5x Nordic parenting tips – dit kun je kunnen leren van Scandinavische ouders

nordic parenting tips scandinavische opvoeding bambo nature

5x Nordic parenting tips – dit kun je kunnen leren van Scandinavische ouders

Als student woonde ik een half jaar in Stockholm. Ik schrok me wild: ouders laten hun baby gewoon in de kinderwagen buiten staan terwijl ze zelf binnen een boodschap doen. Ja, ook als het sneeuwt…

Maar toen ik zelf moeder werd, dacht ik regelmatig terug aan mijn tijd in Zweden. Want ook mijn baby sliep veel lekkerder in de frisse buitenlucht en al mijn favoriete babymerken kwamen uit het Noorden. Van fijne duurzame Bambo Nature babyluiers en natuurlijke huidverzorging. Naast hun producten, leer ik nog veel meer van die Scandinavische opvoeding…

5x Nordic parenting tips

1. Laat je baby buiten slapen

Vanuit de kraamtijd leren we in Nederland je baby goed warm te houden. Dat is verstandig, maar dat betekent niet dat een babykamer altijd op standje sauna hoeft te staan. Integendeel…

Bij een Scandinavisch kinderdagverblijf zie je vaak een hele rij kinderwagens buiten staan. Soms hebben ze zelfs speciale slaaphuisjes, in Nederland heet dat een Lutje Potje. Daar slapen baby’s heerlijk! In de bak van de wagen ligt een schapenvacht, zodat de kou niet optrekt. En bij kouder weer dragen de baby’s een wollen pak onder de dekens. Pas bij -10 of een forse regenbui slapen de meeste kindjes binnen.

Een goede babyfoon is wel fijn, zodat je meteen kunt reageren als je baby wakker wordt of huilt. De frisse buitenlucht is goed voor de ontwikkeling van de longen. Je baby maakt meer vitamine D aan en dat is goed voor de weerstand. Pas in de zomer wel op met directe zon en insecten. Daarom is een slaaphuisje zo fijn: altijd schaduw en een hor tegen insecten en andere dieren.

2. Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding

Lekker naar buiten, zoveel als dat kan. Opgroeien met de natuur is erg belangrijk in de Scandinavische opvoeding. Niet zo gek: in een deel van Scandinavië wordt het in de winter nooit echt licht overdag. Hoe noordelijker je woont, hoe donkerder de winter is. Daarom koesteren ze daglicht wanneer dat maar kan.

Het Zweedse gezegde Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding passen ze graag toe. Alle kinderen hebben een goed regenpak, winterlaarzen en een warm buitenspeelpak. Je zult zien: het maakt kinderen niet uit dat het regent of sneeuwt, buitenspelen is altijd fijn. En je leert ook nog eens een hoop. Problemen oplossen, creatief denken, bouwwerken maken.

3. Veel spelen en zelf doen

Niet alleen buiten spelen staat hoog in het vaandel bij Nordic Parenting. Spelen in het algemeen is heel belangrijk. In Finland gaan kinderen pas naar school wanneer ze 7 zijn. Daarvoor is er wel een pre-school, maar die is gericht op spelend de wereld ontdekken. Tot 16 jaar zijn er in Finland geen testen voor kinderen, ze leren daardoor ontspannen in een angstvrije omgeving.

Toch heel anders dan in Nederland, waar mijn net 6-jarige in groep 2 al het hele alfabet schrijft en woordjes moet kunnen lezen om naar groep 3 te mogen. Dat betekent trouwens niet dat Scandinavische ouders hun kinderen klein houden of betuttelen. Juist niet. Ze laten ze zelf doen wat ze zelf kunnen. Door kinderen zelf de wereld te laten verkennen, groeien kinderen in onafhankeijkheid en verantwoordelijkheid.

4. Hygge & lagom: kwaliteit & duurzaamheid

De Scandavische landen hebben prachtige woorden die je niet letterlijk kunt vertalen. Het Zweedse lagom betekent bijvoorbeeld niet teveel, niet te weinig, maar precies genoeg. Van eten tot kleding, van interieur tot je privéleven, in alle onderdelen streven zij deze balans na. Het Deense hygge staat voor gezelligheid en warmte. Het komt van de Vikingen en beschrijft het vinden van een een schuilplaats na een lange dag in de vrieskou.

Er zijn nog meer van dit soort prachtige woorden, als je het interessant vindt zoek dan vooral mysa en fika eens op. Wat al deze woorden gelijk hebben, is dat het draait om een manier van leven. Niet overdadig, maar kwalitatief. Ze voorzien in hun dagelijkse levensbehoeften op een betekenisvolle manier, door te kiezen voor mooie materialen, biologische ingrediënten en goed gezelschap.

Ook in de zorg voor hun kinderen kiezen ze graag voor duurzaam, biologisch en natuurlijk. Er zijn niet voor niets zoveel fijne Scandinavische babymerken op de markt. Bijvoorbeeld de duurzame luiers van Bambo Nature, voorzien van het Nordic Swan Ecolabel. Dat label controleert de duurzaamheid in iedere stap van grondstof tot product. Ook de Bambo Nature huidverzorging is vrij van onnodige ingrediënten, zoals parfum en kleurstoffen. Ze gebruiken natuurlijke, biologische grondstoffen en dat is beloond met het Ecocert keurmerk. Kwaliteit en duurzaamheid dus.

nordic parenting tips scandinavische opvoeding bambo nature
Auto’s voor meisjes en een zeemeermin voor jongens, prima toch

5. Jongens en meisjes zijn gelijk

En mannen en vrouwen ook. Dat zie je bijvoorbeeld aan het ouderschapsverlof: dit is in Scandinavië een jaar of langer (verschilt per land), wat je zelf mag verdelen onder beide ouders. Omdat dit voor iedereen geldt, is het ook geaccepteerd dat je als man zegt: ik blijf een half jaar thuis voor mijn kinderen. Ik heb nog nooit zoveel papa’s met draagzakken en kinderwagens gezien als toen ik in Zweden woonde. Extra mooi: doordat de vaders zo betrokken zijn bij de start, blijft de betrokkenheid sterk wanneer de kinderen groter zijn. Het maakt de rol van vader en moeder gelijkwaardig.

Maar ook in de opvoeding en het scholensysteem komt dit terug. Het is geaccepteerd dat jongens ook emoties hebben en meisjes ambities. In alle Scandinavische landen kiezen kinderen pas laat een richting of vakkenpakket op school. In Finland is het onderwijs tot 16 jaar voor iedereen hetzelfde. Zo houden kinderen gelijke keuzes en rechten.

Wat is jouw favoriete Nordic Parenting tip?
Auteur : Laura de Jong

Mama van James (2014) en Luc (2017). Voor James z'n geboorte koos ik al zoveel mogelijk voor duurzaam, nu vind ik dat nog belangrijker. En ik heb ontdekt dat het helemaal niet moeilijk is. Leuker zelfs, smakelijker, mooier. Op poppy to PUMPKIN deel ik de mooiste merken en de tips die ik zelf niet had willen missen. Grow green baby!