je natuurlijk wil bevallen…

 Ga jij bevallen met behulp van een keizersnede? Vraag dan naar de mogelijkheden voor een gentle sectio. Een wat? Een vrouwvriendelijke ofwel natuurlijke keizersnede.

Wil jij het liefste thuis bevallen?

Ook dan is het slim om dit artikel over gentle sectio te lezen. Gewoon voor de zekerheid. Manon weet er alles van: ook zij ging voor een natuurlijke bevalling, maar die eindigde in een spoedkeizersnede. Gelukkig wel zo gentle mogelijk:

Ik was zwanger van mijn oudste dochter en ging van een thuisbevalling uit

Mijn zwangerschap verliep volgens het boekje. Ik had zelfs zin om te bevallen, want ik was erg nieuwsgierig naar wat mijn lichaam kan. Toen kreeg ik vrij laat in mijn zwangerschap de diagnose zwangerschapsdiabetes. Mijn bevalling werd medisch.

67% van de vrouwen bevalt in het ziekenhuis

Daar had ik geen rekening mee gehouden. Even schakelen. Maar een vaginale bevalling was nog steeds het plan, alleen nu onder medisch toezicht.

Mijn eerste keizersnede overkwam mij

Ik werd met 39 weken ingeleid. Ik had een dag forse (pers)weeën, geen vlottende ontsluiting en mijn dochter zat als sterrenkijker klem. Daarom werd ik naar de OK gestuurd voor een spoedkeizersnede. Binnen tien minuten kreeg ik de ruggenprik en kwam ik vanuit mijn eigen wereld weer terug op aarde.

Van tevoren had ik het niet geloofd

Van thuis bevallen naar medisch vond ik al een hele stap. Aan mijn lijf geen polonaise en al helemaal geen naalden. Inmiddels had ik in de twee dagen tijd dat ik met de bevallig bezig was, alle toestanden gehad.

Eerlijk? Ik was er bang voor. En nu lag ik op de OK en gingen ze mijn dochter halen. Ik liet het over mij heen komen.

Maar wat ik mij vooral herinner, is dat ik mij veilig voelde

De anesthesist legde mij haarfijn uit wat ze gingen doen en hij hield mij nauwlettend in de gaten. Ook de gynaecoloog vertelde me wat ze aan het doen was. Zo stelde iedereen mij gerust. Chloé werd geboren en wij keken mee via het luik in het operatiedoek. Ik kreeg haar direct op mijn blote borst. Heel bijzonder.

Een gentle sectio dus. Of in ieder geval zo gentle als de spoedsituatie toestond.

Wat is een gentle sectio?

Een keizersnede waarbij de natuurlijke geboorte zoveel mogelijk wordt nagebootst. Moeder, partner en baby blijven de hele tijd samen. Het hechten begint op deze manier direct. Dit komt niet alleen jouw band met de baby ten goede, maar ook de borstvoeding.

Gelukkig is bij steeds meer ziekhuizen een gentle sectio de standaard. Maar nog niet overal. Daarom:

Bespreek jouw wensen met de gynaecoloog

Het ziekenhuis denkt in standaardprotocollen en kiest voor zo min mogelijk risico. Daar baseren zij hun keuzes op.

Het blijft een operatie en daar horen regels bij

Maar: een positieve ervaring helpt bij jouw herstel. En er is meer mogelijk dan je denkt. Laat weten wat jij wil en belangrijk vindt.

Mogelijke onderdelen van een gentle sectio zijn bijvoorbeeld:

  • Jouw partner is er van het begin tot het einde bij.
  • De temperatuur in de OK is minder koud, dus aangenaam voor jou en je baby.
  • Het licht in de OK is gedimd, zodat jouw baby zo min mogelijk stress ervaart.
  • Je krijgt een ruggenprik. Hierdoor maak je de bevalling bewust mee. Je voelt geen pijn, maar wel wat druk op het moment dat ze jouw kind uit de buik halen.
  • Dan gaat, als je dit wil, het luik open en kijk je mee. Je ziet jouw baby geboren worden. Wow.
  • Je baby wordt langzaam uit de buik gehaald, vergelijkbaar met een vaginale bevalling. Dit heet ook wel walking the baby out. De longen ontplooien zich beter en jouw baby krijgt de tijd om geboren te worden.
  • Je krijgt jouw baby direct op de borst voor huid-op-huidcontact. Belangrijk voor het hechtingsproces en het op gang komen van de borstvoeding.
  • Jij en je baby blijven de hele tijd bij elkaar, tenzij er complicaties zijn.
  • Jullie gaan dus samen van de OK naar de uitslaapkamer en dan door naar de kraamafdeling. In deze periode helpt de verpleegkundige je – in overleg – ook met de borstvoeding als dit jouw wens is.

