5 tips voor zoveel mogelijk natuurlijke oxytocine

5 tips voor zoveel mogelijk natuurlijke oxytocine

5 tips voor zoveel mogelijk natuurlijke oxytocine

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het komt vrij als je ontspannen je bevalling ingaat en it works miracles.

Jouw eigen oxytocine werkt pijnstillend, zorgt voor een snellere bevalling en is onmisbaar voor de borstvoeding. Hoe meer hoe beter dus. Hoe? Zo:

1. Creëer veilige omgeving

Oxytocine komt het makkelijkst vrij in een warme, donkere omgeving. Idealiter is de kamer zo’n 26 graden en dus niet fel verlicht, misschien wil jij wel kaarsen aan?

Ook is het belangrijk dat jij je veilig voelt en kunt ontspannen. Sommige vrouwen kiezen daarom voor een thuisbevalling, terwijl anderen zich veiliger voelen in een ziekenhuis. Hoe is dat voor jou.

2. Niet teveel mensen om je heen

Om oxytocine aan te maken moet je je niet bekeken voelen. Ga maar na: een dier zoekt ook een rustige plek op om te bevallen. Een gynaecoloog, twee vroedvrouwen, je partner én een moeder met videocamera aan je bed, dat is dus verre van ideaal.

Michel Odent is een Franse wetenschapper die zijn hele carrière onderzoek deed naar natuurlijk bevallen. Hij predikt dat een bevallende vrouw maar één persoon bij zich zou moeten hebben. Één persoon ja: een vroedvrouw die zich zo min mogelijk met het proces bemoeit en slechts ingrijpt waar dat nodig is.

Misschien zelfs zonder partner…

De aanwezigheid van de aanstaande vader (of moeder) bij de bevalling in de jaren ‘70 ontstaan. Het lijkt erop dat dit de bevalling meestal niet vlotter doet verlopen. Dat komt zo: je partner maakt tijdens jouw bevalling vaak het hormoon adrenaline aan. Zeker als jij pijn lijdt. Slecht nieuws: adrenaline remt het hormoon oxytocine.

Even voor de duidelijkheid: als jij je prettiger voelt met de aanwezigheid van je partner, dan is hij/zij natuurlijk van harte welkom. Maar het zou niet meer dé standaard moeten zijn. Bespreek dit dus samen bij het maken van het bevallingsplan.

Weetje: een oud gezegde onder vroedvrouwen is dat elke extra persoon in de kamer een uur aan de bevallingduur toevoegt…

3. Bevallen doe je met je lijf, niet met je hoofd

Daarom is het belangrijk dat de neocortex niet geactiveerd wordt.

De neocortex? Dit deel van je hersenen is onder andere verantwoordelijk is voor je zintuigelijke waarnemingen, taal en redeneren. Wanneer je bevalling vlot verloopt, raak je in een soort van trance waarbij deze functies zoveel mogelijk uitgeschakeld zijn.

Er zijn dingen die je neocortex kunnen activeren. Zoals een vroedvrouw of arts die je laat weten dat je nu 7 centimeter ontsluiting hebt. Dat lijkt misschien een fijne update, maar het kan zijn dat jouw hoofd daardoor op volle toeren gaat draaien: Oh, hoe lang moet ik nog?

Als dit soort informatie je neocortex activeert, remt dit de aanmaak van oxytocine. Ben jij een echte denker? Je kunt in je bevalplan opnemen dat je geen updates wenst, tenzij jij erom vraagt.

4. Vrij bewegen tijdens je bevalling

Van nature bevalt een vrouw niet op haar rug met haar benen in de beugels. Deze positie is door gynaecologen bedacht. Lekker praktisch: zo kunnen ze het goed zien.

Maar heel bevalvriendelijk is het niet. Hurkend of op handen en knieën bevallen is veel natuurlijker. Ik bedoel maar: poepen doe je ook niet liggend op je rug. Het is jouw recht om te bevallen in een positie die je intuïtief prettig vindt.

Welke houding voor jou werkt is heel persoonlijk

En dat kun je niet altijd vooraf bepalen. Zorg dus dat je vrij kunt bewegen om de positie te zoeken waarin je het fijnst je weeën kunt opvangen en krachtig kunt persen. Dat is vrijwel nooit op de rug. Good to know:

Als je in het ziekenhuis bevalt is er een grote kans dat je op bed moet bevallen

Nou ja, het medisch personeel zal zeggen dat het moet. Bijvoorbeeld als je een ruggenprik hebt gehad of je aan de CTG ligt heb je geen bewegingsvrijheid.

Als je liever niet op je rug wil bevallen, is het goed om dit van tevoren te bespreken. Vraag of het medisch team een aantekening maakt in je dossier dat je actief geholpen wilt worden bij het vinden van jouw favoriete bevalhouding.

Sommige ziekenhuizen hebben een draadloos CTG, waardoor je niet op bed hoeft te blijven en zelfs kunt douchen of in bad kunt gaan. Dit kan een reden zijn om voor een ander ziekenhuis te kiezen dan het dichtsbijzijnde.

5. Nóg meer oxytocine

Badbevallingen zijn steeds populairder. Dat is niet voor niets: Een warm bad is één van de meest effectieve en natuurlijke vormen van pijnbestrijding. In steeds meer ziekenhuizen is een bevalbad aanwezig. Vraag daar eens naar.

Ga je thuis bevallen? Dan kun je een bad kopen of huren.

Jouw wens vs. de realiteit

Een bevalling valt niet te plannen. Wat wel een feit is: bij een thuisbevalling heb je veel meer zaken in de hand dan bij een ziekenhuisbevalling. Maar als jij je veiliger voelt in het ziekenhuis, kies dan daarvoor. Een gevoel van onveiligheid doet namelijk alle voordelen van oxytocine teniet.

Maar let op:

Als je kiest voor een ziekenhuisbevalling, ga dan op zoek naar een ziekenhuis dat bij je past. En dat openstaat voor het natuurlijk bevallen.

Hetzelfde geldt voor je begeleiding; zoek naar een verloskundige of gynaecoloog die bereid zijn jouw natuurlijke bevalproces te volgen, zonder daarbij op de klok te kijken of standaard protocollen te volgen. Die alleen ingrijpen als dat medisch noodzakelijk is.

En nog een laatste tip

Zijn de omgevingsfactoren in het ziekenhuis niet ideaal? Of vind je het moeilijk om uit je hoofd te gaan en je lijf te volgen? Bij een cursus HypnoBirthing leer je hoe je je kunt ontspannen tijdens je bevalling en je gedachtes los te laten.

De beloning mag er zijn

Oxytocine als natuurlijke pijnstilling.

Psst… wist je trouwens dat een ruggenprik de aanmaak van je natuurlijke oxytocine verstoord? Hier lees je meer.