4x buitenshuis kolven op de gekste plekken, zo doe ik dat!

buitenshuis kolven tips

4x buitenshuis kolven op de gekste plekken, zo doe ik dat!

Mijn verlof is voorbij en ik ga weer aan de slag. Voor vier dagen in de week. Grotendeels op kantoor, met mijn vertrouwde kolfhok, of lees: de serverruimte, aan het einde van de gang. Maar ook regelmatig buiten de deur.

Buitenshuis kolven, spannend?

Nou ik ben de flauwste niet. En al helemaal niet preuts. Mijn dochter voeden in openbare gelegenheden? Ik draai er mijn hand niet voor om. Ik slinger haar zo overal aan de borst, dat gaat prima en geen haan die er naar kraait. Maar met buitenshuis kolven voelt het anders, ik voel mij kwetsbaar. Kolven is toch meer privé en daar voel ik mij wel eens opgelaten over.

En kolven op vreemde plekken, extra spannend?

Mijn collega’s weten dat ik twee keer per dag even van mijn plek ben. Die kijken daar niet van op of om. Maar als ik op een onbekende plek kolf, kan ik zenuwachtig zijn. Je weet nooit wat je aantreft en of er een plekje beschikbaar is. Om nog maar te zwijgen over gesprekken met mensen die überhaupt niet wisten wat kolven is:

‘Wat zeg je, je zoekt een plek om te golven?’

Op zich vrij hilarisch. Maar als dat iemand dat zegt en er al natte vlekken in mijn shirt zitten vanwege mijn uitstelgedrag, kan ik er de humor niet van inzien.

Daarom: 4 tips om relaxed buitenshuis te kolven

1. Bel even vantevoren

Weet je dat je een plek nodig hebt om te kolven, bel dan even naar de betreffende locatie.

Zo zat ik tijdens een filmpremière in het Eye Filmmuseum heerlijk relaxed in de doucheruimte van de werknemers. Ik had vooraf gebeld en gelukkig had de dame aan de telefoon de vraag vaker gehad.

Zo kon ik tussen de film en de toast in even kolven, zodat ik niet direct naar huis hoefde. Dat ging perfect:

  • Er zat een slot op de deur
  • Ik was zo slim geweest om geen jurk maar een rok met top te dragen
  • En na 20 minuten stond ik weer feestelijk aan de ginger ale

2. Keep it cool

Normaal ben ik na het kolven binnen een paar uur weer thuis. En zet ik de melk meteen in de vriezer of koelkast. Tijdens een meerdaags werktripje naar het Filmfestival van Berlijn ging dat iets minder soepel.

Ik dacht dat mijn hotelkamer wel een minibar zou hebben. Mijn idee: gin en wodka eruit, melk erin. Helaas bleek ik geen koelkast op mijn kamer te hebben… Oeps!

Gelukkig was het februari, dus ijskoud in Berlijn. Ik bewaarde mijn volle flessen moedermelk buiten, in het raamkozijn van mijn kamer.

Duurt het nog even voordat je weer thuis bent? Neem dan een koeltasje met koelelementen mee. Hierin kun je de melk bewaren totdat je het thuis in de koelkast of vriezer kunt zetten. Ben je langer van huis of ga je naar een zonnige bestemming? Check dan even of jouw hotelkamer wél een koelkast heeft. Of dat je de volle flessen ergens anders koud kunt bewaren tot je weer naar huis toe gaat.

3. Moedermelk meenemen in het vliegtuig

Na het Filmfestival wilde ik alle opgespaarde melk natuurlijk wel mee naar huis nemen. Maar daarvoor moest ik wel even mijn collega bewerken: ik had namelijk alleen handbagage geboekt. Om gesteggel bij de douane te voorkomen moest mijn melkvoorraad in haar koffer. Maar ze was als de dood: wat als de flessen lekken en er melk op haar pumps komt!

Ik pakte alles goed in met koelelementen en plastic tassen. Hoera, ze durfde het aan.

Overigens mag je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen babyvoeding en moedermelk meenemen in je handbagage. Maar aangezien ik zonder baby reisde durfde ik dat niet aan. Check dit vooraf bij jouw maatschappij en neem de bevestiging mee.

4. Goed materiaal is het halve werk

Bij voeden in het openbaar of kolven op mijn eigen kantoor hoef ik niet echt na te denken. Kolven buitenshuis vind ik toch echt ingewikkelder.

Wat helpt is het dragen van handige kleding zoals een borstvoedingsshirt, dan hoef je niets uit te trekken.

Een elektrische kolf met accu of handkolf is ook fijn. Dan heb je geen stroom nodig. Op deze manier kolfde ik in het vliegtuig, op de achterbank in de taxi, in het park, in diverse kleedkamers en op toiletten van openbare ruimtes.

Ja echt. Buitenshuis kolven gaat dus best

Heel eerlijk: thuis live voeden of kolven in een officiële kolfruimte is toch echt het fijnst. Maar wanneer nodig, is buiten de deur kolven, met de juiste voorbereidingen, goed te doen.

Moeder van twee veggie girls (2013 & 2016). Ik zoek altijd naar de juiste balans tussen mijn drukke baan in de filmindustrie en een relaxte thuissituatie. Gelukkig mag ik dit samen doen met mijn lief Timo. Ik laat zien dat je als drukke werkende moeder ook duurzame, praktische en bewuste keuzes kunt maken. Zo gaan onze dochters gaan naar de vrije school en een antroposofisch kinderdagverblijf. En kiezen we voor producten van merken als Lily-Balou, Earth Mama Angel Baby, Dopper, Yoni, Weleda en Inti Knitwear.