Ook mijn tweede bevalling werd een gentle sectio

Dit keer gepland. En in een ander ziekenhuis. Tijdens mijn tweede zwangerschap heb ik veel gelezen over bevallen en dan vooral wat de rechten van de vrouw zijn.

Waarom ik me zo grondig voorbereidde?

De keizersnede heb ik als prettig ervaren, voor zover dat kan met een operatie. Maar het hele traject daarvoor en alle bijkomende interventies vond ik heftig. En daar heb ik een behoorlijke tijd last van gehad.

Het belangrijkste wat ik nu leerde was:

Ik ben de baas over mijn lichaam

Een eye opener. Met deze insteek maakte ik mijn bevalplan en ging ik de gesprekken met de artsen aan.

Mijn wens was om echt de tijd te nemen voor de geboorte

Om mijn dochter op een heel langzaam tempo uit mijn buik te halen en niet onder de grote OK lamp te houden. Niet in één beweging, maar gefaseerd.

Er zijn zelfs beelden van baby’s die zelf uit de buik ‘kruipen’ of een moeder die haar baby pakt. Een maternal assisted c-section. Uniek in Nederland, maar deze moeder ging jou al voor.

En dan nog een tip

Na mijn eerste ervaring had ik ook duidelijke wensen met betrekking tot de blaaskatheter. Het protocol is dat ze je op de kamer voorbereiden voor de operatie, inclusief het plaatsen van de blaaskatheter. Geen prettig gevoel.

Dus als je dan toch een ruggenprik krijgt, waarom zouden ze daarna niet de blaaskatheter plaatsen? De verpleegkundige gaf mij groot gelijk en vroeg zichzelf hardop af waarom ze dit niet altijd doen. Voor mij heel prettig en voor hun een hele kleine moeite.

Ik wilde ook graag gehecht worden

Dat klinkt misschien als een gek verzoek. Maar de arts waar ik mee sprak zei dat hij altijd nietjes gebruikt, omdat hij dan lekker snel klaar is.

Dat was het argument, echt waar. De assistente heeft mij uiteindelijk keurig gehecht. Het kan dus wel, maar ik moest er zelf om vragen.

Denk ook na over wat je wil met de navelstreng en placenta

Wil je deze volledig laten uitkloppen? De placenta bewaren? Of kies je voor een lotusbevalling? Dan knip je de navelstreng niet door en wacht je tot deze opdroogt en er na een paar dagen vanzelf afvalt.

Denk na over wat jij en je partner prettig vinden en bespreek jouw wensen met de verloskundige en gynaecoloog. Dat deden mijn man en ik ook.

En zo werd mijn tweede bevalling onvergetelijk

Mijn tweede bevallig maakte ik heel bewust mee. Ik was fit, wakker en wist van tevoren precies wat er ging gebeuren. Voor mij daarom extra spannend. De operatie verliep soepeler, want het was geen spoed.

Dit keer kreeg ik een warmtetent op mijn bovenlichaam. Toen Olivia geboren was, legden ze haar mijn borst en bliezen warme lucht in de tent. Hierdoor lagen we er heerlijk bij en kroop ze zelf naar mijn borst toe. Een heel mooi moment! En dat terwijl de artsen de operatie afrondden.

De bevalling verliep precies zoals wij dat voor ogen hadden

Prachtig, rustig en daar kijk ik positief op terug. Ik ben blij en stiekem ook wel trots dat ik naar mijn gevoel geluisterd heb. Het moment dat Olivia geboren werd, is onbeschrijfelijk.

Foto credits: vrouw HOUTEN PEGDOLL BESCHILDERT DOOR STYLIST doktersspullen STYLIST’S OWN roze achtergrond KLEUR RIEWERT VAN FAIRF
Ik ben mama van Chloé Valentina (2014) en Olivia Viviana (2016). Mijn motto is lekker eten, lekker in je vel. Eet het liefst biologische, lokale, seizoensgebonden, hele producten. Mijn tip? Gooi eten niet zomaar weg. Doe voor zes dagen boodschappen en geniet de zevende dag van een ‘verrassingsmaaltijd’ met wat je nog hebt liggen. Onmisbaar in mijn keuken zijn de producten van Heerlijkheid Mariënwaerdt en Fattoria La Vialla. En voor de meiden shop ik graag bij Grimms, de Kleine Keuken, Mini Rodini, Naïf en Ostheimer.