Ik was niet fulltime bij mijn kind en gaf toch borstvoeding. Dat deed ik zo:

6 tips om makkelijk te kolven

Ik was niet fulltime bij mijn kind en gaf toch borstvoeding. Dat deed ik zo:

Toen ik moeder werd, wilde ik graag borstvoeding geven. Ik had wat opstartproblemen bij de geboorte, maar daarna liep het op rolletjes. Na 4 maanden ging ik aan het werk, maar ik wilde graag blijven voeden.

Er moest dus gekolfd worden

Dat was even wennen. Maar al snel werd ik een behendige kolfster.

Daarom: 6 tips om makkelijk te kolven

1. Gebruik je kolfrecht

Kolfrecht heet officieel voedingsrecht. Het betekent dat als je borstvoeding geeft, je 25% van je werktijd mag besteden om je baby te voeden of om te kolven. Voedingsrecht duurt 9 maanden, gerekend vanaf de geboorte van je baby. Je werkgever moet een ruimte beschikbaar stellen én je doorbetalen.

Het wordt vaak kolfrecht genoemd, maar je mag ook op en neer naar je baby gaan om live te voeden. Of eerder naar huis.

Bespreek met je werkgever wat jij wil

Op mijn kantoor was ik de eerste ooit die wilde kolven. Ik moest mijn werkgever dus even wegwijs maken. Gelukkig stond hij open voor mijn wensen. En samen bedachten we wat handig was qua kolfruimte.

Een chique kolfruimte was onmogelijk in ons krappe kantoor. Maar met wat kleine aanpassingen werd de serverruimte een kolfruimte. Er werd een slot op de deur gezet en vanwege de draaiende machines was het er lekker warm, ideaal. Mijn flessen met melk kon ik kwijt in de gezamenlijke koelkast op een aparte plank.

2. Oefening baart kunst

Jij en je baby moeten wennen dat jij een groot gedeelte van de dag van huis bent. Oefen dat alvast.

Oefen het kolven

’s Nachts maak je de meeste voeding aan, want dan ben je in rust. Vlak na de ochtendvoeding is een ideaal moment om te kolven. Ik deed dat aan het einde van mijn verlof regelmatig om een voorraad op te bouwen. Fijn: toen ik weer aan het werk was, had ik geen stress over de kolfopbrengst. Er was immers een voorraad in de vriezer. En dubbel fijn: Minder stress = meer kolfopbrengst.

Oefen het geven van de gekolfde melk

Mijn oudste dochter maakte het niks uit. Of ze nou live gevoed werd of via de fles: allemaal prima. Maar de jongste… Aiai, die had toch duidelijk voorkeur voor de borst. Vooraf oefenen gaf haar de tijd om rustig te wennen.

3. Investeer in een goede en bij jou passende kolf

Werk je één dag in de week buiten de deur, dan kan een handkolf prima zijn. Omdat ik 4 dagen werk gaf ik de voorkeur aan een elektrische dubbelzijdige kolf.

Ik koos de elektrische dubbele kolf van Medela, de Medela Freestyle. Het was de investering dubbel en dwars waard. Deze pomp heeft een krachtige motor: zo kost kolven niet al teveel tijd. Hey, kolven is prima, maar niet langer dan nodig is. Ook heeft mijn kolf een accu. Handig als je op locatie moet kolven, tijdens een première bijvoorbeeld.

Handig: bij mijn kolf hoort een koeltas met koelelement én 4 flessen van 150cc

Omdat ik 2 keer per dag kolfde is dat ideaal. Ik kon zo per sessie nieuwe flessen gebruiken. Na het kolven gingen ze direct de koelkast in en hoefde ik niet te klooien met overgieten. Aan het einde van de dag stopte ik alles in de koeltas met koelelement. Hop, mee naar huis.

Alle losse onderdelen bewaarde ik in een hydrofiel. En dat stopte ik dan weer in een waszak, zo één die je gebruikt om je bh’s in te wassen.

Ook handig: een kolfbh

Zelf had ik een techniek ontdekt om één hand vrij te hebben. Kon ik lekker blogs lezen op m’n telefoon tijdens het kolven. Er zijn ook handsfree kolf-bh’s. Daar stop je je borstschelpen in. Geen handen meer nodig. Klik je kolfapparaat aan je broekriem en je kunt zelfs vrij rondlopen. Al is dat vooral handig als je thuis werkt 😉

4. Gebruik de voedingstijden van je baby als kolftijden

Deze tip kreeg ik van een vriendin. Eigenlijk heel logisch, maar ik was er zelf niet opgekomen.

Als je weer gaat werken rond de 10 of 12 weken, drinken baby’s gemiddeld om de 4 uur. Dat betekent dus 2 keer kolven per werkdag van 8 uur. Ik kolf rond 11.00 uur en rond 15.00 uur. Dit waren de tijden dat mijn dochter haar fles kreeg op de opvang.

Op die manier bleven we in hetzelfde ritme. Er zat genoeg ruimte tussen de kolfsessies én had ik weer genoeg voeding verzameld voor de volgende keer.

5. Don’t stress

Kijk niet naar de cc’s die je al gekolft hebt. Ontspan en heb vertrouwen dat je genoeg kolft. Sommige moeders doen een sok over de fles, zodat je niet de hele tijd naar de mililiters zit te kijken.

Kolf ook niet te lang, bijvoorbeeld 10-15 minuten per kant. Als je dubbelzijdig kolft ben je dan dus klaar na een keer 10-15, bij enkelzijdig kolven ben je 20-30 minuten kwijt.

Nog niet genoeg melkopbrengst?

Kolf dan op een later moment nog een keer. Beter 2 korte kolfsessies dan 1 hele lange. Met 2 sessies wek je 2 keer een toeschietreflex op en verhoog je de productie.

Meer ontspannen = meer melk

Laat je collega’s dus weten dat je van je plek bent, zodat zij je telefoon beantwoorden en je niet storen. Laat je werk even achter je. Lees een tijdschrift, blog of kijk naar foto’s en filmpjes van je baby en relax.

6. Zorg goed voor jezelf

Borstvoeding, en kolven dus ook, vraag veel energie. Logisch, want je voedt je kind. Eet en drink dus je ook genoeg.

Ik neem altijd een volle Dopper-fles mee naar mijn kolfruimte en drink die helemaal leeg. Op die manier heb ik sowieso al een liter water per dag binnen.

Take care mama

Daarnaast is het ook belangrijk om goed te eten, stop wat snacks in je bureaula of kolftas. En zorg voor voldoende rust. Dat valt niet mee, als werkende en borstvoedinggevende moeder. Maar wees lief voor jezelf en niet te streng.

Dit waren mijn 6 beste tips, heb jij nog tips die toegevoegd moeten worden? Laat het ons weten!

Foto credit: cijfers van puzzel CRE8 bamboe kommetjes ENGEL.
Moeder van twee veggie girls (2013 & 2016). Ik zoek altijd naar de juiste balans tussen mijn drukke baan in de filmindustrie en een relaxte thuissituatie. Gelukkig mag ik dit samen doen met mijn lief Timo. Ik laat zien dat je als drukke werkende moeder ook duurzame, praktische en bewuste keuzes kunt maken. Zo gaan onze dochters gaan naar de vrije school en een antroposofisch kinderdagverblijf. En kiezen we voor producten van merken als Lily-Balou, Earth Mama Angel Baby, Dopper, Yoni, Weleda en Inti Knitwear.